Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας

Ο Δήμος Ικαρίας για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας

by ikariaki.gr
10 views

logoYYKA_vectorized

 

dimos

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    Άγιος  Κήρυκος Ικαρίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                  17 Φεβρουαρίου 2016

banner

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ        

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Τηλ: 2275350400-401 / Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

Μόνο ως επικίνδυνη για την υγεία του λαού της Ικαρίας αλλά και  συνολικά της Ελλάδας, μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπολογία στο Ν/Σ «Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες Διατάξεις»

 Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.  Ο  Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος  έκανε την ακόλουθη δήλωση.

 

Με την τροπολογία  αυτή «δίνεται η δυνατότητα σε οργανισμούς τοπικής Διοίκησης Α και Β βαθμού, καθώς και στα νομικά πρόσωπα αυτών, της επιχορήγησης μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων» !!!                       

  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η  ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε Δήμου ή Περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση!

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην Ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ικαρίας οπού οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κλπ με βάση την χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στις 425.000 για το 2016, ποσό ασήμαντο για να ικανοποιηθούν οι συσσωρεμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα, και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα Δημοτικά Κτίρια, τους αθλητικούς χώρους, κ.λπ.  Ενώ οι  ίδιοι  πόροι του δήμου δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδης ανάγκες (π.χ. πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης δημοτικών εγκαταστάσεων γιατί  τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν την υποχρέωση του δήμου στην ΔΕΗ)  

 

Παράλληλα στον χώρο της υγείας στην Ικαρία η κατάσταση συνοπτικά μόνο με μελανά χρώματα περιγράφεται, κατάσταση που οδήγησε πρόσφατα (Δεκέμβριος  2015)  το δήμο  Ικαρίας να προχωρήσει σε κινητοποίηση  στο υπουργείο Υγειάς διεκδικώντας με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ (160/2015) :

 «Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο Ικαρίας.
  • 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας,
  • 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,               
  • 3) Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.
  • Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων.

 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δια μέσω του υπουργού Υγείας, ανοίγει τον  δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των Νοσοκομείων και των άλλων Δημοσίων Φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας  ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται-  θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων,  η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, κλπ.

 

Τόσο εγώ όσο και η Δημοτική Αρχή είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού, διεκδικούμε υγεία πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν που να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση ανασφάλιστοι και μη και να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Δηλώνοντας ότι δεν θα συμβάλουμε στο «άνοιγμα του δρόμου» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, καλούμε   το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Καλούμε το λαό της Ικαρίας  να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά – αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue