Home ΚοινωνίαΕλλάδα Μελέτη για τη χειμερινή κρουαζιέρα

Μελέτη για τη χειμερινή κρουαζιέρα

by ikariaki.gr
4 views

κρουαζιερόπλοιοΤη χειμερινή κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αναπτύξει η Ένωση Λιμένων Ελλάδας, έχοντας εκπονήσει και σχετική μελέτη στην οποία μάλιστα ενέταξε και τη Ρόδο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η (ΕΛΙΜΕ) μέσα στην εβδομάδα στην οποία εκπροσωπήθηκε και το Δημοτικό Λιμενικό Νότιας Δωδεκανήσου, αφού εδώ και μερικούς μήνες είναι μέλος της ένωσης. Η μελέτη που καταρτίσθηκε για τη «Χειμερινή Κρουαζιέρα» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μέσω της MedCruise με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και τις τοπικές κοινωνίες.

Το νησί μας προτείνεται να ενταχθεί στον κοινό σχεδιασμό μάρκετινγκ και να αποτελέσει έναν από τους προορισμούς σε θεματική διαδρομή που περιλαμβάνει «Στα βήματα του αποστόλου Παύλου».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τα βασικά πλεονεκτήματα του Ελλαδικού χώρου είναι τα εξής:
– Κλιματολογικές συνθήκες
– Πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και η ιστορία της χώρας

– Γεωγραφική θέση και φυσικό περιβάλλον
– Θαλάσσιο περιβάλλον
– ʼρση καμποτάζ
– Πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στις χώρες της βόρειας Αφρικής

– Εγγύτητα ελληνικών λιμένων κρουαζιέρας σε περιοχές και υποδομές χειμερινού τουρισμού.
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα όπως:
– Έλλειψη κατάλληλων λιμενικών υποδομών
– Απουσία δημόσιου φορέα προώθησης και προβολής της κρουαζιέρας

– Έλλειψη καταρτισμένων και εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων σε θέματα κρουαζιέρας
– Εποχικότητα τουρισμού
– Απουσία τεχνολογιών προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος
– Γραφειοκρατία δημόσιου τομέα.

Στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται:
– Οι βασικότεροι παράγοντες επιλογής ενός λιμένα κρουαζιέρας που είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών
– Οι βασικότεροι λόγοι επιλογής της Ελλάδας που είναι οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία

– Η έλλειψη ενεργειών διαφήμισης και προβολής της χώρας
– Τα νέα τουριστικά προϊόντα όπως οι θεματικές εκδρομές, τα θεματικά πάρκα, η σύνδεση της τοπικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων με τον επισκέπτη

Στις ενδεικτικές προτάσεις ανάπτυξης της χειμερινής κρουαζιέρας περιλαμβάνονται:
– Η βελτίωση ή και ανάπτυξη λιμενικών υποδομών
– Η κατάλληλη λιμενική υποδομή
– Η δημιουργία νέων και η βελτίωση των υφιστάμενων τερματικών σταθμών επιβατών
– Η δημιουργία γραφείων τουριστικών πληροφοριών και help desk στους χώρους υποδοχής κρουαζιέρας

banner

– Η αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού
Επίσης προτείνεται κοινό σχέδιο μάρκετινγκ που θα περιλαμβάνει:
– Το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο με συμμετέχοντες την Ελλάδα (Πειραιάς, Ρόδος, Ηράκλειο) την Τουρκία (Έφεσος) την Κύπρο (Λεμεσός) την Αίγυπτο (Πορτ Σάιντ, Αλεξάνδρεια) και το Ισραήλ (Χάιφα)

– Το Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα με συμμετέχοντες την Ελλάδα (Πάτρα, Κατάκολο, Κέρκυρα) την Κροατία (Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ) και την Ιταλία( Βενετία)
Στην κατηγορία «Θεματική διαδρομή χειμερινής κρουαζιέρας-αρχαιολογικοί περίπατοι» εντάσσονται η Κέρκυρα, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και ο Πειραιάς.

Στη «Θεματική διαδρομή κρουαζιέρας – στα βήματα του αποστόλου Παύλου» εντάσσονται οι:
– Καβάλα (μνημείο και φυλακή του αποστόλου Παύλου)
– Θεσσαλονίκη ( Βέροια-βήμα αποστόλου Παύλου)
– Πειραιάς ( λόφος του Αρείου πάγου)

– Έφεσος
– Κως ( προχριστιανική βασιλική του αγίου Παύλου)
– Ρόδος ( το εκκλησάκι του αποστόλου Παύλου, το εξωκκλήσι του Αγίου Σίλα)
– Λεμεσός (Πάφος- η στήλη του αποστόλου Παύλου)
-Τέλ αβίβ (Ιεροσόλυμα)

Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Σημειώνεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και ομιλία του Yπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εταιριών κρουαζιέρας (Carnival, R. Carribean, MSC, Costa, NCL, Louis κ.ά.), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Ημερίδας Κρουαζιέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε.
Κεντρικό θέμα της ήταν οι Πολιτικές Κρουαζιέρας του 2014 με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

Συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑ κ. κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, Αθανάσιος Μπούσιος και Νίκος Ζωίδης, ο κ. Χρήστος Πάλλης Πρόεδρος του ΕΟΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, ο Πρόεδρος της MedCruise κ. Σταύρος Χατζάκος, ο κ. Γ. Βερνίκος εκ μέρους του ΣΕΤΕ, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου κ. Νίκος Βερνίκος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Καστελλάνος, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου

Κρουαζιέρας του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλης Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Κ.Φ.Ν. κ. Θεόδωρος Κόντες, ο Πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. κ. Γράτσος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων κ. Απ. Καρακαλάς, εκπρόσωποι των Πλοηγών, του Υπ. Δημόσιας Τάξης, του Λιμενικού Σώματος, των Τελωνειακών Αρχών και Οργανισμών Λιμένων.

Ως τιμώμενο πρόσωπο παρέστη και ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου κ. Χρύσης Πρέντζας. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός του Τσαμπίκος Τσακίρης και η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών Μαρίκα Δεληγιάννη.

Ο κ. Πρόεδρος της Med Cruise κ. Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΟΛΠ Α.Ε. πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Seatrade στο Αμβούργο και στο Seatrade Asia Cruise στη Σιγκαπούρη, ανέφερε την αισιοδοξία του ότι το 2004 θα είναι θετικό για τη Μεσογειακή Κρουαζιέρα, παρά τα πολιτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Εξήγησε δε με πλήρη τεκμηρίωση γιατί η αναδυόμενη αγορά της ʼπω Ανατολής, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Μεσογειακή Κρουαζιέρα, η οποία παραμένει παγκοσμίως ως δεύτερος προορισμός σε μικρή μάλιστα απόσταση από την Καραϊβική.

Στην Ημερίδα έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιρειών, φορέων και επαγγελματικών ενώσεων με επισημάνσεις και δημιουργικές προτάσεις, εκτιμώντας ότι και το 2014 θα είναι μία καλή χρονιά για τον κλάδο.


Γράφει : Βαρβάρα Μπογδάνου

rodiaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue