Home ΚοινωνίαΥγεία Μια οφειλόμενη παρέμβαση για την αποχώρηση του κ. Τσιχλάκη

Μια οφειλόμενη παρέμβαση για την αποχώρηση του κ. Τσιχλάκη

by ikariaki.gr
3 views

Νοσοκομείο Ικαρίας

Με αφορμή την έκταση που έχουν πάρει στην τοπική κοινωνία συκοφαντικές εκδοχές και ψεύτικα σενάρια για τα αίτια της αποχώρησης από το Νοσοκομείο μας του χειρουργού Μιχάλη Τσιχλάκη, οφείλουμε ως Σύλλογος Εργαζομένων να πάρουμε δημόσια θέση, απ’ τη στιγμή μάλιστα που στο επίκεντρο των σεναρίων αυτών βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ικαρίας και ο Σύλλογός μας, δήθεν λόγω της απροθυμίας μας να δουλέψουμε και της υπονόμευσης που ασκήσαμε στο έργο του.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα σενάρια αυτά αξιοποιούνται, αν δεν παράγονται κιόλας, από όσους –φιλοκυβερνητικούς και μη- επιθυμούν τη σπίλωση του Νοσοκομείου, των εργαζόμενών του και του Συλλόγου. Ανεξαρτήτως πάντως προθέσεων, το τελικό αποτέλεσμα των διάφορων αυτών κριτικών και απόψεων -και κυρίως με τον τρόπο που αυτές εκδηλώνονται- είναι η υπονόμευση των αγώνων που έχει κάνει ο χώρος μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και κατ’ επέκταση η διευκόλυνση υλοποίησης στην περιοχή μας των πολιτικών διάλυσης της υγείας από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.

 

Καταρχάς, να επισημάνουμε πως ως Σύλλογος θεωρούμε την αποχώρηση του χειρουργού –όπως και κάθε συναδέλφου- σοβαρή απώλεια για το Νοσοκομείο μας και πλήγμα στο γενικότερο αίσθημα ασφάλειας που σήμαινε η παρουσία του, πράγμα που τονίσαμε και στον ίδιο από την πρώτη στιγμή των γεγονότων. Άλλωστε πέρα από εργαζόμενοι είμαστε κάτοικοι και εν δυνάμει ασθενείς σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, έχοντας και εμείς ανάγκη για πλήρεις παροχές υγείας την κρίσιμη ώρα. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο πρέπει να διευκρινίσουμε για το όλο ζήτημα τα εξής:

  1. Η αποχώρηση του χειρουργού από το νοσοκομείο μας ήταν πριν απ’ όλα προσωπική επιλογή και όχι αποτέλεσμα παραίτησης ή απομάκρυνσης παρά την θέλησή του. Στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 137,τεύχος Γ, 5/2/2014), που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, αναγράφεται ξεκάθαρα ότι η μετάθεσή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έγινε «κατόπιν αιτήσεώς του».

  2. Το ζήτημα ανέκυψε αιφνιδιαστικά, με τον χειρουργό να επιλέγει μια σειρά προσωπικών χειρισμών χωρίς να κοινοποιεί στο Σύλλογο ή δημοσίως τις προθέσεις του και χωρίς να απευθυνθεί στο Σύλλογο ζητώντας κάποια παρέμβαση ή κάλυψη. Για τους παραπάνω λόγους δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρέμβουμε από τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με προσωπικές επιλογές και χειρισμούς σε ζητήματα με θολά σημεία και άγνωστες πτυχές (προσωπικές συμφωνίες κλπ).

  3. Οι όποιες αντιπαραθέσεις έγιναν,και τις οποίες δεν γνωρίζουμε στην πλήρη τους έκταση,αφορούσαν το στενό περιβάλλον του χειρουργού, δηλαδή άτομα –μεταξύ των οποίων και η πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου- με τα οποία μέχρι τότε διατηρούσε στενές σχέσεις εντός κι εκτός εργασίας. Με την κύρια μάζα των εργαζομένων, στις καθημερινές μας σχέσεις, δεν υπήρξε πρόβλημα ικανό να αναγκάσει τον χειρουργό να εγκαταλείψει το Νοσοκομείο μας.

  4. Για όσους κακόβουλα ή από άγνοια ισχυρίζονται πως ο χειρουργός έφυγε επειδή οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να δουλέψουν έχουμε να απαντήσουμε πως χωρίς το υπόλοιπο προσωπικό δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν τα εκατοντάδες χειρουργεία και επεμβάσεις που με ιδιαίτερο ζήλο και διάθεση αυτός πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σημειωτέο ότι το χειρουργείο δεν διαθέτει δικό του, ξεχωριστό προσωπικό. Είναι άδικο συνεπώς να διαβάλλονται εργαζόμενοι που για να γίνουν τα χειρουργεία δούλεψαν απλήρωτοι, εργάστηκαν σε μονοβάρδιες, κάλυψαν ποικιλοτρόπως τις όποιες ελλείψεις υπήρχαν και συχνά παραμέλησαν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Για ποια υπονόμευση μιλάμε;

  5. Για όσους ισχυρίζονται ότι δεν στηρίχτηκε το έργο του χειρουργού, απ' ότι γνωρίζουμε, κυρίως απ' τα λεγόμενα του ίδιου, σε επίπεδο εξοπλισμού του παρασχέθηκε ότι ζήτησε από την προηγούμενη διοίκηση, το έργο της οποίας εκθείαζε με κάθε ευκαιρία μέχρι λίγο καιρό πριν δημιουργηθούν τα προβλήματα ανάμεσά τους.

 

Σαν Σύλλογος έχουμε αποδείξει πολλές φορές τη διάθεσή μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές κατεδάφισης της δημόσιας υγείας, για την υπεράσπιση των εργαζομένων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε όσους ξεχνάνε εύκολα, να θυμίσουμε πως το 2005 (κι όχι μόνο τότε) ήταν ο Σύλλογός μας που πρωτοστάτησε στις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του τότε διοικητή του νοσοκομείου Νικολακάκου να απολύσει τον συγκεκριμένο χειρουργό. Ανάλογα λοιπόν θα πράτταμε για την ακύρωση κάθε απόλυσης, δίωξης ή εξαναγκασμό σε φυγή συναδέλφου.

 

Χωρίς να παριστάνουμε τους άγιους και να παραγνωρίζουμε προβλήματα που πράγματι υπάρχουν, δεν θα επιτρέψουμε να διασύρονται συλλήβδην οι συνάδελφοι και ο Σύλλογός μας επειδή κάποιοι επιλέγουν για δικούς τους λόγους –και προεκλογικούς– να διασπείρουν ψέματα και να παραπληροφορούν τον κόσμο, κινούμενοι στα μουλωχτά κι αποφεύγοντας τη δημόσια αντιπαράθεση κι ανταλλαγή απόψεων. Δεν αναφερόμαστε βέβαια σε όσους δημοσίως διακινούν –όπως έχουν κάθε δικαίωμα- κείμενο υπογραφών για την επιστροφή του χειρουργού, αν και ίσως κι αυτοί δεν γνωρίζουν όλες τις πτυχές του ζητήματος κι άσχετα αν, δυστυχώς, η προσπάθειά τους μπερδεύεται μ’ αυτούς τους μηχανισμούς συλλογικής «λάσπης» και προσωπικής δυσφήμησης.

banner

 

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας για την σωτηρία και αναβάθμιση του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των Περιφερειακών Ιατρείων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για την προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ χωρίς αποκλεισμούς και χαράτσια. Στον δύσκολο και μακρύ αυτό δρόμο η συμπόρευση εργαζομένων και κατοίκων είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία των διεκδικήσεών μας. Ας μην αφήνουμε λοιπόν τέτοια περιστατικά να γίνουν αντικείμενο αξιοποίησης από αυτούς που επιθυμούν να σπάσουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας με το Νοσοκομείο και τους εργαζόμενους, να αμαυρωθεί το παραγόμενο έργο και μέσα στο κλίμα απαξίωσης να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια διάλυσης της δημόσιας υγείας και η παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα. ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!

 

Ικαρία 13/3/14

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue