Home ΠολιτισμόςΕθελοντισμός Let’s do it 2013: Διεθνής διάκριση για τους Αυτοδύτες Σάμου

Let’s do it 2013: Διεθνής διάκριση για τους Αυτοδύτες Σάμου

by ikariaki.gr
5 views

ΣΑΜΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΕΣΗ Πρόσφατη δράση Let's do it 2013 που έγινε στις 17 Απριλίου 2013 έφερε στην χώρα μας μια Διεθνή διάκριση, αυτή της συμμετοχής της δράσης στη Σάμο ως πρότυπη για την καμπάνια Let's do it σε ένα εκτενές άρθρο το οποίο παρακάτω το βρίσκετε μεταφρασμένο!

Οι Αυτοδύτες της Σάμου δείχνουν τον δρόμο, μαζί με όλο το ''εθελοντικό κίνημα'' ας τον ακολουθήσουμε όχι μόνο για μια Κυριακή του χρόνου αλλά ας γίνει η προστασία των θαλασσών μας και του περιβάλλοντος, τρόπος ζωής για όλους μας.

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm

 

Η Άνοιξη έφερε νέο κύμα μαζικών δράσεων καθαρισμού

Η παγκόσμια εθελοντική δράση καθαρισμού Let's do It!, η οποία έκανε περισσότερους από 6 εκατομμύρια εθελοντές να αντιδράσουν ενάντια στην παράνομη ρύπανση τον προηγούμενο χρόνο, έχει πλέον γίνει παράδοση και το κίνημα συνεχίζεται και φέτος. Τις περασμένες εβδομάδες περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις δράσεις καθαρισμού.

Σχεδόν 30 δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε 22 χώρες πριν τον Ιούνιο. Πέρυσι, περίπου οι μισές χώρες του κόσμου πήραν μέρος στην Παγκόσμια Δράση Καθαρισμού Let's do It! 2012.

Τον Μάρτιο, έγιναν καθαρισμοί σε Βέλγιο, Ινδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία και Καμπότζη.
Στην Ουκρανία έγινε συνέδριο με θέμα τις δράσεις καθαρισμού. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες εθελοντές σε Ουγκάντα, Ελλάδα, Καναδά (Νέα Σκωτία), Μογγολία, Κροατία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Λίβανο και Ινδία (Σανιντχανάμ) απομάκρυναν τα σκουπίδια και ευαισθητοποίησαν τους πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων.

Η Ελλάδα γιόρτασε την ημέρα καθαρισμού στις 14 Απριλίου, απαντώντας στην πρόκληση και του καθαρισμού του βυθού. Δύτες από όλα τα μέρη της Σάμου συγκεντρώθηκαν στη Μουρτιά και βούτηξαν στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

<<Δοκιμαστικές καταδύσεις, λεπτομερής αναγνώριση του υποβρύχιου χώρου και η χρήση υποβρύχιων σκούτερ, έδωσαν τη δυνατότητα στους δύτες να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια. Οι ειδικοί σάκοι περισυλλογής αναδύονταν ανά τακτά διαστήματα από βάθη που έφταναν και τα 20 μέτρα. Η ομάδα επιφάνειας και μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων της Σάμου με τις βάρκες τους έβγαζαν τα σκουπίδια στη στεριά>> σχολιάζει ο επικεφαλής αυτοδύτης Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος της Ένωσης Αυτοδυτών Σάμου και υπεύθυνος του υποβρυχίου καθαρισμού.

banner

Οι Έλληνες δύτες συγκέντρωσαν 20 μεγάλους διχτυωτούς σάκους με πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, κουτάκια από μπύρες και αναψυκτικά, χαλιά, δίχτυα και ψαρικά, ρούχα, σωλήνες, οικοδομικά υλικά, καπάκια από μηχανές σκαφών, πολλά μέτρα πετονιά και τμήματα πλαστικών σκαφών. <<Οι εθελοντές σοκαρίστηκαν με τα 24 λάστιχα αυτοκινήτου, και τα εκατοντάδες κουτάκια φραπέ που μάζεψαν από το βυθό και τις παραλίες>> δηλώνει ο Μαλαγάρης ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο για εύκολη δουλειά εξαιτίας και παλαιότερων υποβρύχιων δράσεων.

Ενώ οι δύτες καθάριζαν το βυθό, οι Εθελοντές Πυροσβέστες από το Βαθύ με τη βοήθεια ολόκληρων οικογενειών από εθελοντές καθάρισαν την παραλία και το παρακείμενο δάσος. Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιούνταν διαφόρων ειδών καθαρισμοί σε ξηρά και θάλασσα. <<Η επιτυχία της φετινής ημέρας καθαρισμού εκτιμάται να ξεπεράσει κατά πολύ τα περυσινά δεδομένα, εφόσον συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα και 250 οργανώσεις και σύλλογοι, 100 δήμοι και 50 σχολεία και καθαρίστηκαν 300 περιοχές>> προσθέτει ο Μαλαγάρης.

Στις 20 Απριλίου η Βουλγαρία καθάρισε περισσότερες από 2000 μολυσμένες περιοχές, που σημειώθηκαν στον χάρτη της ιστοσελίδας www.daizchistim.bg. 350.000 εθελοντές πήραν μέρος στην δράση καθαρισμού της Βουλγαρίας και απομακρύνθηκαν 100.000 τόννοι σκουπιδιών.

<<Ο καθαρισμός έλαβε χώρα με τη βοήθεια πολιτών και εθελοντών, κρατικών λειτουργών, τοπικών αρχών, του επιχειρηματικού χώρου, με τη στήριξη 10 ΜΜΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Επίσης περίπου 20 Βούλγαροι επώνυμοι από διάφορους χώρους πήραν μέρος στην προώθηση της καμπάνιας>>δηλώνει η Konstantina Markova, διευθύντρια επικοινωνιών του bTV Media Group.

<<Για πρώτη φορά ο όμιλος bTV επέλεξε την περιοχή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην προστασία της φύσης.
Ο bTV θα βραβεύσει τη περιοχή αυτή με ένα τηλεοπτικό σποτ ειδικά για την περιοχή το οποίο θα προβάλλεται για 6 μήνες στα κανάλια του ομίλου. Το σποτ θα προβάλλει την φυσική ομορφιά της περιοχής και τη συμμέτοχη των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.>> προσθέτει.

Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία και Σουηδία καθαρίζουν τις χώρες τους στις 27 Απριλίου. Εσθονία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αργεντινή, Κόσσοβο, και Ελ Σαλβαδόρ θα οργανώσουν μαζικές δράσεις καθαρισμού τον Μάιο. Το ημερολόγιο με τις δράσεις καθαρισμού όλων των χώρων υπάρχει στην ιστοσελίδα του Let's do It! http://www.letsdoitworld.org/cleanup_dates_2013.
Το ημερολόγιο ενημερώνεται συνεχώς με βάση τις πληροφορίες που προσφέρουν οι χώρες που συμμετέχουν.

Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε στην Αγγλική εδώ

Μετάφραση στα Ελληνικά από την Αναστασία Λανινγκ για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue