Home ΚοινωνίαΒίντεο Με επιτυχία η συγκέντρωση για την Υγεία στον Άγιο Κήρυκο

Με επιτυχία η συγκέντρωση για την Υγεία στον Άγιο Κήρυκο

by ikariaki.gr
6 views

Άγιος Κήρυκος - ΑκτήΠραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου 03-11-2012 η ανοιχτή σύσκεψη που πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει ο Σύλλογός μας για τα ζητήματα Υγείας στα νησιά μας. Η ανταπόκριση κατοίκων και μαζικών φορέων ήταν τόσο μεγάλη που το Παλιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τους παρευρισκόμενους. Σκοπός της σύσκεψης όπως τέθηκε κι απ’ την εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου ήταν να αποφασιστεί ένα άμεσο, κοινό πρόγραμμα δράσης για μια σειρά σοβαρά και επείγοντα θέματα όπως :

  • η υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας μέσω της συγχώνευσης – μετατροπής σε παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου

  • η ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις περιφερειακές μονάδες (Κ.Υ. Ευδήλου και αγροτικά ιατρεία)

  • η ανάγκη βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης μέσω ανάπτυξης νέων μονάδων (πχ τεχνητού νεφρού) και κάλυψης των κενών μέσω της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό

  • η υπεράσπιση – διεκδίκηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα στην Υγεία δηλαδή της δυνατότητας πρόσβασης όλου του πληθυσμού σε πλήρεις και σύγχρονες παροχές ανεξαρτήτως οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης, χωρίς περιορισμούς και χαράτσια

ζητήματα που προκύπτουν τόσο ως αποτέλεσμα της υγειονομικής υστέρησης από τις πολιτικές που διαχρονικά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για τα νησιά μας όσο κι απ’ την ραγδαία επιδείνωση που επιφέρουν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές των απανωτών αντιλαϊκών Μνημονίων που επιτάσσει η τρόϊκα.

Επίσης μετά απ’ τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις με την δρομολογούμενη κατάργηση της ΔΟΥ, την δραματική κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, την συνεχιζόμενη προσπάθεια κλεισίματος του Γηροκομείου και την διαφαινόμενη γενικότερη χειροτέρευση των όρων ζωής μας θεωρούμε ότι ο συντονισμός σε σχέση με τα ζητήματα της Υγείας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη προσπάθεια αγωνιστικού συντονισμού για την υπεράσπιση όχι απλώς της επιβίωσης αλλά της ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στον τόπο μας .

Ενδεικτικά στη σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμος Ικαρίας, δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Σωματείο Τεχνικών ΔΕΗ, σύλλογοι χωριών (Κουντουμά κ.α.), κάτοικοι και εργαζόμενοι. Επίσης αν και δεν τοποθετήθηκαν παρευρέθηκαν δηλώνοντας την υποστήριξή τους και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Νεολαίας Αγίου Κηρύκου, του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, των συλλόγων Αγ. Παντελεήμονα, Γέροντου, Καταφυγίου κ.α. Γραπτά μηνύματα στήριξης έστειλαν το Συνδικάτο Οικοδόμων που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε Γεν.Συνέλευση αλλά και Ικαριακοί σύλλογοι απ’ την Αθήνα ( Περάματος, Μαγγανιωτών ) που αντικειμενικά αδυνατούσαν να παραβρεθούν.

Όλοι όσοι βρέθηκαν στην σύσκεψη δήλωσαν κατ’ αρχή την διάθεση να συμμετάσχουν και να στηρίξουν το συντονισμό αυτής της προσπάθειας , ανεξάρτητα απ’ τις διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις που έχουν για τα ζητήματα της Υγείας. Στα πλαίσια αυτά αρχικά συμφωνήθηκαν τα εξής :

  1. Διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη με προσπάθεια όσο το δυνατόν πιο μαζικής παρουσίας από κατοίκους και φορείς και την συμμετοχή των συλλόγων της παροικίας (αλλά κι ενεργοποίησης των πολυπληθών φίλων των νησιών μας).

Παράλληλη κινητοποίηση στην Ικαρία την ίδια μέρα με κατάληψη των διοικητικών

υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης

διερευνώντας και την δυνατότητα παράλληλων δράσεων πχ καλλιτεχνικών.

  1. Προσπάθεια συντονισμού και δράσης με άλλες περιοχές, ιδίως νησιωτικές, που αντιμετωπίζουν

το ίδιο πρόβλημα με τα Νοσοκομεία τους.

 

Επίσης θετικά αντιμετωπίστηκε η πρόταση του Σωματείου Τεχνικών ΔΕΗ για αποκλεισμό, με ευθύνη των σωματείων και των φορέων, των ταμείων στο Νοσοκομείο και το Κ.Υ. αρχικά μία μέρα κάθε βδομάδα πχ κάθε Δευτέρα και με προοπτική επέκτασης σε καθημερινή βάση για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στην περίθαλψη ενάντια στα χαράτσια.

 

Παράλληλα στο χώρο λειτούργησε, με την βοήθεια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Έρευνας Ικαρίας, έκθεση με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για την ιστορία του Νοσοκομείου με υλικό που παραχώρησαν οι Χρ.Μαλαχίας , Σωτ.Μαμματάς κι η οικογένεια Στρ.Λακιού.Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue