Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος ΙκαρίαςΔημοτικές Παρατάξεις Οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο 11ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας

Οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο 11ο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας

by ikariaki.gr
4 views

25 Αυγούστου 2020

Προς:  Δήμαρχο Ικαρίας κ. Ν. Καλαμπόγια

Κοινοποίηση : Πρόεδρο Δημοτικού  Συμβουλίου

 

Πρόταση για διεκδίκηση επαναφοράς  μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

 

Στην σημερινή κρίσιμη συγκύρια που ένας βασικός κλάδος της οικονομίας των νησιών – ο τουριστικός – πλήττεται βάναυσα δημιουργώντας χιλιάδες νέους άνεργους,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/2020)μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Η απόφαση αυτή προστέθηκε σε προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» για το Προσφυγικό, δηλαδή για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση αυτό το αρνητικό δεδομένο καλούμε την διοίκηση του δήμου να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της 11ης/2020 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της διεκδίκησης επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ως ένα ελάχιστο οικονομικό μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομίων .

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοτικόσυμβούλιο Ικαρίαςέχει εκφράσει με την 57/2016 απόφαση τουτην κατηγορηματική αντίθεσή του στην εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή,  και  με την 172-2017  απόφαση του έχει πάρει θέση σχετικά με την διατήρησητου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

banner

Με βάση αυτά τα δυο κείμενα στην 11η /2020 συνεδρίαση του Δ.Σ θα καταθέσουμε νομοθετική τροπολογία που  θα απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το κοινοβούλιο, την οποία καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει και τoν δήμαρχο να θέσει στα σχετικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

 

Προς:  Δήμαρχο Ικαρίας κ. Ν. Καλαμπόγια

Κοινοποίηση : Πρόεδρο Δημοτικού  Συμβουλίου

 

Πρόταση για συζήτηση  αιτήματος 16 συλλόγων                                           για επαναλειτουργία αθλητικού χώρου στον Άγιο  Κήρυκο

 

 

Στις 20/8/20 αναρτήθηκε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ έγγραφο (επισυνάπτεται) το οποίο συνυπογράφουν αθλητικοί, πολιτιστικοί και σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων από την ευρύτερη περιοχή του Αγ. Κηρύκου.

Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στον ανοιχτό αθλητικό χώρο, στον οποίο τώρα υπάρχει κατασκευή στεγάστρου, καθώς και τη παιδική χαρά, όλα αυτά εντός του χώρου της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Αγ. Κηρύκου

Αν και περιμέναμε να είναι θέμα της σημερινή συνεδρίαση, αφού σπανίως υπάρχει τέτοια ομοψυχία στην διεκδίκηση ζητημάτων που αφορούν τους οικισμούς μας από τόσους συλλόγους

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν προτίθεται η διοίκηση να αναλαβει την πρωτοβουλία επίλυσης του θέματος.

Αν όχι καταθέτουμε από σημερα πρόταση το αίτημα των 16 συλλόγων να είναι θέμα στην 12η /2020 τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ προσκαλώντας παράλληλα στην συζήτηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς                        (Δ.Σ λιμενικού  ταμείου, τοπική κοινότητα, αθλητικά & πολιτιστικά σωματεία, συλλόγους γονέων & κηδεμόνων της περιοχής).

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

Προς:  Πρόεδρο Δημοτικού  Συμβουλίου

 

 

Πρόταση για συζήτηση του αιτήματος κατοίκων του οικισμού Καστανιές  σχετικά με τον σταθμό της «RURAL CONNECT».

 

Σχετικά :

 • Αίτημα κάτοικων (Αριθ.Πρωτ:1038- 11/11/2019)
 • Ανακοίνωση Δημάρχου περί εγκατάστασης ευρυζωνικής κεραίας στο Τραγοστάσι Ικαρίας (Αριθ.Πρωτ: 5847- 1/12/2019)

 

Κύριε Πρόεδρε

Σχετικά με το θέμα του σταθμού που προσπαθεί να εγκαταστήσει η «RURAL CONNECT» πλησίον του οικισμού Καστανιές, χωρίς να έχουν υπογράφει τα απαραίτητα συμβόλαια.  Είναι αναγκαίο λαμβάνοντας υπ οψιν οσα αναφέρονται στα δυο σχετικά να καθορίσουμε την στάση μας έναντι των επιδιώξεων της σχετικής εταιρείας και των αιτημάτων των κατοίκων του οικισμού Καστανιές 

Με βάση αυτά καλούμε την διοίκηση του δήμου να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της 12ης/2020 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το αίτημα των κατοίκων ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και να καθορίσουμε την στάση του Δημοτικού συμβουλίου έναντι αυτών.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Καρούτσος Φανούριος του Θεόδωρου

Κόχιλας  Σωτήριος του Εμμανουήλ

 Προς την διοίκηση  του δήμου Ικαρίας

Ερώτηση για την  έναρξη της σχολικής χρονιάς

  Αφού υπενθυμίσουμε ότι στις 11/4/2020 (5η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε πρόταση να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου, επισυνάπτοντας και  σχέδιο παρέμβασης για το ΥΠ.ΕΣ. Την οποία απορρίψατε υποστηρίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ισχύον καθεστώς που δεν επιτρέπει τις άμεσες μετατροπές της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, άρα με το να το ζητάμε κάτι που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι λειτουργεί εν είδη καταδικασμένης λύσης, θεωρούμε ότι εμπαίζουμε τους εργαζομένους μόνο για να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα επί το λαϊκότερον».

Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 2/5/2020 (6η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του δήμου για την επαναλειτουργία των σχολείων που δεν απαντήθηκε πότε.

Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 9/6/2020 (8η συνεδρίαση του 2020) καταθέσαμε πρόταση διεκδίκησης από το ΥΠ.ΕΣ για μονιμοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολειών με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την οποία αν και ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δεν στάλθηκε σε κανένα συναρμόδιο υπουργείο, ούτε έγινε κάποια σχετική παρέμβαση από την διοίκηση του Δήμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανερχόμαστε θεωρώντας ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων αξιολογείται  από όλους ως φλέγον.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει “νέες προσλήψεις” την εργασία των ίδιων εργαζόμενων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα από τις 9500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται ως συμβάσεις μερικής απασχόλησης δηλαδή εργασία των 3.5 ωρών!

Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα και στον δήμο μας όσο και ο αριθμός των μαθητών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα ( 6 πλήρους απασχόλησης και 8 μερικής απασχόλησης ) . Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Κατόπιν αυτών ζητάμε την άμεση ενημέρωση του Δ.Σ για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για το παραπάνω ζήτημα.

 • Για παράδειγμα θα ζητηθεί να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση ?
 • Θα ζητηθεί  και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας?
 • Τέλος υπάρχουν προμήθειες ικανού αριθμού μασκών και αντισηπτικών για χρήση τόσο από τους μαθητές όσο κι από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μη χρειαστούν όλοι αυτοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, και αν όχι πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προμήθειες?

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Καλογερης  Γεώργιος

 

Προς : Τον Αντιδημαρχο κ. Φ.  Ράπτη 

(Καθαριότητας, Ύδρευσης-Αποχέτευσης & Ηλεκτροφωτισμού)

 

Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος                              συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών  

  Σχετικά :

 • Ενημερωτικό σημείωμα συνοδευτικό των λογαριασμών ύδρευσης
 • Ανακοίνωση Δήμου σχετικά με προβλήματα στην ανακύκλωση   (10/8/2020)
 • Τοποθέτηση για πρόταση τροποποίησης σύμβασης με την ΕΕΑΑ (20/12/2019)

 

Κύριε Αντιδήμαρχε

 Αφού σας ενημερώσουμε ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πρόσφατες ανακοινώσεις  του δήμου σχετικά με την δραστηριότητα των υπηρεσιών που ασχολούνται με την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σημεία συλλογής (σχετικά 1 &2) που έχει αναπτύξει ο δήμος Ικαρίας. Και σας υπενθυμίσουμε την διαχρονική συμβολή των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην προσπάθεια να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ικαρία,            καθώς και την υποστήριξη σχετικών ενεργειών  (σχετικό  3) ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε σε θέση διοίκησης η όχι.

Θα θέλαμε μια επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση που διαχειρίζονται σημερα οι υπηρεσίες σας.

Έχοντας υπ οψιν μια σειρά δυσλειτουργίες και προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα των δεδομένων που διαμορφώνονται σημερα γύρω από το καθοριστικό για την διαχείριση των απορριμμάτων θέμα της συλλογής και προώθησης εκτός Ικαρίας όλων των απορριμμάτων που μπορούν υποστούν διαδικασίες ανάκτησης.

θα θέλαμε  να μας ενημερώσετε για τα εξής:

 • Ποιες είναι οι ποσότητες Χαρτιού – Πλαστικού – Αλουμινίου – Ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απομακρύνθηκαν από τα δυο σημεία διαλογής και δεματοποίησης ανακυκλώσιμων το τελευταίο χρόνο?
 • Ποια είναι τα χρηματικά ποσά που θα καταβάλει οι ΕΕΑΑ, με βάση την σύμβαση που τροποποιήθηκε τέλος του 2019 , για αυτές τις ποσότητες και πότε ?
 • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειδοτησης των δυο σημείων διαλογής και δεματοποίησης ανακυκλώσιμων, που προσπαθούσε να ολοκληρώσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου ?
 • Κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης της τροποποίησης της σύμβασης με την ΕΕΑΑ υπήρχε δεσμευση της ΕΕΑΑ για την παραχώρηση επιπλέον εξοπλισμού (Κάδων – καμπάνες για γυαλί, κλπ), πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία?
 • Θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί σε αρκετά σημεία συλλογής των ανακυκλώσιμων  έχουν απομακρυνθεί οι κάδοι που προορίζονται για την συλλογή πλαστικού (Δ.Ε Αγίου Κηρύκου) , και να έχουν αντικαταστήσει κάδους σύμμικτων απορριμμάτων?
 • Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί έχει ανασταλεί και πότε προβλέπεται να ξεκινήσει ξανά η συλλογή – διαλογή και δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων από τα σημεία συλλογής των Δ.Ε Ευδήλου και Ραχών?

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Στέλιος  Κουντούπης  

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue