Home Κοινωνία Ο Διεθνής Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ πλέει προς την αποκλεισμένη Γάζα & Εκδήλωση – Συναυλία αλληλεγγύης

Ο Διεθνής Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ πλέει προς την αποκλεισμένη Γάζα & Εκδήλωση – Συναυλία αλληλεγγύης

by ikariaki.gr
15 views

0d3097c18b3f4a6374929da2a3d660f5_L

 

 

Η “Μαριάν” το πλοίο των Πρωτοβουλιών “Ένα Καράβι για τη Γάζα” της Σουηδίας και της Νορβηγίας,  που ξεκίνησε από το λιμάνι του Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας  στις 10 Μαΐου, είναι το πρώτο από τα τρία σκάφη που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Στο  δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η ομάδα της Μαριάν  δήλωσε ότι ” θα συναντήσουν και άλλα πλοία για να σχηματίσουν τον « Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ », μια μη βίαιη δράση για να σπάσει ο παράνομος και απάνθρωπος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.”

banner

Μέχρι σήμερα, ο «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ» έχει φτάσει στη Μεσόγειο, ενώ εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία για τις επόμενες ημέρες. Οι συμμετέχοντες στη Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας είναι το καναδικό Σκάφος για τη Γάζα, το ελληνικό “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, ο  ιταλικός Στόλος της Ελευθερίας,  η Συμμαχία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τη Νότια Αφρική, το ισπανικό Rumbo a Gaza και to Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής της Τουρκίας (ΙΗΗ).

Στo πρόσφατo ενημερωτικό της βίντεο από τη Λισσαβόνα, η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας εξήγησε το ιστορικό πλαίσιο πίσω από τον σκοπό της:

” Θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο ιστορικό του έργου της Σουηδικής  Διεθνούς Αλληλεγγύης. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε εδώ [Λισαβόνα] κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στους φασίστες. 500 άνθρωποι από τη Σουηδία ήρθαν εθελοντικά στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την καταπολέμηση του Φράνκο. Οι 350 από αυτούς τους μαχητές, ήταν ναυτικοί. Και ως Σουηδός ναυτικός, είμαι υπερήφανος που συνεχίζουμε αυτήν την κληρονομιά.”

Τις σκέψεις τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και τις ελπίδες τους για το σπάσιμο της πολιορκίας, εξέφρασαν και άλλα μέλη της Συμμαχίας.

-Οι άνθρωποι θυμούνται τη Γάζα μόνο όταν υπάρχει πόλεμος. Και όταν ο πόλεμος τελειώνει μου τηλεφωνούν και λένε “συγχαρητήρια, ο πόλεμος έχει τελειώσει, έχετε ειρήνη. Αλλά δεν υπάρχει ειρήνη, όταν τελειώσει ο πόλεμος. τότε είναι που ξεκινά ο πραγματικός πόλεμος.

-Ρωτάμε: Γιατί κανένας δεν νοιάζεται για τους ψαράδες στη Γάζα; Τους επιτίθενται, τους τραυματίζουν, και μερικές φορές τους σκοτώνουν.

-Εάν καταφέρουμε να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας, νομίζω ότι μετά είναι δυνατόν να κάνουμε τα πάντα.

– Είναι προφανές ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να σταματήσει το πλοίο να μπει.

– Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε το σκάφος μας στους Ισραηλινούς. Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε το σκάφος μας στους στρατιώτες σε διεθνή ύδατα. Είναι δικαίωμά μας. Στην πραγματικότητα, έχουμε ένα ισχυρό δικαίωμα να υπερασπιστούμε το σκάφος μας, αλλά θα το κάνουμε αυτό με έναν μη-βίαιο τρόπο.

– Ήταν μεγάλη είδηση ​​για μας ότι η «Μαριάν» έρχεται στην ακτή της Πορτογαλίας και μπορεί να πάρει   το μήνυμα αλληλεγγύης και φιλίας από όλον τον πορτογαλικό λαό. Η Μαριάν διασχίζει τη θάλασσα  και εμείς στην Πορτογαλία κάνουμε δουλειά στα κοινοβούλια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.”

Ο Μπομπ Λάβλέϊς,  ο Καναδός  εκπρόσωπος της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, έγραψε στην ιστοσελίδα της Καναδικής Φωνής των Γυναικών για την  Ειρήνη, για τις ελπίδες του από αυτή την Συμμαχία.

Μαζί με το κίνημα μποϊκοτάζ (BDS), ο Στόλος της Ελευθερίας για τη Γάζα αποτελεί πηγή έμπνευσης και μια αποτελεσματική δράση που ζητάει δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη. Ενάντια σε απίστευτες δυσκολίες και οι δύο εκστρατείες συνεχίζουν για να θριαμβεύσουν. Άλλες φορές με μικρές δράσεις και άλλες  φορές με μεγαλύτερες, προσπαθούν πάντα να κρατούν πάντα την φλόγα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για την Παλαιστίνη ζωντανές. Παρά την πολιτική ή την υλική δολιοφθορά  από το Ισραήλ ή τις διεθνείς δυνάμεις, συνεχίζουν να ανοίγουν το δρόμο και να ενημερώνουν τον κόσμο για την αποτελεσματική μη βίαιη δράση και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Μετά από πολλές εγκληματικές πράξεις κρατικάνια,τις φυλακίσεις και τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον αμάχων, ο Στόλος της Ελευθερίας παραμένει ζωντανός.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί στη Γάζα, εν αναμονή της άφιξης του Στόλου της Ελευθερίας, όπως η “η Έκθεση της Κιβωτού της Γάζας”, μια έκθεση παλαιστινιακών προϊόντων που πρόκειται να εξαχθούν από τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ. Σε επίσημη δήλωση, της 5ης Ιουνίου, εξηγούν:

Όταν η Κιβωτός της Γάζας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου έτους στη Γάζα από το Ισραήλ, χάσαμε ένα πλοίο που προορίζονταν για να σπάσει τον αποκλεισμό “από μέσα προς τα έξω”. Αλλά ο στόχος μας να βοηθήσουμε να χτιστεί μια κυρίαρχη παλαιστινιακή οικονομία που να βασίζεται στην ελεύθερη κυκλοφορία, δεν έχει αλλάξει. Τα παλαιστινιακά προϊόντα τόσο από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη,  επρόκειτο να εξαχθούν όχι μόνο ως μια συμβολική ώθηση στην παλαιστινιακή οικονομία, αλλά για να δείξουμε στον κόσμο τη δουλειά των τεχνιτών και των αγροτών που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στις συντριπτικές πιθανότητες της κατοχής, τον οικονομικό στραγγαλισμό και τον πόλεμο .

Η Sameera Qarmout, μέλος μίας από τις οργανώσεις παραγωγών στην έκθεση, εξέφρασε τις ελπίδες της ότι τα προϊόντα της θα είναι σε θέση να πουληθούν αυτή τη φορά:

Πριν από την επίθεση, είχαμε την ελπίδα ότι τα κεντήματα μας θα εξαχθούν στο εξωτερικό μέσω της Κιβωτού της Γάζας. Ο ερχομός του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ μας έχει δώσει μια νέα ελπίδα ότι τα προϊόντα μας θα βρεθούν στη διάθεση των αγοραστών στις παγκόσμιες αγορές.

Η έκθεση περιλαμβάνει προϊόντα από Παλαιστίνιους παραγωγούς στη Γάζα, καθώς και προϊόντα από παραγωγούς της Δυτικής Όχθης που έφθασαν στη Γάζα, παρά τους περιορισμούς του ισραηλινού κατακτητή: κεντήματα, ξυλόγλυπτα και ελαιόλαδο.

 

GazaArkExhibition20150606

 

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες να σπάσε η πολιορκία της Γάζας μεταξύ 2008 και 2010 με συμμετέχοντες όπως η Mairead Corrigan (Νόμπελ Ειρήνης  1976) , το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Mustafa Barghouti, τον ιρλανδό ακτιβιστής της ειρήνης Caoimhe Butterly, την Αμερικανίδα βουλευτή  Cynthia McKinney, την συγγραφέα  Alice Walker, την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Hedy Epstein, καθώς και διεθνείς δημοσιογράφους, γιατρούς και βουλευτές της ΕΕ, από διάφορα πολιτικά κόμματα.

Η προσπάθεια αυτή θα σηματοδοτήσει μια πενταετία από τη θανατηφόρα επιδρομή του Ισραήλ στο Mavi Marmara, το 2010. Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ακτιβιστών του ree Gaza Movement  και του Τουρκικού Ίδρυματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (ΙΗΗ). Μερικά από τα μέλη της τρέχουσας αποστολής, όπως ο Kevin Knish, ήταν στο Mavi Marmara.

Η συμμαχία ενημερώνει για την εξέλιξη της αποστολής μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και το Facebook, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις ενημερώσεις μας στο Global Voices Checkdesk.

 

Πηγή: http://www.shiptogaza.gr

 

 

 

 

Λίγες μέρες πριν σαλπάρουμε για να συναντήσουμε τον αποκλεισμένο λαό της Γάζας, σας προσκαλούμε στη μεγάλη μας Εκδήλωση – Συναυλία αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”- Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ

Το ταξίδι βασίζεται στην σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο, που τους ενώνει η αλληλεγγύη και τους δυναμώνει το πείσμα των Παλαιστινίων. Βασίζεται όμως και στην αλληλεγγύη ομάδων και ατόμων που προσφέρουν, με όποιον τρόπο μπορούν, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εδώ, στη χώρα μας, μπορούμε παράλληλα να μη ξεχνάμε  τα προβλήματα της κατοχής και του πολέμου στην περιοχή μας.

Προσκαλούμε κάθε άνθρωπο να στηρίξει και αυτό το ταξίδι που, με πενιχρά μέσα, επιχειρεί να υψώσει τη φωνή κατά της κατοχής, κατά του αποκλεισμού, κατά του σύγχρονου απαρτχάιντ και κατά της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής στον κόσμο, που κρατάει φυλακισμένους πάνω από 1.800.000 ανθρώπους. 

Γιατί μόνο εκεί μπορούμε να στηριζόμαστε. Στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου
 στα Προπύλαια, από τις 7.μμ

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:


Γεια σου Τάκη (Σπυριδούλα & Δ.Πουλικάκος)

Κάτω από το Δέντρο

Μάρθα Φριντζήλα & Π. Τσεβάς

Στάθης Δρογώσης

Κώστας Παρίσσης & Νίκος Γιούσεφ (Υπόγεια Ρεύματα)

ALPHA BANG

Φράξια

Radio sol

Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα & Νίκος Λώλης

Δημήτρης Καρούσος


DJ HUMANO


&


Μάνια Παπαδημητρίου: Μονόλογοι από τη Γάζα

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:

Μάρω Αγρίτη,

Μανώλης Γιούργος,
Μάνος Καπερώνης,
Μάτα Καστρησίου,
Αθηνά Κεφαλά
Σέβη Στάικου
Άννα Χατζησοφιά

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue