Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για την παραμονή του Νοσοκομείου στην Ικαρία

Ο Δήμος Ικαρίας για την παραμονή του Νοσοκομείου στην Ικαρία

by ikariaki.gr
10 views

νοσοκομείο ικαρίας 2Ικαρία 7-12-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ικαρίας έχει έγκαιρα αντιδράσει και απαιτήσει να παραμείνει το Γενικό Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ικαρίας αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ και να συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις του άρθρου 2 παράγραφος 11 του νόμου 4052/1-3-12 σύμφωνα με τον οποίο έχουν εξαιρεθεί κάποια διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας και θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Μάλιστα με την 54/27.4.2012 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναδείξει το ζήτημα της αστοχίας της σχετικής Πρότασης Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, αφού δεν αξιολογήθηκαν ορθά τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια του νομού Σάμου, οι εισροές και εκροές του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, οι δυνατότητες συνεργασιών εντός και εκτός του Νοσοκομείου, καθώς και η αψεγάδιαστη οικονομική εικόνα του.

Ο Δήμος Ικαρίας από την αρχή της θητείας του ιεράρχησε το πρόβλημα της Υγείας των κατοίκων του Νησιού μας και με ομόφωνες αποφάσεις του την 25/ 28-2-2011 και την 85/28-6-2011εξέφρασε την αγωνία του και απαίτησε από το Υπουργείο την επαρκή στελέχωση των μονάδων Υγείας στο Νησί μας και τόνισε ότι η δωρεάν Υγεία είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Στα πλαίσια επίσης των ενεργειών του Δήμου, ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 παρέμβαση της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής ,προς τον Υπουργό κ. Λοβέρδο, για την τότε σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου, σε συνεννόηση δε με το νέο προεδρείο της Αδελφότητας ζητήθηκε η εκ νέου παρέμβασή τους προς την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και 2ης ΔΥΠΕ.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης επισκέφθηκε επίσης τον Σεπτέμβρη του 2012 το Υπουργείο Υγείας και παρουσίασε διεξοδικά όλα τα ζητήματα, που άπτονταν της ορθής και ομαλής λειτουργίας του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας και των αγροτικών ιατρείων, αιτούμενος να γίνει έγκαιρα η πλήρωση των κενών θέσεων.

Έθεσε επίσης το ζήτημα δημιουργίας Νεφρολογικού τμήματος και ανέλυσε την αναγκαιότητα διατήρησης της αυτοτέλειας του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Ακολούθησε σχετική αλληλογραφία και τον Οκτώβριο έλαβε χώρα νέα συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πέραν του Δημάρχου Ικαρίας, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Ιωάννης Ευδοκιμίδης, ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Ι.Μπεχράκης, η βουλευτής του Ν. Σάμου κα. Αγνή Καλογερή και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας κ. Σωτήριος Δρούλιας, όπου τέθηκαν πάλι τα ίδια ζητήματα και ιδιαίτερα το θέμα της αυτοτέλειας.

banner

Επανειλημμένως ο Δήμος Ικαρίας έχει αναδείξει την αναγκαιότητα διατήρησης της αυτοτέλειας του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του νησιού που εξυπηρετεί και τα άλλα δύο νησιά της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας και της κακής – ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Σάμο.

Παράλληλα τονίζεται ότι το Νοσοκομείο μας μετά την αυτονόμιση του από το Νοσοκομείο της Σάμου με χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας καθώς και την αγαστή συνεργασία της Διοίκησης με το Ανθρώπινο Δυναμικό επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο του, συνεχώς βελτιούμενο.

Η ανταπόκριση στις συντονισμένες ενέργειες των φορέων του νησιού ήταν μεγάλη και αποσπάσθηκε η δέσμευση, ότι θα ακολουθήσει ικανοποίηση του αιτήματός μας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή σύσκεψη για την υγεία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας, όπου λήφθηκαν αποφάσεις για συντονισμό των ενεργειών και για εκ νέου συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας με φορείς και άλλων περιοχών και με τη παρουσία του Δημάρχου Ικαρίας και της Βουλευτού Νομού Σάμου. Ακολούθησε σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ενώ στη συνέχεια η Βουλευτής του Νόμού με τον Δήμαρχο Ικαρίας μετέβησαν στο Πειραιά στο γραφείο του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Ιωάννη Ευδοκιμίδη, όπου για μια ακόμη φορά έθεσαν το ζήτημα της αυτοτέλειας του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, λαμβάνοντας τη υπόσχεση ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά το θέμα της Ικαρίας, ενώ ζητήθηκαν και περαιτέρω οικονομοτεχνικά στοιχεία.

Παρά τις δεσμεύσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας ο Δήμος Ικαρίας δεν επαναπαύεται και προγραμματίζει περαιτέρω κινητοποιήσεις και δράσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί και για το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας η υπαγωγή του στις εξαιρέσεις του άρθρου 2 παράγραφος 11 του νόμου 4052/1-3-12.

Από πλευράς δημοτικής αρχής παραμένει αταλάντευτη η πεποίθηση ότι ο συντονισμός των φορέων του νησιού με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την υγεία και οι από κοινού δράσεις πρέπει να συνεχιστούν και να μην αποτελούν πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης. Οι δράσεις δεν αποτελούν μονοπώλιο κανενός, ενώ για του πολίτες σημασία έχει το αντικείμενο και το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και όχι το υποκείμενο. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη και αναληθή πρόσφατη ανακοίνωση περί απουσίας του Δήμου Ικαρίας από τις κινητοποιήσεις, καθώς αποπροσανατολίζει και διασπά τις συντονισμένες ενέργειες για το Γενικό Νοσοκομείο-ΚέντροΥγείας Ικαρίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue