Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμαρχος Ικαρίας για το συγκοινωνιακό πρόβλημα του νησιού

Ο Δήμαρχος Ικαρίας για το συγκοινωνιακό πρόβλημα του νησιού

by ikariaki.gr
11 views

c3562f2e9521020de502f370ac3fbe48_XL

εθνοσημο

 

 

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Αγ. Κήρυκος: 9/3/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                           Αριθ. πρωτ: 1.502

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

Δ/νση: Άγιος  Κήρυκος  Ικαρία

Τ.Κ. 83.300

Τηλ: 2275350400-401

banner

Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]                       ΠΡΟΣ:   

                                                  1) Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών &Δικτύων

  1. A) Γραφείο Υπουργού

     Β) Διοικητή  Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

                                 2)  Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Α) Γραφείο Υπουργού

Β) Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών

                                   ΚΟΙΝ: 

                                   1)   Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου

                                                         Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη  Σάμου

                                   2)  Βουλευτή  Σάμου  κ.  Δ. Σεβαστάκη.

                                           3)  Κοινοβουλευτικές ομάδες: ΝΔ, Δημοκρατική

                                                         Συμπαράταξη, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛΛ,

                                                                                  Ένωση Κεντρώων

4)   Μ.Μ.Ε

Θέμα: Επιστολή Δήμαρχου  Ικαρίας για Συγκοινωνιακά προβλήματα.

  Αξιότιμοι κύριοι.

Σχετικά με τις αερομεταφορές της Ικαρίας, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Έχοντας υπ όψιν ότι οι συμβάσεις των «άγονων αεροπορικών γραμμών» οι οποίες αφορούν και το νησί μας, λήγουν στις 31 Μαρτίου 2016.  Χωρίς  δυστυχώς μέχρι  σήμερα να έχουν ληφθεί – απ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε- μέτρα που να διασφαλίζουν το «δημόσιο αγαθό» των αερομεταφορών στην Ικαρία. Ενώ την ιδία στιγμή σε όλες τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας από 27/3/16 θα επιβληθεί τέλος εξυπηρέτησης επιβατών από τον Δ.Α.Α 9,82ευρω λόγω απόφασης της Ε. Ε.  Αυτή είναι  η δεύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2015 που είχαμε την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Σας καλούμε να μας δώσετε μια σαφή απάντηση σχετικά:

  • Με τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα διασφαλισθεί το επόμενο διάστημα το δημόσιο αγαθό των αερομεταφορών στην Ικαρία χωρίς αναστολή των δρομολογίων από 1/4/2016,
  • καθώς και τον τρόπο πως σκέπτεστε να διασφαλίσετε το κόστος των ναύλων στο επίπεδο των τιμών που υπήρχε τουλάχιστον με το προηγούμενο καθεστώς.

Σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Ικαρίας, επισημαίνουμε τα εξής:

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε τον προγραμματισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων των νησιών μας για το διάστημα 1/11/2016 μέχρι και 31/10 2017, διάστημα κατά το οποίο –με εξαίρεση την θερινή περίοδο του 2017-  τα δυο από τα τρία λιμάνια της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας –Φούρνων μένουν χωρίς σύνδεση με τον Πειραιά και την βόρεια Ελλάδα.

 Αυτό συμβαίνει αφού το «Ν. Μύκονος» θα προσεγγίζει μόνο το λιμάνι του Ευδήλου και το «Ν.Ρόδος» δεν θα προσεγγίζει το λιμάνι του Αγιου Κηρύκου και των Φούρνων.

Σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα  διασφαλίζει απαραίτητα :

  • Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με το Πειραιά και μεταξύ τους χειμώνα – καλοκαίρι.
  • Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
  • Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.

Ωστόσο σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να μην διακοπεί η σύνδεση των δυο λιμένων και να εξασφαλιστεί η τακτική σύνδεση της Ικαρίας και των Φούρνων με τον Πειραιά και την Βόρεια Ελλάδα σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.

   Επίσης πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι τροποποιήθηκαν τα δρομολόγια του «Παναγία Θεοτόκος», του πλοίου που εξασφαλίζει την περιφερειακή σύνδεση των νησιών Φούρνων – Ικαρίας- Σάμου. Με τον τρόπο που γίνονται πια τα δρομολόγια στη συγκριμένη γραμμή δεν διευκολύνεται η περιφερειακή σύνδεση που είναι τόσο αναγκαία για τα  νησιά  μας. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της τροποποίησης, γνωρίζοντας όμως ότι αυτή δεν έχει σχέση με το κόστος της επιδότησης της συγκεκριμένης γραμμής, θέλουμε να θέσουμε               υπ όψιν σας μια παράμετρο που ενδεχομένως δεν γνωρίζεται.

Από την Ικαρία στην Σάμο μετακινούνται για σοβαρούς λόγους υγειάς (Νεφροπαθείς) σε εβδομαδιαία βάση 4 ασθενείς, που χρειάζονται τουλάχιστον τρεις θεραπείες την εβδομάδα. Με τον προηγούμενο σχεδιασμό των δρομολογίων εξυπηρετούνταν ώστε να μην μένουν ολόκληρη την εβδομάδα στην Σάμο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μετά την τροποποίηση.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή  κατάσταση και να μην αλλάξουν όλα τα δρομολόγια, θα ήταν να τροποποιηθεί το δρομολόγιο της Τρίτης από Φούρνοι –Ικαρία-Φούρνοι  σε Φούρνοι –Ικαρία -Σάμο και επιστροφή  αντίστροφα. Καθώς και το δρομολόγιο του Σαββάτου να φεύγει από την Σάμο το μεσημέρι και όχι το πρωί ώστε να εξυπηρετείται αυτή η ευπαθή ομάδα συμπατριωτών μας, που δεν ταξιδεύει για αναψυχή η εργασία, αλλά λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας, καλούμε την τοπική κοινωνία (δημότες – επαγγελματικούς φορείς – εργατικά σωματεία) σε αγωνιστική ετοιμότητα πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.

 

Με  εκτίμηση

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας

 Στέλιος   Σταμούλος

 

 

 

 

dimos

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                       Άγιος  Κήρυκος Ικαρίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                    2 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ        

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Τηλ: 2275350400-401 / Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Σχετικά με την πρόσκληση του ΝΑΤΟ να φυλάει τα σύνορα της χώρας.                             

 

Ο  Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος  έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση παίζοντας το ρόλο του   «καλού μαθητή»  στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλώντας την «συμμαχία» να επιβλέψει πώς διαμορφώνεται και προχωρά η συνδιαχείριση του Αιγαίου, καλώντας ουσιαστικά τον  «λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Αφού πρώτα πανηγύρισε η ελληνική κυβέρνηση για την συμφωνία αυτή, τώρα  διαμαρτύρεται γιατί, «Η Άγκυρα δεν εγκατέλειψε τις πάγιες αξιώσεις της και επιμένει π.χ. για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, το πού θα περιπολεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, αρνείται το δικαίωμα αναγνώρισης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου» και μια σειρά άλλα ζητήματα που πάντα έβαζε και βάζει.

Η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η ίδια κάνει ακριβώς ότι συμφώνησαν   στους κόλπους του ΝΑΤΟ, παραμένοντας πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού και προωθώντας στην πράξη τη συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, λίγο – πολύ  ζητά να επιπληχτεί η Τουρκία. Όλα αυτά  όταν είναι σε όλους γνωστό ότι το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια «γκριζάρει» το Αιγαίο αντιμετωπίζοντας το ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο.  Αφού δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών του. Και  προσεγγίζει την «ελληνοτουρκική διένεξη», ως διμερή διαφορά, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, που αφορούν σε αρκετές περιπτώσεις και το νησί μας .

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω, ότι ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί της περιοχής και μνήμη έχουν και μάτια να βλέπουν και μυαλό για να κρίνουν.  Θυμίζω μόνο ότι η κυπριακή τραγωδία,                    η εισβολή και η κατοχή έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.  Σήμερα , ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, το οποίο τώρα τους καλεί η κυβέρνηση να την συνδράμουν για να το διαχειριστεί… χωρίς να διεκδικεί την μονή πραγματική λύση στο θέμα της μετακίνησης των προσφύγων-μεταναστών. Που δεν μπορεί να είναι άλλη από την μετακίνηση προς τις χώρες προορισμού τους με ευθύνη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.

Οι «Συμμαχίες του κεφαλαίου»  δεν ήταν και δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής  Μεσογείου. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue