Home ΠερίθαλψηΙατρικά Θέματα Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας : Ενημέρωση για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στις 18/11/16

Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας : Ενημέρωση για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στις 18/11/16

by ikariaki.gr
11 views

choris-titlo

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας  πραγματοποιήθηκε στις 18 /11/16 έπειτα από το κάλεσμα των: Λαϊκών Επιτροπών της Ικαρίας, σωματείων  και μαζικών  φορέων, απαιτώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος: ο Δήμος Ικαρίας, το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου, το Σωματείο Οικοδόμων, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας – ΟΓΕ, η Ε.ΤΕ.ΔΕΗ – Παράρτημα Σάμου/Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας/Φούρνων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων, η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, εκπρόσωποι των παροικιακών συλλόγων της Ικαρίας αλλά και των Φούρνων στην Αθήνα κ.α

Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν και είναι:

  • Η άμεση στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων Υγείας (δηλ. των Περιφερειακών Ιατρείων Ραχών,Καρκιναγρίου, Μαγγανίτη και Φούρνων, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, του Νοσοκομείου), ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους.
  • Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με δυνατότητα άμεσης διακομιδής από οποιοδήποτε σημείο του νησιού όλες τις ώρες του 24ώρου.
  • Να λειτουργήσει μονάδα τεχνητού νεφρού και ο αξονικός τομογράφος .

20161118_113041

Παράλληλα, προβλήθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας υγειονομικών, ασθενών  και κατοίκων των νησιών για: Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Οι απαντήσεις του υπουργού στα δίκαια αιτήματα των νησιωτών  ήταν είτε αόριστες είτε μερικές. Για το ζήτημα των προσλήψεων, παρέπεμψε στην προκήρυξη που θα γίνει, με την ελπίδα ότι κάποιες (ελάχιστες) απ’ αυτές θα αφορούν και την Ικαρία.

Στην ενημέρωση που έγινε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό σημειώθηκαν μεταξύ άλλων  τα εξής:

«Είναι μια σειρά κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 6 Σεπτέμβρη και θα συνεχιστούν, όπως όλα δείχνουν, με βάση και τη συνάντηση.  Εμείς οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια δεν έχουμε να ελπίζουμε τίποτα άλλο εάν δεν πυκνώσουμε τις γραμμές του αγώνα. Μπορεί και να βρεθεί “θεσμική” λύση για να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού, όμως είναι αρνητικό ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ενώ χρειάζονται 450.000 υπάρχουν μόνο 150.000 ευρώ. Και ο υπουργός δεν είπε ότι τα λεφτά που λείπουν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πως θα τα αναζητήσουμε, λέει, είτε στην ομογένεια είτε σε διάφορους επιχειρηματίες! Οι όποιες “λύσεις” προτείνονται είναι “μισερές”.  Γι’ αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε νέους αγώνες».

«Η Υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του κέρδους. Εμμένουμε στη διεκδίκηση Υγείας – Πρόνοιας μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα, χωρίς επιχειρηματική δράση»

banner

20161118_114749

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η κα Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής & μέλος της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε. επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παντού, σε όλη την Ελλάδα, και στην Ικαρία και στους Φούρνους, η κατάσταση χειροτερεύει αφού ουσιαστικά μένουν κλειστά αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, μεταφέρονται αγροτικοί γιατροί στα νοσοκομεία για να κλείσουν “τρύπες” και να δημιουργηθούν άλλες μεγαλύτερες (…) Κάνουνε περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της Υγείας για να έχουν λεφτά να μπουκώσουν τους επιχειρηματίες. Αυτό ονομάζουν «επιχειρηματικότητα», αυτό ονομάζουν «ανάπτυξη», τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες. Ήδη στον νέο προϋπολογισμό του 2017 μειώνουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Σημειώνεται επίσης ότι στη Βουλή κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ  στις 17/11/16 το υπόμνημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας στην Ικαρία.

20161118_114812

Με βάση και την τελευταία κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας και τις αόριστες δεσμεύσεις του υπουργού, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους, και στην Ικαρία αλλά και ξανά στην Αθήνα. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μια και τις ζωές των παιδιών μας. Καλούμε τους φορείς των νησιών Ικαρίας και Φούρνων, τα σωματεία, τους φορείς, τους τοπικούς αλλά και παροικιακούς συλλόγους σε διαρκή ετοιμότητα για τις επόμενες κινητοποιήσεις του προσεχούς διαστήματος.

 

ΙΚΑΡΙΑ 26/11/16

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue