Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί μας

Ο Δήμος Ικαρίας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί μας

by ikariaki.gr
13 views

sam_0456-copy

dimos

 

 

 

Άγιος Κήρυκος 11 /11 /2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ
Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 – 412

Fax :   2275022215

Email: [email protected]

banner

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο Yπουργείο Yγείaς                       

ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί μας

   Σχετικά με την σχεδιαζόμενη κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας (Παρασκευή 18/11/16) ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού και ιδιαίτερα της βόρειας Ικαρίας ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:.  

«Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη της,  στις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων (Εργαζομένων, Συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, κλπ) που τους εκπροσωπούν και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της στελέχωσης των περιφερειακών ιατρειών και του κέντρου Υγείας Ευδήλου.

   Ο Δήμος Ικαρίας δήλωσε από την αρχή παρών σε αυτό το κάλεσμα, άλλωστε ο Δήμος Ικαρίας για αυτά τα θέματα -και όχι -μόνο έχει εκφράσει την άποψη του από το 2015, διατυπώνοντας συγκεκριμένη θέση η οποία μάλιστα αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (160-2015). Με την οποία καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας. Με αυτές τις θέσεις έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε δυο παραστάσεις και μια κινητοποίηση με την συμβολή φορέων της Ικαρίας και των παροικιακών οργανώσεων της Αττικής στο υπουργείο υγείας».

Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή καλούν την Ικαριακή παροικία της Αττικής και όσους φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε αυτή την πραγματικότητα για της δομές υγειάς του νησιού, να αντισταθούν οργανωμένα. Με επόμενο σταθμό (μετά την συγκέντρωση των λαϊκών επιτροπών στην Ικαρία) τη μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα υγείας στο νησί μας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Δημοτική αρχή θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία της (εκλεγμένους δημοτικούς & τοπικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης») στην συγκέντρωση υποστηρίζοντας  της διεκδικήσεις που προτάσσονται από Σωματεία Εργαζομένων, Συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και άλλων μαζικών φορέων της Ικαρίας,  και όσα αναφέρονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 Επισυνάπτεται  το πλαίσιο διεκδικήσεων για τα θέματα  υγείας όπως καθορίστηκε με την 160-2015  ομόφωνη  απόφαση του δημοτικού συμβούλιου Ικαρίας .

   Η Θέση του Δήμου Ικαρίας για τα προβλήματα υγείας

Όλη η λογική μας  περιγράφεται με τη φράση:

«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο Ικαρίας. 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,  3)  Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.
 • Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου.
 • Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.

 

Πλαίσιο αιτημάτων για  Ικαρία    

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.
 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδίατρου, ΩΡΛ.
 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. (Στους τομείς εστίασης – διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες – Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία  υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται βοηθός φαρμακείου).                                    
 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού
 • Σταθμός Αιμοδοσίας.
 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).
 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
 • Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
  • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
  • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

  Για το ΕΚΑΒ:

  • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

  Πρόνοια:

  • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
  • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
  • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

  Πρόληψη:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
  • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
  • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
  • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
  • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Οι Λαϊκές Eπιτροπές Ικαρίας σας καλούμε σε συγκέντρωση για τα προβλήματα υγείας στο νησί μας, την Παρασκευή 18 Νοέμβρη στις 11π.μ έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα (Αριστοτέλους 17)

 

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

 • Να μην μένουν ούτε λεπτό χωρίς γιατρό & νοσηλευτικό προσωπικό τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου & Φούρνων.
 • Το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών να στελεχωθεί με ειδικευμένο Γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου σύμφωνα με το οργανόγραμμα του.(Εννέα ιατροί ειδικότητας).

Στελέχωση του νοσοκομείου Ικαρίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπει το οργανόγραμμα του, καθώς και τον αναγκαίο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του νησιού,(Δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού)

 • Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με δυνατότητα άμεσης διακομιδής από οποιοδήποτε σημείο του νησιού όλες τις ώρες του 24ώρου.

 

Παλεύουμε για αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας ,Δωρεάν για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

ΝΑ   ΜΗΝ   ΛΕΙΨΕΙ   ΚΑΝΕΙΣ

Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας

(ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΜΙΣΘΩΤΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΔΗΜΩΝ  ΙΚΑΡΙΑΣ  &  ΦΟΥΡΝΩΝ

Ε.ΤΕ. ΔΕΗ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ )

 

 

laikes_epitropes_ikarias_noembrios_2016ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δελτίο  Τύπου

2/11/2016

  Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/10 στην αίθουσα του Κάμπου η ανοιχτή σύσκεψη που, για λόγους συντομίας χρόνου, καλέστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν δεκάδες συντοπίτες μας, μεταξύ των οποίων αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, του Δήμου Ικαρίας και δημοτικών παρατάξεων και συλλόγων των νησιών μας. Αποκλειστικός σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός των κινητοποιήσεων της επόμενης περιόδου (κυρίως η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα) με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των νησιών μας με ιδιαίτερη αιχμή το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία.

Μετά από μια σύντομη εισήγηση από πλευράς του Συλλόγου μας τον λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ικαρίας, εκπρόσωποι από Συλλόγους που, όπως κι εμείς, συμμετέχουμε στην επιτροπή Αγώνα για την Υγεία (ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, Σύλλογος Νεφροπαθών και Φίλων κλπ), από την Λαϊκή Επιτροπή Ραχών και φορέων που την απαρτίζουν (Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, Οικοδόμων, Συνταξιούχων κλπ), από την ΑΣΠΙ, από πολιτιστικούς συλλόγους χωριών, απ’ την αντιμνημονιακή πρωτοβουλία Ραχών, από την πρωτοβουλία για το κείμενο υπογραφών για στήριξη του Κέντρου Υγείας Ευδήλου καθώς και μεμονωμένων συμπατριωτών μας.

  Απουσίαζαν ο Έπαρχος -αν και είχε καλεστεί ιδιαιτέρως με πρωτοκολλημένη πρόσκληση-, η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγήςπου πριν λίγο καιρό, σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον, καλούσε όλους σε Πανικαριακές κινητοποιήσεις τόσο στην Ικαρία όσο και στην Αθήνα– καθώς και σύλλογοι χωριών που δραστηριοποιηθήκαν έντονα στις εξελίξεις με αφορμή τις πρόσφατες μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών.

Στην πλούσια κουβέντα που ακολούθησε, παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφωνίες που αντικειμενικά υπάρχουν όσον αφορά τις γενικότερες αναλύσεις και το πλαίσιο αιτημάτων σε σχέση με την υγεία, κυριάρχησε η κοινή πεποίθηση πως αυτό που προέχει είναι η συσπείρωσή μας γύρω από κοινά αιτήματα αιχμής και συγκεκριμένα της πλήρους στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό, τουλάχιστον με βάση τα οργανογράμματα, των μονάδων υγείας –με ιδιαίτερη αιχμή ξανατονίζουμε το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία σε Ικαριά και Φούρνους- και του ΕΚΑΒ στην περιοχή ούτως ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους, την αναβάθμιση του ιατρείου των Ραχών και την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού. Επίσης, χωρίς να παραλείπουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να επιμείνουμε ιδιαιτέρως στην διεκδίκηση της λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας.

Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους η 18η Νοέμβρη ως μέρα κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας, με τη δέσμευση πως θα συμβάλλουν όλοι ομότιμα από κοινού στην προετοιμασία για την επιτυχία της κινητοποίησης.

  Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας αλλά και τα μέλη των παροικιακών οργανώσεων της Αθήνας να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και μαζικοποίηση της κινητοποίησης.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue