Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στη Βουλή : Είδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί & αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στη Βουλή : Είδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί & αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ

by ikariaki.gr
2 views

hqdefault

12 Ιουλίου 2016

Γιώργος Στασινός στη Βουλή: είδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί – Έντονη κριτική στη διάταξη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών

 

Έντονη κριτική στη διάταξη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας  αλλά και επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Για το νομοσχέδιο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις» κλήθηκαν προς ακρόαση αρμόδιοι φορείς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν αιχμηρός στις παρατηρήσεις του για τις προτεινόμενες διατάξεις, ζητώντας πλέον, μετά από όσα προωθούνται, να αντιμετωπίζονται και οι μηχανικοί σαν… είδος προς εξαφάνιση!

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάταξη που καταργεί την δυνατότητα οικοδόμησης σε συγκεκριμένες αποστάσεις από οδικό δίκτυο σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι  «κάποια στιγμή η κυρία Μπιρμπίλη βάζοντας μπροστά το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη έκανε σχεδόν όλη τη χώρα ή NATURA  ή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι έχουν μείνει ελάχιστες εκτάσεις που μπορεί κάποιος να φτιάξει μία αποθήκη, μία βιοτεχνία, μία μικρή μονάδα. Αυτό επίλυσε σε κάποιο μικρό βαθμό η συγκεκριμένη διάταξη του Ν.4178 που σήμερα καταργείται. Έτσι ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποιες επενδύσεις σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και άλλες. Σήμερα σταματάμε και τις ελάχιστες μικρές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα. Πραγματικά λυπάμαι, γιατί αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι να καταργούνται διαρκώς διατάξεις χωρίς να αντικαθίστανται από άλλες. Η κατεύθυνση είναι μία: να μη γίνει η παραμικρή μικρομεσαία επένδυση στη χώρα και να εξαφανιστούν οι μηχανικοί. Στους μόνους που επιτρέπεται η επένδυση είναι τα μεγάλα και κυρίως ξένα κεφάλαια. Μήπως θα πρέπει να δούμε και τους μικρομεσαίους;» Ο πρόεδρος του ΤΕΕ απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση σημείωσε ότι «επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σας για προστατευόμενα είδη σας ζητάω να μας αντιμετωπίσετε και εμάς τους μηχανικούς έτσι ..σαν είδος προς εξαφάνιση! Και να δείξετε ανάλογη ευαισθησία. Εκτός αν θέλετε να ζήσουν τα πουλιά, οι ακρίδες, τα έντομα και οι αρκούδες και να πεθάνουν οι άνθρωποι – κάτοικοι της χώρας. Θα έλεγα ότι στόχος θα πρέπει να ζήσουμε όλοι, και οι άνθρωποι και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας».

 

Όσον αφορά τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εξέθεσε προβληματισμό για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και έκανε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος ενεργειακής επιθεώρησης. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Στασινός τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο τα εξής:

  1. Αν είναι συνταγματικά ορθή η διάταξη καθώς μιλάμε για διαδικασία εκχώρησης αρμοδιότητας του Κράτους.
  2. Η μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη δεν είναι σωστό να πραγματοποιείται με κριτήριο την ποσότητα των επιθεωρήσεων και μόνο . Κριτήριο θα πρέπει να είναι τα συνολικά τετραγωνικά.
  3. Η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα πρέπει να είναι λειτουργική και συνεχής και να μην παρουσιάζονται συνεχώς κενά λόγω των αλλαγών και δεν μπορούν να εκτελεστούν πράξεις.

 

banner

 

 

 

 

 

 

12 Ιουλίου 2016

Γιώργος Στασινός: πιο σημαντικό το θέμα της ωρίμανσης των προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου από το θέμα του φορέα διαχείρισης – συγκεκριμένη πρόταση  αξιοποίησης των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων  πρασίνου

 

Αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ), κριτική για τη δημιουργία ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων), ανάδειξη των υφιστάμενων προβλημάτων αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων πρασίνου έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

 

Κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε ως το πιο σημαντικό ζήτημα το θέμα της ωρίμανσης των προς αξιοποίηση ακινήτων και ακολούθως το θέμα του φορέα αξιοποίησης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χρειάζεται προσπάθεια ολοκληρωμένης αποτίμησης της συνολικής δημόσιας περιουσίας και επίλυση του προβλήματος της γρήγορης ωρίμανσης της διαδικασίας αξιοποίησης.

 

Επιπλέον ο Γιώργος Στασινός έκανε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό, μέσα από τη δημιουργία πράσινων πνευμόνων στις πόλεις και μεταφοράς του συντελεστή δόμησης εκτός του αστικού ιστού.

 

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σχετικά με την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ ότι «όσο και καλές προθέσεις να υπάρχουν είναι ένα ουτοπικό εγχείρημα για τους εξής λόγους:

  1. Δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή δηλαδή σύγχρονα μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν έργα σε κόστος χαμηλότερο από κάποια εταιρία.
  2. Μπορεί το κράτος σήμερα να επενδύσει σε τέτοιο εξοπλισμό;
  3. Σε μια εποχή που οι τεχνικές εταιρίες κλείνουν η μία μετά την άλλη θα δημιουργηθεί με κρατική ενίσχυση εταιρία ανταγωνιστική; Για ποιο λόγο;»

Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «έχουμε χάσει το στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την άμεση απορρόφηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και αναφέρομαι στην άμεση ένταξη και προκήρυξη νέων έργων.»

 

Όσον αφορά στην ΥΠΑΑΠΕΔ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «μετά από έξι χρόνια λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ μάλλον δεν έχουμε καταλάβει κάποια πράγματα. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά από 6 χρόνια δεν γνωρίζει το μέγεθος της περιουσίας του και σίγουρα δεν είναι σε θέση να μας δώσει σοβαρά αριθμητικά στοιχεία για την περιουσία του». Ο Γιώργος Στασινός πρόσθεσε ότι «η ωριμότητα των ακινήτων για να αξιοποιηθούν διαρκεί απεριόριστο χρόνο γιατί οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε λογικούς χρόνους. Πιστεύει κάποιος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε κι άλλες τέτοιες δομές ή να επιλύσουμε τα προβλήματα που προανέφερα;». Και συνέχισε σημειώνοντας «αν το πρόβλημα που έχουμε είναι η δημιουργία κι άλλων τέτοιων Ταμείων, τότε ας φτιάξει κάθε Υπουργός το δικό του για να μην έχουμε και κόντρες μεταξύ των Υπουργών. Ας φτιάξει ένα τέτοιο Ταμείο και ο κύριος Δρίτσας για να μην διαφωνεί με το ΤΑΙΠΕΔ. Όλοι από ένα. Όμως η λύση δεν είναι αυτή, αλλά η προσπάθεια ολοκληρωμένης αποτίμησης της συνολικής περιουσίας και η επίλυση του προβλήματος της γρήγορης ωρίμανσης της διαδικασίας αξιοποίησης. (ιδιοκτησιακά, δασικά, περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και άλλα προβλήματα)».

 

Ο Γιώργος Στασινός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έκανε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «αντί για την αξιοποίηση προς την πλευρά της οικοδόμησης θα έπρεπε να τα δούμε προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις και της μεταφοράς του συντελεστή κάπου εκτός του αστικού ιστού».

 

Ο Γιώργος Στασινός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τόνισε ότι «το ΤΕΕ είναι θεσμικά ο τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης και έχουμε πραγματικά κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουμε σε θέματα που προφανώς τα γνωρίζουμε καλύτερα. Η επιλογή της αποφυγής του διαλόγου πριν την κατάθεση τέτοιων νομοσχεδίων δεν βοηθάει την χώρα να μπει στον δρόμο της Αληθινής Ανάπτυξης. Γιατί μπορεί να βρούμε πως θα είναι δίκαιη αλλά έτσι απλά θα είναι ψεύτικη, ουτοπική και θα συνεχίσουμε να κατρακυλάμε στην καταστροφή».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue