Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Ο Ριζοσπάστης για την συνάντηση του Δήμου Ικαρίας στο Υπουργείο Υγείας

Ο Ριζοσπάστης για την συνάντηση του Δήμου Ικαρίας στο Υπουργείο Υγείας

by ikariaki.gr
1 views
υπουργείο υγείαςΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό για τα προβλήματα του δήμου
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ικαρίας, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από έλλειψη προσωπικού, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος του νησιού, Στέλιος Σταμούλος. Και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που θέτει σε αυτή.

Παράλληλα, ο Σ. Σταμούλος τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του υπουργού, ώστε να δημιουργηθεί δημόσιο Γηροκομείο, που θα λειτουργεί δωρεάν και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους ή τη δυνατότητα να συστήσει ο ίδιος ο δήμος Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (μέσω υπουργικής απόφασης) και να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού.

Στην επιστολή τονίζεται πως ο δήμος Ικαρίας «λόγω του νομικού πλαισίου κατάργησης της μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, των μνημονιακών νόμων που εκπορευόντουσαν από την ΕΕ και το θεσμικό πλαίσιο του “Καλλικράτη” δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού». Επισημαίνεται πως ο «δήμος Ικαρίας στόχο έχει την ανάδειξη και διεκδίκηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε δομές, οργανικές μονάδες, προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών και κοινωνικών δομών προς όφελος των δημοτών μέσα από παρεχόμενες με δημόσια χαρακτηριστικά υπηρεσίες».

Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, «γνωρίζοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε, χρειάζεται να δράσουμε, ενάντια στα εμπόδια και τις πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Τοπική Διοίκηση. Π.χ. τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” και τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ, χωρίς παράλληλη υποστήριξη τόσο σε κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού με σταθερή σχέση εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι για τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου η επιχορήγηση έχει μειωθεί δραστικά και από 2.433.129,00 ευρώ το 2010 έχει φτάσει στο 1.024.535,38 ευρώ το 2014».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί την τελευταία τετραετία και σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές (λόγω των ασφαλιστικών ρυθμίσεων) συνταξιοδοτήσεις έχει μειωθεί δραματικά το τακτικό προσωπικό του δήμου. Παρουσιάζονται, μάλιστα, τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης, ενώ στις κοινωνικές δομές του νησιού «είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2015 θα μείνουν οι υπηρεσίες μας μόνο με 1 τακτική θέση παιδαγωγικού προσωπικού, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του 1ου παιδικού σταθμού και την έναρξη λειτουργίας του 2ου παιδικού σταθμού στη βόρεια Ικαρία». Σημειώνεται πως «οι αυτονόητοι για την δημοτική αρχή στόχοι που θέτουμε, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά μόνο μέσα από σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το σκοπό αυτό, διεκδικούμε τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων».

Η επιστολή καταλήγει, τονίζοντας πως η «επίλυση των άμεσων, επειγόντων, οξυμένων προβλημάτων που σας αναφέρουμε παραπάνω θα βοηθήσει τη λειτουργία του Δήμου, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ικαριώτικου λαού».

banner

rizospastis.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue