Home Αθλητισμός ΛΑΣ Ικαρίας: Η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των αθλητικών συλλόγων

ΛΑΣ Ικαρίας: Η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των αθλητικών συλλόγων

by ikariaki.gr
996 views

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με τον αθλητισμό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ικαρίας. Η ΛΑΣ Ικαρίας με αφορμή την Διαμαρτυρία Πανικαριακού Αθλητικού Συλλόγου Ευδήλου Ικαρίας για το γήπεδο στο Φύτεμα, υποστηρίζει πως στα αιτήματα των αθλητικών συλλόγων του νησιού, ΠΑΣ Ίκαρος, Διαγόρας, Ηρακλής, ΑΟΜ η τωρινή δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε. Επίσης, υποστηρίζει ότι στην περίοδο 2019-2023 ενώ είχαν διασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις, όπως για το Κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες, δεν εκτελέστηκαν.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Ικαρία, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Σχετικά με τον Αθλητισμό και τις Αθλητικές εγκαταστάσεις  του δήμου Ικαρίας

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της διαμαρτυρίας του Πανικαριακού Αθλητικού Συλλόγου Διαμαρτυρία Πανικαριακού Αθλητικού Συλλόγου Ευδήλου Ικαρίας,σχετικά με την κατάσταση του «γηπέδου» στο Φύτεμα, αλλά και παλιότερες εκκλήσεις άλλων συλλόγων του νησιού (ΠΑΣ Ίκαρος – Διαγόρας- Ηρακλής – ΑΟΜ), που δεν είχαν καμία ανταπόκριση από την σημερινή διοίκηση του Δήμου, παραθέτουμε ορισμένες σκέψεις και δεσμεύσεις απέναντι στην αθλητική κοινότητα της Ικαρίας.

Στο δικό μας το σκεπτικό η έννοια του αθλητισμού δεν περιλαμβάνει απλά τη σωματική άσκηση, γιατί μέσα από την αθλητική δραστηριότητα το άτομο παράλληλα μαθαίνει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, να σέβεται συμπαίκτες και αντιπάλους, να θέτει στόχους, να αγωνίζεται να τους κατακτήσει. Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Κοινωνικοποίηση, βελτίωση διάθεσης, αύξηση αυτοπεποίθησης, απομάκρυνση από εθισμούς, κλπ.  Συνεπώς, η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι αναγκαίο να είναι μέρος της ζωής μας και να τη βλέπουμε σαν κάτι χρήσιμο και ευχάριστο σε κάθε ηλικία.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” από όποια θέση και αν βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο, γνωρίζοντας τη σημασία του, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον αθλητισμό, γιατί η έννοιά του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου, σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους.

Θυμίζουμε ότι την δημοτική περίοδο 2015-19, κρίνοντας την «επένδυση» στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό σημαντική προτεραιότητα, ιεραρχήσαμε τις ανάγκες μας στοχεύοντας αρχικά στην συντήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία στην μελέτη και την κατασκευή νέων. Αναφέρουμε συνοπτικά παρεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους του δήμου: Επισκευάστηκαν η περίφραξη, οι κερκίδες, ο φωτισμός, και  κατασκευάστηκαν  τουαλέτες κοινού και ΑΜΕΑ στο Δημοτικό γήπεδο  Ευδήλου. Ανακαίνιση  στο ανοιχτό γήπεδο  μπάσκετ του  Χριστού Ραχών (Αντικατάσταση Μπασκετών – Διαμόρφωση αγωνιστικού χώρου). Νομιμοποιήθηκε μετά από αρκετές δεκαετίες η έκταση του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου Ραχών και επισκευάστηκε η περίφραξη του.

Με αυτή την στόχευση εξασφαλίστηκαν 770.000€ μετά από επίμονη διεκδίκηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού, δημιουργώντας σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από αθλητικούς συλλόγους και τη νεολαία του νησιού. Αναφέρουμε συνοπτικά έργα που έγιναν με πόρους που αποσπάστηκαν από το Υπουργείο και όχι από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο που δικαιούται ο δήμος να αξιοποιήσει (Φιλόδημος – Αν. Τρίτσης, κλπ): Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο δημοτικό στάδιο Αγίου Κηρύκου. Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου. Κατασκευή αποδυτηρίων στο δημοτικό γήπεδο Ραχών. Κατασκευή υπαίθριου γηπέδου μπάσκετ στην Δ.Ε  Ραχών. Επισκευή ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ στην Δ.Ε Ευδήλου. Αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο 5χ5 Αγίου Κηρύκου.

Επίσης διασφαλίστηκαν για να εκτελεστούν την δημοτική περίοδο 2019-23 σοβαρές χρηματοδοτήσεις για:  Κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες (1.639,330€ Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). «Αναβάθμιση στίβου δημοτικού σταδίου » (600.000€ από το πρόγραμμα Φιλόδημος). Για αθλητικές εγκαταστάσεις (5χ5 – χλοοτάπητας και κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο) στην Δ.Ε Ραχών (490.000€ από CLLD-LEADER και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας μέχρι στιγμής έχει προσθέσει μόνο μια νέα χρηματοδότηση (53.000€ για την αντικατάσταση του παρκέ στο κλειστό γυμναστήριο από το ΠΔΕ της Περιφέρειας), ενώ η κατασκευή όσων είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο δεν έχει ακόμα φτάσει σε όλα στο σημείο της εκτέλεσης (ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Ραχών και ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης ταρτάν στο δημοτικό στάδιο φέτος το καλοκαιρι). Παράλληλα επι 4 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή  δεν έχει εγκαταστήσει  φωτισμό στο γήπεδο Ραχών, αν και το 2019 βρήκε 70.000 ευρώ για αυτή την αναγκαία εργασία. Το σημαντικότερο είναι ότι δυστυχώς τίποτα νέο δεν υπάρχει στην διεκδίκηση αυτών που υπεσχέθησαν οι κυβερνώντες και δεν υλοποίησαν.

banner

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” προσπάθησε να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, και από την θέση της μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου την  δημοτική περίοδο 2019-23, προτείνοντας νέα έργα (π.χ. διαμόρφωση χώρου ρίψεων στο δημοτικό στάδιο, ακόμα δεν έχει γίνει καν η μελέτη) και την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων του νησιού, από το 2% του προϋπολογισμού του δήμου, (Αν και έγινε αναμόρφωση του Π/Υ για το 2023 δεν υπήρξε καμία σχετική πρόβλεψη από την διοίκηση του Δήμου).

Κλείνοντας τονίζουμε μια ακόμα φορά ότι ο Αθλητισμός για εμάς είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση, είναι ανάγκη για τον άνθρωπο, είναι ανάγκη και προστασία για την νεολαία, είναι καθήκον και υποχρέωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, συλλόγους και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από αυτή την αφετηρία  δεσμευόμαστε απέναντι στην αθλητική κοινότητα του νησιού ότι με βάση την θετική εμπειρία της προηγούμενης δημοτικής περιόδου από θέση ευθύνης, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε στον δρόμο της διεκδίκησης  των αναγκαίων πόρων για όσες αθλητικές υποδομές έχουν ανάγκη  οι σύλλογοι  και η νεολαία  της Ικαρίας.  Συγκεκριμένα:

  • Ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων αναβάθμισης των δημοτικών αθλητικών υποδομών που σέρνονται εδώ και 4 χρόνια.
  • Επιμένουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβούλιου (209/2017) για χρηματοδότηση δυο αναγκαίων έργων στην Ικαρία : α) Κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου στη Δ.Ε Ραχών, β) Κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου στη Δ.Ε. Ευδήλου. Προκρίνοντας χρονικά αυτό της Δ.Ε Ραχών, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση  (32/2019). Έργα που δυστυχώς με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου και της Γ.Γ.Α, αν δεν έχουν χαθεί, σίγουρα έχουν βαλτώσει χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.
  • Χρηματοδότηση και Ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του δημοτικού σταδίου Αγίου Κηρύκου με τον αναγκαίο για προπονήσεις και αγώνες χώρο ρίψεων, ώστε να διεκδικηθούν με αξιώσεις οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου.
  • Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να καλύπτει μέρος των εξόδων των αθλητικών σωματείων με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προτείνουμε ως ένα ελάχιστο μέτρο οικονομικής ανακούφισης, την χρηματοδότηση των Τοπικών Επιτροπών των ομαδικών αθλημάτων από το αρμόδιο υπουργείο για την κάλυψη των δαπανών διαιτησίας, που σήμερα επιβαρύνουν τα σωματεία.
  • Διεκδικούμε από την ΓΓΑ χρηματοδότηση του Διεθνούς σκακιστικού τουρνουά «Ίκαρος» που διοργανώνεται στην Ικαρία επί 45 χρόνια.

Παράλληλα δεσμευόμαστε για την επαναφορά της επιχορήγησης των αθλητικών συλλόγων προκειμένου να καλύψουν δαπάνες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.Όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους και ειδικότερα στην νεολαία του νησιού μας υποστηρίζοντας στην πράξη την θέση:

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ  ΛΙΓΟΥΣ

ΕΙΝΑΙ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue