Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμαρχος Ικαρίας για την αντιμετώπιση του σεισμού της 30/10

Ο Δήμαρχος Ικαρίας για την αντιμετώπιση του σεισμού της 30/10

by ikariaki.gr
43 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αγαπητοί συνδημότες μου,

κλήθηκα να υπηρετήσω από αυτή τη θέση το Δήμο μας μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Στις δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες εβδομάδες που μας περιμένουν όλους λόγω των επώδυνων αλλά απαραίτητων και επιβεβλημένων μέτρων ώστε να βγούμε νικητές και να παραμείνουμε υγιείς εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι, ήρθε να προστεθεί ο ισχυρός σεισμός της 30ης Οκτωβρίου και η διαχείριση των συνεπειών του στο νησί και τους κατοίκους του.

Η θέση μου ως αιρετός δεν με αποκόπτει από την Ικαριακή κοινωνία. Είμαι ένας από εσάς γι’ αυτό και αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία για την επόμενη μέρα καθώς και το τεράστιο ψυχολογικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στους Ικαριώτες τόσο η σεισμική δόνηση όσο και τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοιού. Παράλληλα, η ίδια θέση αυτή με επιφορτίζει με το χρέος να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις και να αντεπεξέλθω στην αποστολή αυτή παραμένοντας δίπλα σας, αδιάλειπτα και στην πρώτη γραμμή.

Για τους λόγους αυτούς, τις αμέσως επόμενες ώρες του σεισμού, όταν ήδη στη γειτονική μας Σάμο θρηνούσαν δύο νεαρά παιδιά, για τα οποία εκφράζω τη βαθειά οδύνη μου, όλος ο μηχανισμός του Δήμου,εργαζόμενοι αιρετοί κι εγώ προσωπικά, τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα, εγρήγορση κι επαγρύπνηση, ώστε να δείξει την αλληλεγγύη του εμπράκτως στους πληγέντες από το σεισμό συνδημότες μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση και την αποκατάσταση των περιουσιών τους.

Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση ήμασταν δίπλα σας:
• δημιουργήσαμε δίαυλο επικοινωνίας για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια
• από την πρώτη στιγμή επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο Ικαρίας και οικίες που είχαν υποστεί ζημιές
• αποστείλαμε αίτημα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο ισχυροποιείται με συνεχόμενη αποστολή νέων στοιχείων
• αποστείλαμε αίτημα για συνδρομή των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, της Γενικής Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (Κτ.Υπ.), ώστε να αποτυπωθεί και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα των ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν κατά τόπους σε κτιριακές, οδικές και λοιπές υποδομές
• αποστείλαμε αίτημα στο Ε.Α.Γ.Μ.Ε για πραγματοποίηση ευρύτερου γεωλογικού ελέγχου, πέραν των περιοχών που έχουν υποστεί κατολισθήσεις και των περιοχών που υφίστανται γεωθερμικές (ιαματικές και μη) πηγές.
• διενεργήσαμε την αμέσως επόμενη ημέρα αυτοψίες με τα τεχνικά συνεργεία του δήμου σε όλα τα σχολεία,δημοτικά κτίρια και ναούς του νησιού, κατάσταση που επανεκτιμήθηκε και με τη συνδρομή κλιμακίου των Κτ.Υπ.
• έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αυτοψίες σε παραπάνω από 200 κτίρια σε σύνολο 350 αιτημάτων καταγραφής ζημιών κι εκ των οποίων τα 121 έχουν κριθεί ακατάλληλα προς χρήση
• ζητήσαμε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των υποδομών και την οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων δημοτών και ήδη από τις 5.11, το Υπουργείο δέσμευσε αρχικά 200.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκε με απόφαση Δημάρχου τριμελής επιτροπή αξιολόγησης βάσει κριτηρίων των αιτήσεων ενίσχυσης.

 

Αυτό που ζητώ με τη σειρά μου από εσάς είναι να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η επόμενη μέρα να μας βρει όλες και όλους υγιείς, δυνατούς κι ενωμένους.

Συνεχίζουμε να μένουμε δίπλα σας και να δουλεύουμε για το κοινό καλό.

banner

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue