Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Νίκος Παπάς στην Ικαριακή: ”Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά του Μητσοτάκη, εντολή για την Παράταξη της Νίκης”

Νίκος Παπάς στην Ικαριακή: ”Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά του Μητσοτάκη, εντολή για την Παράταξη της Νίκης”

by ikariaki.gr
376 views

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, στην Ικαριακή Ραδιοφωνία.

«Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά του Μητσοτάκη, εντολή για την Παράταξη της Νίκης»

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το σοκ της κάλπης της 21ης Μαΐου, είδαμε να έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τα λάθη που έγιναν και έφεραν την υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών της Αριστεράς, εκ των υστέρων έχετε εντοπίσει προβλήματα στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και αν ναι ποια είναι αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσήλθε στις εκλογές με μία πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας, η οποία υπονομεύτηκε πολύ νωρίς από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και εμείς κακώς επιμείναμε. Προσήλθε με την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», γεννώντας μνήμες αγωνίας και διαπραγματεύσεων, ενώ η κοινωνία ζητούσε προοπτική. Προσήλθε και με την αδυναμία αντίληψης των συναινέσεων που έχτισε ο κ. Μητσοτάκης στις πολιτικές του ακόμα και με αυτά τα φτωχά επιδόματα, τα οποία επιδοτούν την αισχροκέρδεια.

Μετά το 2019 και παρά το «δάνειο» του 32% δεν υλοποιήσαμε όσα ζητούσε ο λαός. Ψηφίσαμε ομόφωνα αλλά δεν εφαρμόσαμε ομόθυμα τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας. Δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα προς το κόμμα των μελών. Υπήρχαν δομές αποστειρωμένες από τη δημοκρατική βούληση των μελών και τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν εκλέξαμε το σύνολο της ηγεσίας, τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τα συντονιστικά από τη βάση που προσήλθε στην κάλπη το 2022, δεν προχωρήσαμε στις περιφερειακές μας επιτροπές, δεν οργανώσαμε εσωτερικά δημοψηφίσματα. Δεν χτίσαμε εγκαίρως δίκτυα σε συνδικαλισμό, αυτοδιοίκηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αγροτικό κόσμο.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, η οποία περιλαμβάνει τον κόσμο από την αριστερά ως το κέντρο. Οφείλουμε να επαναπροσεγγίσουμε τους κεντρώους, κεντροαριστερούς, μετριοπαθείς πολίτες και τη νεολαία, που μας ψήφιζαν από το 2012 αλλά το 2023 έκαναν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, διαφορετικές επιλογές. Οφείλουμε να υπηρετήσουμε με πίστη, σκληρή και συντονισμένη δουλειά τη στρατηγική, μέσω της οποίας αυξήσαμε τα ποσοστά μας, φτάσαμε στη διακυβέρνηση, καθιερωθήκαμε ως πόλος της αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Δεν θα μας ωφελήσει καμία αναδίπλωση ή ακύρωση της ταυτότητας, που περιγράφουμε με ακρίβεια στη διακήρυξή μας. Αυτό είναι μια καθαρή επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ψευτοδίλημμα και δεν αφορά αδειανά πουκάμισα, αλλά ιστορικές καταβολές, ταυτότητες και αγωνιστικές πορείες που συναντήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τίποτα λιγότερο. Για την Παράταξη της Νίκης, για τη νίκη της παράταξης, λοιπόν.

Είδαμε και στη χώρα μας την άνοδο της λεγόμενης ”ακραίας” ψήφου, ποια είναι η πρόταση έτσι ώστε η κοινωνία που πλέον έχει ”συντηρητικοποιηθεί” να επιστρέψει στις πολιτικές που εκπροσώπησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς, η Ν.Δ., τα προηγούμενα χρόνια, γέμισε τα ιδεολογικά και πολιτικά ντεπόζιτα των ακραίων και ακροδεξιών. Στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία κατέβαιναν αγκαζέ. Για την κανονικοποίηση του ακραίου λόγου ευθύνεται η ίδια.

Σήμερα χρειάζεται ένα δημοκρατικό τείχος απέναντι σε αυτές τις λογικές. Και μία τεράστια πίεση στη Ν.Δ. ώστε να μην αφήνει να εμφιλοχωρούν στους κόλπους της ή να αναπαράγονται τέτοιου τύπου προσεγγίσεις.

Οι ακρότητες, με αφορμή και τους «πολιτοφύλακες» του Έβρου, δεν πρέπει να πυροδοτούνται από κυβερνητικούς κύκλους, ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες Μητσοτάκη. Θα ήταν ολέθριο λάθος αυτό.

Με φόντο τις μεγάλες πυρκαγιές Ιουλίου και Αυγούστου που έχουν καταστρέψει περιουσίες και φυσικό πλούτο θα θέλαμε να μας πείτε την δική σας οπτική αντιμετώπισης ενός φαινομένου στο οποίο η Ελλάδα φαίνεται να πιάνεται απροετοίμαστη αρκετές φορές τα τελευταία έτη. Ποια η γνώμη σας για την λειτουργία του 112;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει την πλήρη ευθύνη για την ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών. Επί ημερών της, δεν υπήρξε καμία πρόληψη, ενώ η αντίδραση ήταν ελλιπής. Δεν αρκεί μια συγγνώμη, απαιτούνται παραιτήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε από τον εαυτό του. Διανύει τον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησής του. Και αυτό το καλοκαίρι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες ζώα πέθαναν, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, περιουσίες και υποδομές, κόποι μιας ζωής, χάθηκαν.

Δεν υπάρχει πιο οδυνηρή κατάσταση από το να περιμένουμε να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα για να σβήσει. Δεν υπάρχει πιο κραυγαλέο παράδειγμα ανικανότητας και πλήρους κατάρρευσης. Ναι, το 112 μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να καλύπτεται η κυβερνητική ανεπάρκεια.

Η μη ανανέωση των συμβάσεων 5.000 ανθρώπων που εργάζονταν στην πυροπροστασία και στην πρόληψη των πυρκαγιών, η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην Πυροσβεστική και η αποψίλωση της δασικής υπηρεσίας, η μη κάλυψη των οργανικών κενών της Πυροσβεστικής και η ανακοίνωση προσλήψεων κατόπιν εορτής, στα μισά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ έχουν ξεκινήσει οι καταστροφές, είναι επιλογές και έργα της Ν.Δ. Όπως είναι και η απόρριψη του σχεδίου Γκολντάμερ, που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος ΑΙΓΙΣ του 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε και την προμήθεια εναέριων μέσων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζεται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και η Δασική Υπηρεσία πρέπει να λειτουργήσει υπό διαφορετικό καθεστώς, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Όχι με την πλήρη απαξίωση. Αποτελεί, επίσης, ανάγκη να εφαρμοστούν οι προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ για κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, για εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, για αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, κ.ά.

Τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης πρέπει να ανέβουν πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Όχι απλώς ως σύνθημα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, πρωτίστως, ως ζήτημα δημόσιας υγείας, διότι υποβάθμιση του περιβάλλοντος σημαίνει ότι θα ζούμε με χειρότερους όρους.

Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, θα κληθούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν νέα πολιτική κατεύθυνση ή έναν νέο ηγέτη της Αριστεράς;

Στις 10 Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν επιλέγουμε απλώς ηγεσία. Στις 10 Σεπτεμβρίου επιλέγουμε κυρίως κατεύθυνση, επιλέγουμε στρατηγική, επιλέγουμε πολιτική. Επιλέγουμε και τους όρους και τη δυναμική της αντεπίθεσης στη δεξιά του Μητσοτάκη.

Η επιλογή μας αυτή δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την αριστερή και προοδευτική παράταξη, αφορά την κοινωνία και τη χώρα.

Η διαδικασία, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν προοδευτικό πολίτη. Και, προφανώς, οι διεργασίες και τα αποτελέσματά τους δεν είναι αποκομμένα από το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου, η οποία βρίσκει μεγάλο μέρος της κοινωνίας εγκλωβισμένο στις πολιτικές της Ν.Δ.

Κάθε άνδρας και γυναίκα, κάθε αριστερός, προοδευτικός, κεντρώος, μετριοπαθής πολίτης θέλουμε να προσέλθει. Να γίνει συμμέτοχος και συνοδοιπόρος. Να οικοδομήσουμε μαζί το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, όπου δεν θα υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να αποτελέσει κόμμα των μελών και όχι κόμμα των επιπλέον δομών. Ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας χρειαζόμαστε, όχι την καταστολή των συλλογικών μας αποφάσεων από δομές που είχαμε και ως σήμερα.

Κλείνοντας θα θέλαμε την άποψη σας σχετικά με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη στη χώρα μας, σχετικά με τον ρόλο και την ανάμειξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα πρέπει να συναινέσει σε συνεργασίες, και αν ναι με τι προοπτική.

Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού αποτελούν τους κατ’ εξοχήν «τόπους» συνάντησης, συναινέσεων, συνεργασίας. Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες έχουν σημαντικές ευκαιρίες, μέσα από τη συνεργασία τους, να συγκροτήσουν προγράμματα που λύνουν τα προβλήματα των κοινωνιών και φέρνουν την ανάπτυξη στον τόπο τους, να συμμετάσχουν στις εκλογές, να κερδίσουν και να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους.

Για να κερδίσεις τις εκλογές, τις όποιες εκλογές, απαιτούνται ευρείες συναινέσεις και ευρύτητα παρατάξεων.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue