Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ο Γιάννης Σπιλάνης για τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ο Γιάννης Σπιλάνης για τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

by ikariaki.gr
8 views

27-9-2014_pagkosmia-imera-tourismou

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού:  Τουρισμός για όλους

 

«Τουρισμός για όλους» είναι το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον φετινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού. Τουρισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά και αργά ή γρήγορα όλοι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της προσβασιμότητας. Τουρισμός σε μια ισότιμη βάση για ένα δισεκατομμύριο πολίτες που ακόμη και με τις σύγχρονες τεχνολογίες, σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς έχουν εμπόδια στην ξεκάθαρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, στις αποτελεσματικές μεταφορές και δημόσιες υπηρεσίες και σε ένα περιβάλλον εύκολο στη πλοήγηση.

Το θέμα του «προσβάσιμου τουρισμού» (accessibletourism) αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια μια θεματική ισοδύναμη με εκείνη του βιώσιμου τουρισμού για τους υπεύθυνους του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τουρισμού όπως διαπιστώνεται σε πολλά τουριστικά φόρα. Ένα θέμα που ελάχιστα έχει απασχολήσει ολοκληρωμένα τη χώρα μας και τους επιμέρους προορισμούς πέρα από την προσαρμογή ορισμένων από τις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές στην υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ στις λίγες περιπτώσεις που έχουν φτιαχτεί ειδικές υποδομές για τη πρόσβαση στη θάλασσα έχουν τύχει μεγάλης δημοσιότητας και ευμενών σχολίων από τους επισκέπτες, τα διεθνή ΜΕΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Το σημείο στο οποίο δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόοδος είναι ο τομέας της ενημέρωσης των υποψήφιων τουριστών με ή χωρίς προβλήματα. Αποτελεί άλλωστε έναν τομέα στον οποίον υστερούν οι προορισμοί μας γενικά δεδομένου ότι δεν έχουν καταφέρει να έχουν μια ολοκληρωμένη πολιτική marketingμε διακριτά στοιχεία μεταξύ της προβολής της τουριστικής εικόνας για την προσέλκυση τουριστών, της ενημέρωσης των τουριστών ώστε να οργανώσουν το ταξίδι τους, της πληροφόρησης τους όταν φτάσουν στον προορισμό για την διευκόλυνση της παραμονής τους και τέλος της καταγραφής των υποδείξεων των τουριστών για να υπάρχει η σχετική παρέμβαση. Πολιτικής που θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν ειδικά σε αυτή την αγορά, αλλά και να δείξουν σε όλους ότι σέβονται αυτούς που προσκαλούν να φιλοξενήσουν.

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου στοχεύει στην ενημέρωση των εμπλεκόμενων στον τουρισμό για τις διεθνείς τάσεις και αντιλήψεις, ενώ εκεί που καλείται να πραγματοποιήσει σε βάθος έρευνα – όπως είναι τη περίοδο αυτήν στην Σαντορίνη για τη δημιουργία Τουριστικού Παρατηρητηρίου και Φορέα Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού – να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στους επιμέρους προορισμούς να ανταποκριθούν στα σύγχρονα διακυβεύματα με την κατάλληλη πολιτική.

 

Γιάννης Σπιλάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

banner

Διευθυντής Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue