Home Εκπαίδευση Ο Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Columbia στην Αθήνα

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Columbia στην Αθήνα

by ikariaki.gr
2,6K views

Ο χρόνος για την έναρξη της λειτουργίας του Columbia University Global Center στην Αθήνα άρχισε να μετράει αντίστροφα, καθώς χθες ανακοινώθηκε από το διάσημο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ο πρώτος διευθυντής του.

Ο πανεπιστημιακός Θεοκλής Ζαούτης αναλαμβάνει να ηγηθεί του νεοσύστατου Columbia University Global Center στην Ελλάδα. Ο κ. Ζαούτης υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα ως πρόεδρος του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενώ παράλληλα είναι πρωτοβάθμιος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ανακηρύχθηκε πρόσφατα επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Columbia Mailman School of Public Health.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

Το Πανεπιστήμιο Columbia δημοσιοποίησε την πρωτοβουλία του για σύσταση Global Center στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2022. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από το 2019 από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, ενώ ακολούθησε, τον Φεβρουάριο του 2020, επίσκεψη του τότε προέδρου του Columbia, Λι Μπόλιντζερ.

Το Athens Center είναι ένα από τα 11 Columbia Global Centers που ιδρύθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Αμμάν, το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, η Βομβάη, το Ναϊρόμπι, το Παρίσι, το Ρίο, το Σαντιάγο, το Τελ Αβίβ και η Τύνιδα. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΙ, η Ελλάδα επελέγη από το αμερικανικό πανεπιστήμιο να φιλοξενήσει ένα από τα Global Centers του λόγω της θέσης της, καθώς είναι κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Μέσω του Athens Global Center η κοινότητα του Πανεπιστημίου Columbia θα επιδιώξει συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς, ΜΜΕ, σε επιστημονικά πεδία όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, οι διεθνείς σχέσεις, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, οι κλασικές σπουδές, οι τέχνες και η δημόσια υγεία.

Στο κέντρο θα οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ, του Columbia, ενώ θα υπάρχει και διάδραση με τα άλλα Columbia Global Centers ανά τον κόσμο. Παράλληλα, τα ελληνικά ΑΕΙ μέσω της συνεργασίας τους με το Athens Global Center θα μπορούν να ανοίξουν δρόμους για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων τους από φορείς των ΗΠΑ.

Τα ελληνικά ΑΕΙ μέσω της συνεργασίας τους με το Athens Global Center θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση ερευνών από αμερικανικούς φορείς.

Πύλη γνώσης

Από την άλλη, το Global Center της Αθήνας αποτελεί μια πύλη μέσω της οποίας μπορούν να εμπλουτίσουν τα γνωστικά πεδία τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Columbia, αλλά και να συμβάλουν από την πλευρά τους στην πνευματική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή γνώσης μέσα από ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και συναντήσεις. «Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης έχει πλούσια εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο και έχει διακριθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους σε οργανισμούς υψηλού κύρους στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», δήλωσε η Ουάφα ελ-Σαντρ, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Columbia Global, προσθέτοντας ότι «είναι σε θέση να οικοδομήσει συνεργασίες με φορείς στρατηγικής σημασίας στη χώρα και να προωθήσει τις συνεργασίες μεταξύ του Πανεπιστημίου Columbia και της Ελλάδας».

«Τα Global Centers παρέχουν στο Columbia μια ασύγκριτη ευκαιρία να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Το Kέντρο στην Αθήνα θα συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσης και τη ζωντανή καινοτομία, στην ακαδημαϊκή και την πολιτιστική ζωή της χώρας», δήλωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Μινούς Σαφίκ.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαούτης υπογράμμισε: «Είμαι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο, καθώς το Πανεπιστήμιο Columbia δεσμεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα και την περιοχή. Η χώρα μας αποτελεί ένα γεωπολιτικό, πολιτιστικό και γεωγραφικό σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Ελλάδα είναι ένα συναρπαστικό σημείο επαφής για το πανεπιστήμιο· οι δυνατότητες συνεργασίας και μάθησης είναι ατελείωτες».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue