Home Αθλητισμός Νίκη Βόλου: Η ιστορία μέσα κι’ έξω από τους αγωνιστικούς χώρους

Νίκη Βόλου: Η ιστορία μέσα κι’ έξω από τους αγωνιστικούς χώρους

by ikariaki.gr
165 views

Στο Βόλο για την ιστορία της Νίκης Βόλου, όταν ο αθλητισμός αφήνει το αποτύπωμά του στην κοινωνία και η κοινωνία στον αθλητισμό.

 

Από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας Βόλου, στους κοινωνικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, στην αντίσταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.

To δελτίο Τύπου και το εισαγωγικό του βιβλίου αναφέρει: «Μια φορά και έναν καιρό ήταν το ποδόσφαιρο, όχι έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα… «Τότε στις γειτονιές οι πιτσιρίκοι άρχισαν να κλοτσούν αυτό που έλεγαν “μπάλα”. Υπήρχαν και μερικοί πιο μεγάλοι, που οι μισοί διέθεταν ποδοσφαιρικές φανέλες και οι υπόλοιποι ποδοσφαιρικά παπούτσια και έπαιζαν μεταξύ τους.

Είχαν συγκροτήσει τις πρώτες συνοικιακές ομάδες και έπαιζαν ποδόσφαιρο ώρες ολόκληρες, διότι ο αγώνας δε διεξαγόταν σε κανονική ώρα, αλλά σε τέρματα.» Και μετά; Και μετά; «Η δημιουργία επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν είναι πλέον φήμη, αφού η ΕΠΟ είχε αποστείλει στις οικείες ενώσεις-μέλη της το σχέδιο για τη μετατροπή της Α΄ Εθνικής σ’ επαγγελματική κατηγορία, που θα διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες κατηγορίες που παραμένουν ημιεπαγγελματικές και ερασιτεχνικές.

Η μετατροπή του ποδοσφαίρου σε καθαρά εμπορική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει και πλέον “πού να χωρέσει τ’ όνειρο σε κάμαρα δυο πήχες…”.» Όμως, η καινούργια αυτή έκδοση της Σύγχρονης Εποχής δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το βολιώτικο ποδόσφαιρο, ούτε την ιστορία της ομάδας των Μικρασιατών προσφύγων –της Νίκης Βόλου. Αφορά και την ίδια την ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων».

Για το βιβλίο είχαμε γράψει στο ert.gr: “Το βιβλίο του Θανάση Βογιατζή αποτυπώνει τόσο καλά την κοινωνική και αθλητική περίοδο στην οποία αναφέρεται που από τις σελίδες του «βγαίνουν μυρωδιές». Η μυρωδιά του βασιλικού στα παράθυρα και του φρέσκου ασβέστη από τα προσφυγικά σπίτια στη Νέα Ιωνία Βόλου, του χώματος που το έχει ποτίσει η υδροφόρα στο γήπεδα για να το κάνει πιο μαλακό, του ιδρώτα στην κοπιαστική εργασία, αλλά και της προσπάθειας μέσα στο γήπεδο, της πορτοκαλάδας που πίνει ο πιτσιρικάς σκαρφαλωμένος σε μία μάντρα για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

«Εξοπλισμός» λοιπόν για τους φίλους του αθλητισμού, με το βιβλίο ενός ακούραστου ερευνητή της κοινωνικής και αθλητικής ιστορίας του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής”.

Η πρόσκληση – δελτίο Τύπου της εκδήλωσης αναφέρει:
Η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Κ. Βογιατζή «Η Νίκη µας και πάλι πρωτάθληµα θα πάρει!…» θα πραγµατοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας Βόλου το Σάββατο 10 Οκτώβρη, στις 18:30μμ

Για το βιβλίο θα µιλήσουν:
● ο Νάσος Μπράτσος, δηµοσιογράφος και συγγραφέας,
● ο Θόδωρας Τσαλούχας, παλαίµαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δηµοτικός σύµβουλος Βόλου,
● ο Θανάσης Βογιατζής, συγγραφέας του βιβλίου,
● ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, µέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Κείµενα θα διαβάσει η Μαρία Καζανίδου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δηµοσιογράφος Σωτήρης Κέλλας.

banner

Τη βιβλιοπαρουσίαση οργανώνουν η τομεακή επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue