Home ΚοινωνίαΣάμος Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου : Το πλαίσιο διεκδίκησης για την υγεία

Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου : Το πλαίσιο διεκδίκησης για την υγεία

by ikariaki.gr
16 views

99

λαϊκη συσπειρωση σαμου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ομόφωνη απόφαση διεκδίκησης των αιτημάτων που αφορούν την Υγεία στη Σάμο και συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και των συνδικαλιστικών και άλλων φορέων του νησιού, πήρε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Σάμου που υιοθέτησε πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε στην εισήγησή της η Λαϊκή Συσπείρωση, που είχε καταθέσει το αίτημα για έκτακτη σύγκλισή του.

Το πλαίσιο διεκδίκησης είναι το παρακάτω:

·        Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος – κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

·        Άμεση κάλυψη των κενών ειδικοτήτων του νοσοκομείου. εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

·        Άμεσα να αντικατασταθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα του νοσοκομείου και του Κ.Υ. Καρλοβάσου ώστε να είναι ασφαλή για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

·        Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ που να καλύπτει με ασφάλεια όλο τον πληθυσμό του νησιού

·        Κάλυψη όλων των αγροτικών ιατρείων με μόνιμους γιατρούς γενικής ιατρικής και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό

banner

·        Ανάπτυξη της ΠΦΥ στο νησί μας με προτεραιότητα στην πρόληψη και την αποκατάσταση

·        Άμεση στελέχωση του ΚΥ Καρ/σου που να εξασφαλίζει την 24ωρη λειτουργία του.

·        Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα του νησιού

·        Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην υγεία

Στις ομιλίες τους τόσο η εισηγήτρια της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεανώ Σαρρηγεωργίου όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τζίχας και Δημήτρης Μαυρατζώτης, κατάγγειλαν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την πολιτική κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης και την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, τονίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ κατηγορούν η μία την άλλη, κρύβουν με επιμέλεια ότι υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Είναι όνειδος για τον 21ο αιώνα –τόνισαν- ενώ έχουμε τεράστιες τεχνολογικές ιατροφαρμακευτικές δυνατότητες, ενώ η ανθρώπινη εργασία πνευματική και υλική συσσωρεύει τεράστιο κοινωνικό πλούτο, να ζούμε συνθήκες 19ου αιώνα, να μην έχουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στοιχειώδη μέσα για τη λειτουργία τους.

Δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις –υπογράμμισαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης- χρειάζεται οργανωμένη αγωνιστική δράση και πρότειναν το πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό. Επίσης με πρόταση του δημάρχου συγκροτείται επιτροπή διεκδίκησης η οποία σύντομα θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης  για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές του νησιού, όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε από κανένα αλλά χαρακτηρίστηκε από όλους τους ομιλητές απόλυτα ακριβής και εμπεριστατωμένη ενώ υποστηρίχτηκε με επιπλέον στοιχεία από τις παρεμβάσεις τόσο του προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σταμάτη Φιλιππή, όσο και του Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Νίκου Τρικαλινού.. Επίσης καθοριστική ήταν η συμμετοχή στη συνεδρίαση των προέδρων πολλών χωριών, εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και πολλών δημοτών.

 

 

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

·        Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη δημιουργία Κέντρων Διαλογής Προσφύγων εξέφρασαν μιλώντας στην συνεδρίαση το δημοτικού συμβουλίου οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης .

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε τις δικές της προτάσεις οι οποίες είναι οι εξής:

§  Όχι στα κέντρο διαλογής (hotspots) στη Σάμο για την κατάπτυστη κατηγοριοποίηση των προσφύγων σε ¨νόμιμους» και «παράνομους» ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων για φτηνό εργατικό δυναμικό. Όχι σε καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

§  Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

§  Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.

§  Επαρκής ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

§  Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.

§   Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

Σχολιάζοντας σχετική επιστολή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη προς τον δήμο Σάμου σύμφωνα με την οποία το hot spot που θα εγκατασταθεί στο νησί θα είναι δυναμικότητας 1000 ατόμων που θα φεύγουν σε 2-3 μέρες, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις της παράταξης τονίζοντας ότι  η τακτική διαλογής προσφύγων συνεπάγεται τον  εγκλωβισμό πολλών από αυτούς.

 

Επίσης στη δευτερολογία του χαρακτήρισε ξενοφοβικό κήρυγμα την τοποθέτηση εκπροσώπου της αποκαλούμενης Δράσης Πολιτών που αποκαλεί τους πρόσφυγες με τον απαξιωτικό όρο «λαθρομετανάστες» και επικαλέστηκε τις «απόπειρες βιασμών» στη Γερμανία για να υπαινιχθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Ο  δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης θύμισε στη συνεδρίαση ότι το καλοκαίρι του 2011 η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με παράστασή της στον Αστυνομικό Διευθυντή τον υποχρέωσε να βγάλει δελτίο Τύπου όπου διέψευδε τη μαύρη προπαγάνδα που κυκλοφορούσε επί μέρες στο νησί για «βιασμούς παιδιών από μαύρους στο Ξενία» κλπ. Δεν θα επιτρέψουμε να τρομοκρατείτε τον κόσμο , δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε τέτοιο κλίμα  τρομοκράτησης του λαού του νησιού, υπογράμμισε κλείνοντας την δευτερολογία του.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue