Home ΑθλητισμόςΣκάκι Μια όμορφη σκακιστική γιορτή!

Μια όμορφη σκακιστική γιορτή!

by ikariaki.gr
98 views

Η πρώτη Πανικαριακή  Σκακιστική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στο παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου προσφέροντας τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό σκακιστών και σκακιστριών να συμμετάσχουν σε ποικίλες δράσεις, να αναμετρηθούν τα παιδιά με τους καλύτερους παίκτες του νησιού μας και, κυρίως, μεσώ των φιλικών αγώνων ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων των περιοχών Ραχών, Ευδήλου, Καραβοστάμου και Αγίου Κηρύκου, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Να μεταφέρουν τα παιδιά συγκεκριμένες προτάσεις στους διοργανωτές, ενόψει της δεύτερης Πανικαριακής  Σκακιστικής Συνάντησης που προγραμματίζεται για την άνοιξη στις Ράχες.

Τυφλό σκάκι

Το αγωνιστικό μέρος άρχισε με αγώνα μπλάιντ που έδωσε ο πρωταθλητής Ικαρίας Γιώργος Τέσκος με αντίπαλο την Ευγενία Κιλιντάρη. Νικητής αναδείχθηκε ο Τέσκος, αν και η μεγάλη επιτυχία σε ανάλογους αγώνες δεν είναι το σκορ, αλλά η δυνατότητα να ολοκληρώσει την παρτίδα ο παίκτης που δεν έχει οπτική επαφή με τη σκακιέρα. Ο πρωταθλητής Ικαρίας, εκτός από λίγες διευκρινιστικές ερωτήσεις, δεν χρειάστηκε εξωτερική βοήθεια και δεν έκανε χρήση του δικαιώματος να ζητήσει διάλειμμα, να βγάλει από τα μάτια το μαντίλι και να κοιτάξει για μία φορά τη σκακιέρα.

Αξιέπαινη και η εκπαιδευτικός Ευγενία Κιλιντάρη, η οποία, πριν από το αποφασιστικό λάθος, κατάφερε να φθάσει με τα μαύρα κομμάτια σε κερδισμένη θέση. Μαζί με την Λίνα Τσιγγερλιώτη και τις αδελφές Ελένη και Ευαγγελία Μάζαρη συγκροτούν μία πολύ δυνατή ομάδα γυναικών, η οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί με αντίστοιχες ομάδες άλλων περιοχών.

Τις κινήσεις κατέγραφε ο Νίκος Μωραΐτης και τις αναπαριστούσε στη μαγνητική σκακιέρα τοίχου η Ελένη Μάζαρη.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η θέση μετά την 18η κίνηση των μαύρων:

Τα λευκά παίζουν 19. Βγ7+ και κάνουν ματ!

Αγώνες μικρών και μεγάλων

Τα μικρότερα παιδιά, αφού παρακολούθησαν τις πρώτες κινήσεις του μπλάιντ, κάθισαν στις σκακιέρες για αγώνες σιμουλτανέ. Ο Λεωνίδας Περιστερίδης, ο Στάθης Βαλέρης και αργότερα ο Βαλεντίνο Μπεκιράι έπαιξαν ταυτόχρονα με πολλά παιδιά σημειώνοντας νίκες.

Ακολούθησαν αγώνες ανά ηλικιακή κατηγορία στο πλαίσιο των  ομαδικών συναντησεων Ραχών – Αγίου Κηρύκου. Στους αγώνες μαθητών και μαθητριών Δημοτικού Σχολείου ήταν σαφής η υπεροχή των Ραχών, ενώ στους αγώνες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου υπερίσχυσε ο Άγιος Κήρυκος. Θέματα διαιτησίας και γραμματειακής υποστήριξης ανέλαβαν ο Σάββας Κυριάκου, ο Αλέξανδρος Κέφαλος και η Λεμονιά Αβαγιάννη.

Το ενθαρρυντικό είναι ‘ότι υπάρχουν δυνατοί νεαροί σκακιστές στο νησί μας, οι οποίοι αναμένεται να μας εκπροσωπήσουν επάξια στα ματς μεταξύ σχολείων της Σάμου και της Ικαρίας, πιθανότατα στο τέλος Φεβρουαρίου (πληροφορίες: [email protected]).

banner

Φιλικές παρτίδες παίχτηκαν και μεταξύ ενηλίκων ή ενηλίκων με νέους, αφού το σκάκι χρόνια δεν κοιτά. Στην πρώτη Πανικαριακή Σκακιστική Συνάντηση πήραν μέρος περισσότεροι από 50 σκακιστές και σκακίστριες ηλικίας από 5 έως 77 ετών!

Τελετή λήξης

Στο τέλος των εκδηλώσεων η Λεμονιά Αβαγιάννη διάβασε ένα συμπυκνωμένο  ενημερωτικό με ιστορικά στοιχεία για το πνευματικό παιχνίδι και απήγγειλε πολύ εκφραστικά ποίημα με θέμα το σκάκι.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Ικαρίας Νίκο Καλαμπόγια, την εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου «Λιτάνη» Ελένη Μάζαρη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» Μακή Κουμιώτη. Οι παραπάνω, μαζί με τον εκπρόσωπο του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας Ιωάννη Κουκουφίκη, τον λυκειάρχη Στράτο Λακιό, την εκπαιδευτικό Χριστίνα Χαλκοπούλου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου Αλέξανδρο Κέφαλο και τον ισχυρό σκακιστή των Ραχών Μιχάλη Καράφτη, απένειμαν βραβεία  σε διακριθέντες από προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς και αναμνηστικά μετάλλια σε όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν στην  πρώτη Πανικαριακή  Σκακιστική Συνάντηση.

Βραβεύτηκαν οι παίκτες που:

  • Κατέκτησαν πρώτη θέση σε προηγούμενα τουρνουά: Γιώργος Τέσκος, Ιωάννης Κουκουφίκης, Στέλιος Πούλος
  • Πέτυχαν νόρμα κατηγορίας της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας: Λεωνίδας Περιστερίδης, Νίκος Μωραΐτης, Στάθης Βαλέρης, Νίκος Βαλέρης
  • Σημείωσαν νόρμα διεθνούς βαθμού αξιολόγησης: Παντελής Τσαρνας, Αλέξανδρος Κέφαλος, Ευαγγελία Μαζαρη, Δημήτρης Μενεγκης.
  • Το πιο δραστήριο από τα νέα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας: Ελένη Μάζαρη.

Κοσμάς Κέφαλος

Δείτε ακόμα: Ρεκόρ συμμετοχής στην Πανικαριακή Σκακιστική Συνάντηση

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue