Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος ΙκαρίαςΔημοτικές Παρατάξεις ΛΑΣ Ικαρίας: Ερώτηση σχετικά με τις νέες ¨αντικειμενικές αξίες¨ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών

ΛΑΣ Ικαρίας: Ερώτηση σχετικά με τις νέες ¨αντικειμενικές αξίες¨ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών

by ikariaki.gr
17 views

Ικαρία 15 Φεβρουαρίου 2021

Αριθμός Πρωτοκόλλου 687 / 16-2-2022

Προς : την διοίκηση του δήμου Ικαρίας

3η Ερώτηση σχετικά με τις νέες ¨αντικειμενικές αξίες¨ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Κύριε πρόεδρε επανακαταθέτουμε σήμερα για τρίτη φορά ερώτηση που καταθέσαμε (30/6/2021 με Αρ. Πρωτ: 3975 και 22/10/2021 με Αρ. Πρωτ : 6524) χωρίς να πάρουμε ουσιαστική απάντηση.

Όπως θα γνωρίζετε δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών η Υπουργική απόφαση (57732-18/5/2021) επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας (ΦEK 2375 – 7.6.2021) .

Λαμβάνοντας υπ οψιν όσα περιγράφονται στην Υπουργική απόφαση, διαπιστώνουμε ότι καταγράφεται κατά μέσο όρο αύξηση 8% στις 13.808 ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται πλέον το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις μισές περίπου από τις παραπάνω ζώνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη, ενώ σε περίπου 3.000 – 3.800 αναμένονται μειώσεις.

Οι υπόλοιπες παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Μετά τις αλλαγές, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα, ενώ άξιο σημασίας είναι ότι η αύξηση των αντικειμενικών στην ουσία παρασύρει προς τα πάνω και άλλους φόρους, (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και φθάνει στα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

banner

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ακόμα πράξη στην γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία, αφού οι αυξήσεις θα φέρουν μεγάλη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο τσουχτερούς φόρους, επιταχύνοντας την συγκέντρωση της γης σε ¨λίγα χέρια¨, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κατά την γνώμη μας γίνεται επιτακτικά αναγκαία η δυναμική ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο

Ωστόσο λόγο του ότι οι προβλέψεις της Υπουργικής απόφασης για την Ικαρία, προβλέπουν αυξήσεις στις ¨αντικειμενικές αξίες¨ των ακινήτων που κυμαίνονται από 10 έως 80 %. Δημιουργώντας πέρα από την προφανή δυσκολία κάλυψης του οικονομικού κόστους που επιφέρουν αυτές οι αυξήσεις και επιπρόσθετες δυσκολίες που δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές.

Όπως π.χ οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε εκατοντάδες δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), αφού μία προϋπόθεση ένταξης για τους 500 περίπου σημερινούς δικαιούχους του Ε.Ε.Ε στην Ικαρία, είναι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Υποβάλουμε στην διοίκηση του δήμου τα ακόλουθα ερωτήματα :

  • Έχουν δώσει κάποια απάντηση στο έγγραφο του Υπουργείο Οικονομικών (Αρ. Πρωτ : 29065- 10/3/2020 ) που κοινοποιήθηκε σε όλους τους δήμους της χώρας, και αν ναι τι αναφέρεται σε αυτή ?

  • Γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν ετεθει ποτέ στην κρίση του Δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εγκρίνει την σχετική γνωμοδότηση που προβλέπει η παρ. 4 του άρθρου 261 του ν. 3852/2010 (Α΄87), για τις αξίες των ακινήτων στις περιοχές αρμοδιότητάς του δήμου Ικαρίας ?

  • Γιατί δεν έχει δοθεί καμία απάντηση μέχρι σήμερα από την υποβολή του αρχικού ερωτήματος ?

  • Προτίθεται η διοίκηση να ασχοληθεί με το θέμα, έστω και εκ των ύστερων ?

  • Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο ?

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Κουντούπης Στυλιανός

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας Σωτήριος

Τέσκος Σπύρος

Καλογερής Γεώργιος

Λαρδά- Καρίμαλη Βασιλεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue