Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ο Αντιπεριφερειάρχης για τον Σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020

Ο Αντιπεριφερειάρχης για τον Σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020

by ikariaki.gr
15 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευθύνη, σοβαρότητα και ευαισθησία τις τεράστιες καταστροφές που επήλθαν στο νομό μας εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού, λαμβάνοντας υπόψη του και τα επί μέρους ζητήματα που ανέδειξε σχετικά με τη λειτουργία πρόληψης και καταστολής παρόμοιων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.), προσδιόρισε το πλαίσιο των άμεσων και αναγκαίων παρεμβάσεων προς την Πολιτεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση των υποδομών αφενός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Υπηρεσιών για τους πολίτες και αφετέρου την ταχύτερη και επίσης αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Σχεδιασμός των ενεργειών του κ. Αντιπεριφερειάρχη για την υλοποίηση των διεκδικήσεων, με συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους ή συναρμόδιους φορείς συνοψίζονται όπως παρακάτω :

Α. Παρέμβαση για εξασφάλιση καταλυμάτων στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους που έχουν μείνει άστεγοι, εν όψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα .

Β. Άμεση ικανοποίηση των πληγέντων από τον σεισμό κατοίκων και επιχειρήσεων, με την χορήγηση ποσών που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ζημιές που υπέστησαν. Προς τούτο συγκρότησε άμεσα τις προβλεπόμενες επιτροπές καταγραφής των ζημιών των επιχειρήσεων που είναι αρμοδιότητα της ΠΕ Σάμου και της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών που είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.

Γ. Γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που επήλθαν από το σεισμό στις πάσης φύσεως υποδομές του Νομού μας και συγκεκριμένα, όπως έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλ.: των Εκκλησιών, των Σχολικών κτιρίων, των δημοσίων κτιρίων, των λιμενικών υποδομών, του οδικού δικτύου Εθνικού και Επαρχιακού, δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, μουσείων και πολιτιστικών κέντρων.

Δ. Άμεσος έλεγχος στατικότητας όλων των χώρων, δημόσιων και ιδιωτικών που πραγματοποιούνται συναθροίσεις και άμεσες και αναγκαίες επεμβάσεις όπου χρειάζονται. Προς τούτο θα συγκροτηθούν τεχνικές επιτροπές .

Ε. Γρήγορη και ανέξοδη έκδοση οικοδομικών αδειών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων ή όπου απαιτείται κατεδάφισή τους.

ΣΤ. Ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και της Ικαρίας με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Τα υπάρχοντα πέραν της παλαιότητάς τους δεν επαρκούν)

Ζ. Γενναία ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών του Νομού μας (Περιφερειακές Ενότητας Σάμου και Ικαρίας), με τεχνικό, διοικητικό και εργατικό προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης των ζημιωθέντων. Σημειωτέο ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στο Νομό μας λειτουργούν με ποσοστό κάτω από το 50% της οργανικής τους δύναμης.

banner

Η. Σε συνεννόηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς, η διεκδίκηση δημιουργίας επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τις επιχειρήσεις του Νομού Σάμου και επίσπευση των διαδικασιών τόσο για την καταβολή ποσού 8.000 ευρώ για τις πληγείσες επιχειρήσεις, όσο και των αποζημιώσεων των ζημιών των επιχειρήσεων αυτών, καθώς και πρόβλεψη φορολογικών ελαφρύνσεων.

Θ. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αγροτών που οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές από το σεισμό .

Ι. Οικονομική ενίσχυση και προμήθεια εξοπλισμού των εθελοντικών ομάδων Πυρόσβεσης και Διάσωσης, οι οποίες συνέδραμαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ Βασίλης Πανουράκης :

– Δηλώνει την αμέριστη στήριξη της πρωτοβουλίας του Αλέξη Κομνηνού πατέρα του αδικοχαμένου Άρη Κομνηνού για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αναγκαία ρύθμιση και αντιμετώπιση μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχισε τη ζωή στα δυο βλαστάρια του τόπου μας, τον Αρη και την Κλαίρη. Εξάλλου το οφείλουμε στη μνήμη τους. Ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΧΩΔΕ προωθείται επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

– Ευχαριστεί τον κ. Πρωθυπουργό, τους κ.κ. Υπουργούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες και γενικά όλους όσους συνέδραμαν το έργο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της καταστροφής .

– Τονίζει ακόμα μια φορά την ακαριαία επέμβαση της Πολιτείας και το αμέριστο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που υπογραμμίζεται με την παρουσία του στο νησί μας και τη συνεχή παρακολούθηση και συντονισμό από τον ίδιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση και τη βεβαιότητά του ότι το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει το ίδιο και στο μέλλον.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue