Home ΚοινωνίαΕλλάδα Mικρονησιώτες σε…απόγνωση

Mικρονησιώτες σε…απόγνωση

by ikariaki.gr
4 views

απόγνωση
(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Κραυγή απόγνωσης από τους μικρονησιώτες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που ζουν και δραστηριοποιούνται. Προβλήματα εξαιτίας της μη επαρκούς συγκοινωνιακής κάλυψης, ελλείψεις εκπαιδευτικών και καταλήψεις σχολείων, μειωμένοι στο ελάχιστο oi πόροι και υποστελέχωση υπηρεσιών εξαιτίας του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα αλλά και την εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτη».
Σε κοινή επιστολή πού έστειλαν οι δήμαρχοι στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, τονίζουν την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές νησιωτικές κοινωνίες.
«Αφήστε μας να ζήσουμε!» τονίζουν στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και η έκκληση αυτή, είναι η απελπισμένη έκφραση όσων διαδραματίζονται στα ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, εν έτει 2012 και με καθεστώς Μνημονίου 3!

 
ΚΑΣΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ
«Αλλάζουμε κάθε χρόνο τις ημερομηνίες στα αιτήματα που απευθύνουμε στους Κυβερνώντες και τα υπουργεία» τονίζει ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος. Επισημαίνει ότι στα πάγια και χρονίζοντα προβλήματα διαβίωσης των μικρονησιωτών, έχουν προστεθεί οι δυσκολίες σύνδεσης με τα γύρω νησιά, οι μειώσεις των εισοδημάτων και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα χαμένες διδακτοώρες για τα 70 παιδάκια που φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο Κάσου και τους 75 μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου.
«Η Κάσος έχει μείνει χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ δημοτικό υπάλληλο» σημειώνει ο δήμαρχος, ο οποίος σε λίγο θα κληθεί να κάνει και τον… κλητήρα!

 
ΛΕΙΨΟΙ: ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ… ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΙΚΟ
«Ως άλλοθι για την χρεοκοπημένη πολιτικής της Αθηνοκεντρικής τους εξουσίας χρησιμοποίησαν τον Καλλικράτη, θέλοντας να αποδώσουν ευθύνες για την οικονομική κατάντια της χώρας στους δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται με το ισχνό 3-3,2 της συνολικής δαπάνης δημόσιας διοίκησης, ενώ τα υπουργεία νέμονται το 65%!»
Αυτή τη φράση χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου για να εκφράσει την αγανάκτησή του σχετικά με την υποχρηματοδότηση των Ο.Τ.Α μικρών νησιωτικών περιοχών, που έχει «δέσει» κυριολεκτικά τα χέρια των αιρετών.
«Μας βλέπουν ως τον πλέον αδύναμο κρίκο μιας αλυσίδας που αντί να μας συνδέει με τη στεριανή Ελλάδα, μας δυναστεύει…» τονίζει ο δήμαρχος.

 
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ: 2 ΜΕΡΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ… «ΝΕΡΟ»
Πολύωρο ταξίδι και πολυδάπανο θα αναγκάζονται να κάνουν από την επόμενη χρονιά οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Κόττορο.
Αναστέλλεται η λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας Λέρου που εξυπηρετεί και τους κατοίκους του Αγαθονησίου και θα πρέπει πλέον ακόμη και για να πληρώσουν ένα λογαριασμό ύδρευσης, να ταξιδεύουν προς την Κω, μέσω Πάτμου, Λέρου ή Καλύμνου! «Δεν υπάρχει ανταπόκριση αυθημερόν, οπότε ο Αγαθονησιώτες θα αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε ένα από τα άλλα νησιά και από εκεί, την επόμενη ημέρα να ταξιδέψουν 6 ώρες προς την Κω. Οπότε, για να πληρώσει κανείς ένα δημοτικό τέλος, θα χρειάζεται τετραήμερο ταξίδι…»

 
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ: ΣΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ… ΕΦΟΡΙΑ!
Προβληματισμό ανάμικτο με περίσκεψη εξέφρασε ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Γιάννης Μαρούσης, μιλώντας για την διακοπή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Ικαρίας που εξυπηρετεί τους κατοίκους και του νησιωτικού συμπλέγματος.
«Με το μικρό καραβάκι που συνδέει τους Φούρνους με το Καρλόβασι της Σάμου και μετά από τετράωρο ταξίδι, θα πρέπει ο Φουρνιώτης να μετακινηθεί άλλη μια ώρα με ταξί προς την πρωτεύουσα για να μεταβεί στην Εφορία. Εάν προλάβει να ολοκληρώσει τις δοσοληψίες του με το απών κράτος μέχρι το μεσημέρι που το πλοιάριο αναχωρεί για Φούρνους, τότε, θα νιώθει τυχερός. Αλλιώς, θα χρειαστεί να διανυκτερεύει στη Σάμο με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, κόπο και κόστος…»

 
ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ: ΑΔΥΝΑΜΟ ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
«Μετέτρεψαν το Πολυδύναμο Ιατρείο του Άη Στράτη σε αδύναμο, καθώς κανένας μόνιμος αγροτικός γιατρός ή και νοσηλεύτρια δεν υπηρετούν εκεί. Κάθε εβδομάδα, μας έρχεται διαφορετικός αγροτικός γιατρός από τη Λήμνο» επισήμανε ο δήμαρχος Αη Στράτη Χαράλαμπος Μακρής.
«Εθνικοί και όχι μόνο λόγοι, επιβάλλουν την διατήρηση των νησιωτών στους τόπους που γεννήθηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας» σημείωσε ο δήμαρχος του Άη Στράτη, μιλώντας για την «συνοριογραμμή της Ευρώπης που έχει προμετωπίδα τα μικρά νησιά της Ελλάδας».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα, από το να μεταχειρίζονται με ίσα κριτήρια, οι γεωγραφικά άνισοι»!σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

 
ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Μαθήτρια της Γ΄τάξης του Λυκείου Αγαθονησίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζητώντας του να παρέμβει ώστε να καλυφθούν οι χαμένες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς διδακτοώρες με διορισμό φιλόλογου και καθηγητή αγγλικών. Η 18χρονη κοπέλα, τονίζει στην επιστολή της το γεγονός της ανισότητας των κριτηρίων βάσει των οποίων θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο Αγαθονησίου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είχε επισκεφθεί το Αγαθονήσι, επικοινώνησε άμεσα με την δημοτική αρχή, υποσχόμενος να μεριμνήσει. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, κανείς καθηγητής αυτών των ειδικοτήτων δεν έχει προσέλθει να διδάξει στο Λύκειο του νησιού…

 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΩΝ: ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
«Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των μικρονησιωτών είναι η διασφάλιση τακτικής, γρήγορης, εύκολης και συμβατής με τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα, ακτοπλοϊκής διακίνησης. Αυτή, αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο ανάπτυξης αλλά και ανάσχεσης της ερήμωσης των νησιών μας…» σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νήσων Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.

 
ΤΡΟΪΚΑΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ;
«Θεσμικές αλλαγές απαιτούνται για την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Κράτους εκ των έσω και όχι με επέμβαση εξωτερική» σημείωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου Γιώργος Στάντζος, Μίλησε για «θεσμική εκτροπή του αυτοδιοίκητου και μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου σε εκτελεστικό μνημονιακό όργανο» όπως είπε «με την επιβολή τροϊκανού επιτρόπου στους φορείς αυτοδιοίκησης, που δεν θα ασκούν μόνο οικονομικό έλεγχο αλλά και πλήρη διοίκηση!»

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue