Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμαρχος Ικαρίας με αφορμή την Λαϊκή Συνέλευση για τον Βιολογικό του Ευδήλου

Ο Δήμαρχος Ικαρίας με αφορμή την Λαϊκή Συνέλευση για τον Βιολογικό του Ευδήλου

by ikariaki.gr
1,2K views

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ…

Η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει ν΄ ανταποκρίνεται πέρα των άλλων υποχρεώσεών της στα αιτήματα των πολιτών και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Αυτό έκανε επί τέσσερα χρόνια και η σημερινή Δημοτική Αρχή. Αυτό δεσμεύεται να κάνει και στη νέα δημοτική περίοδο. Σε έκτακτα θέματα και θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης η ανταπόκριση πρέπει να είναι άμεση αλλιώς θα πρέπει να προηγηθεί κάποιος προγραμματισμός.  

Οι σύλλογοι αρχικά ζήτησαν γραπτή ενημέρωση για τον βιολογικό καθαρισμό Ευδήλου με έγγραφό τους στις 24 Αυγούστου 2023. Εκτιμήσαμε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να γίνει η ενημέρωση που μας ζητήθηκε. Στις 28 Αυγούστου κληθήκαμε να παρευρεθούμε σε ανοικτή λαϊκή συνέλευση και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσε εντός τεσσάρων ημερών να γίνει εφικτό αυτό, ειδικά αυτή εδώ την περίοδο, διότι εκτός της καθημερινής ομαλής λειτουργίας του Δήμου σε όλη την Ικαρία, καλώς ή κακώς οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, δηλαδή η έναρξη της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών επιφορτίζεται και με κάποιες έκτακτες υποχρεώσεις. 

Αν η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί για πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου ή έστω τον Ιούνιο σαφώς και ο Δήμαρχος θα ήταν εκεί για να απαντήσει σε όποια ερωτήματα και απορίες. Ο Δήμαρχος θα επισκεφτεί όλα τα χωριά και τους οικισμούς της Ικαρίας κατά την προεκλογική περίοδο και φυσικά θα απαντήσει σε όποιο ερώτημα και θέμα του τεθεί. 

Όμως παρακολουθώντας εκ των υστέρων την συνέλευση και τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν θα πρέπει να παραθέσουμε απέναντι στις αοριστίες και στα ψευδή στοιχεία που ακούστηκαν από τον υποψήφιο Δήμαρχο της ΛΑΣ κ. Φανούρη Καρούτσο που ήταν Δήμαρχος Ραχών 8 χρόνια και Δημοτικός Σύμβουλος ενιαίου Δήμου 13 χρόνια όσο και από τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο πια κ. Στέλιο Σταμούλο που υπήρξε Δήμαρχος 17 χρόνια την αλήθεια και τον απολογισμό των πεπραγμένων μας ως Δημοτική Αρχή των ετών 2019-2023. 

banner

Live: Η Λαϊκή Συνέλευση στον Εύδηλο για τον βιολογικό καθαρισμό

Καταρχήν να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στις ανησυχίες και τις αγωνίες των δημοτών και των συλλόγων. Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις τοποθετήσεις των συλλόγων και των δημοτών. Αν σκοπός των ομιλητών που εκφράζουν την ΛΑΣ είναι η καλόπιστη κριτική τη δεχόμαστε γιατί θα κάνει και εμάς και εκείνους καλύτερους. Αλλά αν σκοπός τους είναι να δείξουν τον δράκο του παραμυθιού τότε είμαστε υποχρεωμένοι ν΄ απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα πεπραγμένα μας. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ

Το Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε βρήκαμε τον βιολογικό Ευδήλου να υπολειτουργεί πράγμα που μας είχε ενημερώσει κατά την παραλαβή και ο Αντιδήμαρχος της ΛΑΣ κ. Κουντούπης. Από την έναρξη της θητείας μας έως σήμερα πραγματοποιείται συντήρηση των μηχανισμών καθώς και του ηλεκτρολογικού συστήματος του υφιστάμενου βιολογικού Ευδήλου σύμφωνα με τις υποδείξεις της εταιρείας. 

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης , αναβάθμισης και επισκευής όσον αφορά τα συστήματα αυτοματισμού από την εταιρεία που τα εγκατέστησε την οποία καλέσαμε γι αυτόν τον σκοπό. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου προσπαθεί για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του βιολογικού Ευδήλου. 

Υπάρχει μελέτη για νέο βιολογικό καθαρισμό Ευδήλου στη θέση Αγκαθωπός που όμως δεν ήταν και δεν είναι ώριμη καθώς στερείται περιβαλλοντικών όρων και μελέτης υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης. Συμπληρώνουμε τον φάκελο με σκοπό την ωρίμανση του έργου όμως ταυτόχρονα θεωρούμε χρέος μας να προσπαθήσουμε να μελετήσουμε και άλλες εναλλακτικές προτάσεις ως προς την χωροθέτηση καθώς αυτός έρχεται να τοποθετηθεί σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή.   

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ

Εμείς δώσαμε για τον βιολογικό Αρμενιστή 80.000 ευρώ. Τόσα μπορούσαμε. Γνωρίζουμε ότι χρειάζονταν περισσότερα αλλά δεν είχαμε την δυνατότητα. Ψάχνοντας τι δόθηκε από το 2014-2019 στη δική σας θητεία βρήκαμε ότι δεν είχε δοθεί ελάχιστα ευρώ. Τα 80.000 ευρώ πήγαν χαμένα όπως ισχυρίζεται ο κ. Καρούτσος. Τα λιγοστά ευρώ που δώσατε στη θητεία σας το 2014-2019 που πήγαν; Ο βιολογικός Αρμενιστή αναβαθμίστηκε το 2022 και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προσπαθεί για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του.

Με έκπληξη ακούσαμε ότι υπάρχει ώριμη μελέτη που υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση και αφορούσε τον βιολογικό Αρμενιστή. Μια μελέτη που ενώ ξεκίνησε το 2007 επί δημαρχίας Ραχών κ. Καρούτσου σταμάτησε σχεδόν αμέσως και δεν προχώρησε ποτέ και αναρωτιόμαστε γιατί ; Και επίσης γιατί το θυμήθηκε σήμερα και όχι το 2014-2019;

Ενημερώνουμε λοιπόν πρωτίστως τους δημότες και δευτερευόντως τον κ. Καρούτσο, διότι θα  όφειλε να ξέρει, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ήδη επικαιροποιήσει την μελέτη και ταυτόχρονα έχει υποβληθεί προς έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού του παραλιακού μετώπου Αρμενιστή-Γιαλισκαρίου. Στόχος μας είναι η εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί νέος σύγχρονος βιολογικός.

Σας ενημερώνουμε ότι οι μετρήσεις θαλάσσιων νερών της περιόδου 2019-2023 δεν δεικνύουν καμία επιβάρυνση, βάσει των αναλύσεων της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 

 Στον Άγιο Πολύκαρπο πράγματι έχει κατασκευαστεί μια αρχική υποδομή για την λειτουργία μονάδας βιολογικού που όμως στερούνταν κάθε αδειοδότησης. Είναι δηλαδή παράνομη. Φανταζόμαστε θα το γνωρίζει ο κ.Καρούτσος αυτό όπως και θα γνωρίζει ότι αυθαίρετοι βιολογικοί καθαρισμοί χωρίς άδεια δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. 

Η σημερινή λοιπόν Δημοτική Αρχή για ν΄ αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και γι΄αυτή την περίπτωση έχει υποβάλλει προς έγκριση και αδειοδότηση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με απώτερο στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί.

Ακούσαμε με έκπληξη ότι υποβλήθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις στο ΕΣΠΑ είτε στο Φιλόδημος που δεν εντάχθηκαν. Αναζητούμε τόσο τα τεχνικά δελτία όσο και τις αναγκαίες εγκρίσεις. 

Να πληροφορήσουμε επίσης τον κ. Σταμούλο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης την πράξη συμπλήρωση υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων στον Δήμο Ικαρίας και σήμερα είναι προς δημοπράτηση τα έργα :

  • Εγκατάσταση Συστήματος Επεξεργασίας Λυμάτων στον οικισμό Χριστού, ΔΕ Ραχών του Δήμου Ικαρίας (προϋπολογισμού 496.000,00 ευρώ)
  • Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμού Φάρου του Δήμου Ικαρίας με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης λυμάτων (προϋπολογισμού 995.000,00 ευρώ)

Θυμίζουμε ότι εκτελείται το έργο του βιολογικού Καραβοστάμου καθώς και ο βιολογικός Αγίου Κηρύκου έργο που ξεκίνησε επί τετραετίας Σταυρινάδη, συνεχίστηκε στις δύο επόμενες τετραετίες και θα παραδοθεί στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Συνεπώς για τέτοια μεγάλα έργα δεν  μπορούμε να λέμε ότι ανήκαν αποκλειστικά σε καμία Δημοτική Αρχή.     

Εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την δυνατότητα παρακολούθησης όλων των υφιστάμενων αλλά και νέων μονάδων που θα έρθουν να προστεθούν σταδιακά. η Τεχνική υπηρεσία αυτή τη στιγμή στερείται εξειδικευμένου προσωπικού. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σχεδιάζουμε νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού (μηχανικός περιβάλλοντος, περιβαντολλόγος ή χημικός μηχανικός) ώστε να μπορεί να οργανώνει και να παρακολουθεί τη σωστή λειτουργία. 

Τελικά ποιος είναι ο δράκος; Αυτός που προσπαθεί να βρει χρηματοδότηση σε εργαλεία για τα οποία δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ή αυτός που καταφέρνει να βρει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο πχ βιολογικός Φάρου; 

Αυτός που διαγράφει με μεγάλη ευκολία στις τοποθετήσεις του ότι έχει γίνει από άλλες δημοτικές αρχές ή αυτός που παραδέχεται στην πράξη και όχι στα λόγια ότι πράγματι ο Δήμος έχει συνέχεια και παραλαμβάνοντας ότι βρει συνεχίζει προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση; 

Αυτός που σε μια μεγάλη πράγματι πορεία του στα αυτοδιοικητικά τη θυμάται όλη ή εκείνος που σκοπίμως επιλέγει αυτή που τον βολεύει και ξεχνά κάποια άλλη; Δηλαδή η περίοδος 2014-2019 αποσιωπήθηκε εντέχνως στις τοποθετήσεις και των δύο ομιλητών της ΛΑΣ.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε καλοί και στα λόγια και στην ανταπόκριση των αιτημάτων των πολιτών. Η πόρτα μας ήτανε πάντα ανοιχτή. Αλλά εξίσου καλοί ίσως και καλύτεροι είμαστε στην αναζήτηση και υλοποίηση του πρακτικού αποτελέσματος. Και θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Γιατί ;

Γιατί φροντίζουμε να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είναι ενιαίος και όταν πηγαίνουμε σε μια λαϊκή συνέλευση είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε στο γενικό και όχι στο τοπικό. Τι πάει να πει κ. Φανούρη Καρούτσο ότι δεν έχετε απαντήσεις γιατί το θέμα των συλλόγων αφορά την περιοχή του Ευδήλου;  Δεκατρία (13)  χρόνια είστε δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ ενιαίου Δήμου.

Επίσης θυμόμαστε όλες τις τετραετίες  και τον ρόλο που διαδραματίσαμε και τις αποφάσεις που πήραμε ή δεν πήραμε. Και τέλος θυμόμαστε ότι υπήρξαν χρόνια που ο Δήμος μας χρηματοδοτούνταν  πολύ πολύ καλύτερα απ΄ ότι σήμερα πολλώ δε μάλλον από την περίοδο των μνημονίων. Φυσικά τα χρήματα ποτέ δεν έφταναν και δεν φτάνουν,  αλλά εκείνα τα «καλά χρόνια» στο τιμόνι του Δήμου ήταν ο κ. Καρούτσος , ο κ. Σταμούλος και ο κ. Τέσκος. 

Αν η λαϊκή συνέλευση γινότανε σε διαφορετικό χρόνο να είστε βέβαιοι ότι θα είχαμε την δυνατότητα να παραβρεθούμε και το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής μας θα ήταν επί των πεπραγμένων μας . Αναγκαζόμαστε όμως να αντιπαρατεθούμε με τους ομιλητές της ΛΑΣ καθότι προεκλογική περίοδος για να αντικρούσουμε τα ψευδή και μηδενιστικά στοιχεία και σχόλια που προσάπτουν στην Δημοτική Αρχή.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

   

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue