Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Οι γόνιμες διεκδικήσεις για έργα στο νησί μας και η άγονη προβολή του ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου

Οι γόνιμες διεκδικήσεις για έργα στο νησί μας και η άγονη προβολή του ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου

by ikariaki.gr
57 views

Παραθέτω κάποιους προβληματισμούς με αφορμή τη συνάντηση του δημάρχου Ικαρίας με τον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής στις 20/1/ 2022 και κυρίως, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης. 

Χαρακτηρίζονται (στην ανακοίνωση) “ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα νέα για το Δήμο Ικαρίας, αυτή τη φορά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής”. 
Αναρωτιέμαι ποιες άλλες φορές και από πού είχαμε ενθαρρυντικά νέα; 
Υποθέτω όχι από το υπουργείο Υγείας το οποίο παρακολουθεί άπραγο (μάλλον με ικανοποίηση) την μετατροπή του νοσοκομείου Ικαρίας σε κέντρο Υγείας, πρακτική πλήρως εναρμονισμένη με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης. 
Και πώς συμπεραίνεται από την ενημέρωση που έλαβε ο δήμαρχος, ότι “ξεκινούν να εισακούονται οι αιτιάσεις του δημάρχου Ικαρίας για το μείζον θέμα της νησιωτικότητας”;
Υποθέτω όχι επειδή ξεκίνησε δειλά-δειλά η καθυστερημένη πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η οποία είναι ανειλημμένη, εκ του νόμου, υποχρέωση της πολιτείας. 
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης παρατίθενται “έργα που ΗΔΗ έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προγραμματισμό” και αφορούν στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου: 600.000€ για μελέτες και 10.500.000€ για κατασκευή. 
Το γεγονός ότι προϋπολογίζεται το έργο πριν γίνουν οι μελέτες χρήζει διευκρίνισης από τον υπουργό και το επιτελείο του. 
Το γεγονός ότι αυτή η αβελτηρία δημοσιοποιήθηκε πανηγυρικά από τον δήμαρχο, χρήζει διευκρίνισης από τον ίδιο. 
Όσοι έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα εξαγγελιών ( πολύ περισσότερο οι έχοντες εμπειρία στα δημοτικά πράγματα) ξέρουν ότι ο ορίζοντας υλοποίησης εκτείνεται από το μηδέν ως το άπειρο. 
Παρόμοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί πρόσφατα όπως η εξαγγελία Πέτσα ( του υπουργού που δεν πέταξε τα χρήματα των φορολογουμένων σε ένα πηγάδι δίχως πάτο για να φτιάξει ΜΕΘ) ο οποίος έταξε 4.000.000€ για το φράγμα στα Αρνοπέζα. Μια πρόχειρη προπαγανδιστική κίνηση αντιπερισπασμού κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων για την προάσπιση του νοσοκομείου Ικαρίας. 
Και βέβαια ο καθένας υπουργός της κάθε μίας κυβέρνησης μπορεί να αραδιάζει εξαγγελίες κατά πως του φαίνεται. Όμως, οι εκπρόσωποι της Ικαρίας έχουν την υποχρέωση να φιλτράρουν και να αξιολογούν, να μην ταυτίζονται άκριτα και τελικά να μην γίνονται συμμέτοχοι μιας προπαγανδιστικής τακτικής σε μια φωτογραφία με λεζάντα κάμποσα χορταστικά εκατομμύρια. 
Στον αντίποδα, όταν το περασμένο καλοκαίρι κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη νερού, μια προπαγανδιστική συγχορδία σε κλίμακα Αδώνιδος Γεωργιάδη επιχείρησε να απαξιώσει και να ταπεινώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας. 
Ας μην πέφτουμε στην παγίδα σύγχρονων προτύπων προπαγάνδας που δεν ταιριάζουν στην προοδευτική και αλληλεγγύη κουλτούρα που οι Ικαριώτες έχουν εμπεδώσει ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. 
Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας είναι αποτέλεσμα μιας πολυσυλλεκτικής, δημιουργικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2010 και σκοπό είχε να ενώσει δυνάμεις και ανθρώπους διαθέσιμους να εργαστούν για την πρόοδο του νησιού. Ο καθένας έχει το απόλυτο δικαίωμα της κομματικής προτίμησης και ένταξης. Η εκπροσώπηση όμως της Ικαρίας δεν υπόκειται σε καμμία κομματική σκοπιμότητα εκουσίως ή ακουσίως. 
Η Ικαρία είναι πολύ μικρή και έχει απόλυτη ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών της στα κοινά. Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θεμελιώδη προβλήματα παραμένουν άλυτα ή επιδεινώνονται: Η Υγεία, η διαχείριση του περιβάλλοντος ( ύδρευση, σκουπίδια, αποχετευτικό, υπερβόσκηση), το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Η επίλυσή τους απαιτεί ενωτικές, συναινετικές προθέσεις, μακριά από τη μέθη του κομματικού μάρκετινγκ. 
Το δίλημμα για όλους μας είναι ή με την Ικαρία ή με τον προπαγανδιστικό βραχίονα οποιαδήποτε κυβέρνησης ή κόμματος. Η έμπρακτη απάντηση σ’ αυτό θα καθορίσει τις ειλικρινείς, πραγματικές και αποτελεσματικές συνεργασίες για το καλό του νησιού. 
Μετά τιμής
Δημήτρης Δουρής

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue