Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Λα.Σ. Βορείου Αιγαίου – Μια οφειλόμενη διόρθωση

Λα.Σ. Βορείου Αιγαίου – Μια οφειλόμενη διόρθωση

by ikariaki.gr
2 views

ΛΑΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ24 Απριλίου 2013

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια οφειλόμενη διόρθωση και ένας σχολιασμός δύο σχολιασμών:

– Πράγματι από λάθος δόθηκε στη δημοσιότητα ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος και όχι αυτό στο οποίο καταλήξαμε και το οποίο είναι εξάλλου πιο «μετρημένο». Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με τις νέες…τεχνολογίες. Ζητάμε γι’ αυτό συγνώμη και δίνουμε σήμερα το σχέδιο που μοιράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να μας επιτραπεί όμως να σημειώσουμε, αφού ευχαριστήσουμε τους κκ. Τεντόμα και Μπάκα για την υπόμνηση, ότι επί της ουσίας θα άλλαζε κάτι αν μας έλεγαν ότι θα ψήφιζαν αυτό που κατά λάθος δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν το άλλο.

– Οφείλουμε επίσης να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Μπάκα διότι μας διέφυγε ότι, πράγματι, ήταν ο μόνος που καταψήφισε, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει όμως να παραδεχθεί ότι είμαστε υποχρεωμένοι – και ο ίδιος– να μεταφερόμαστε, να θερμαινόμαστε, να μαγειρεύουμε, να πλενόμαστε, να φωτιζόμαστε κλπ.. με πετρέλαιο, αέριο και παράγωγά τους που κάπου παράγονται επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αλλά…. κάπου αλλού. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε κατά της αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) φτάνει, κατά τη γνώμη μας, να γίνεται από δημόσιο φορέα, για να καλύψει τις ανάγκες του λαού μας, σε χαμηλές τιμές και με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για το περιβάλλον, πράγμα που δεχτήκαμε και συμπληρώσαμε στο ψήφισμα.

-Τα παραπάνω απευθύνονται και στον κ. Τεντόμα οποίος τόσο κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο σχόλιό του δεν είπε τίποτα για την «ταμπακέρα» : για την «συνδιαχείριση» και «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο που ζητά και προωθεί η Τουρκία (και με τις έρευνες που κάνει στο Καστελόριζο και στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου), για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟϊκούς επεμβατικούς-πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ανατολικη Μεσόγειο, για τον χαρακτηρισμό του φυσικού πλούτου μας από ελληνικό σε ευρωπαϊκό κλπ.

Ως προς την ΑΟΖ, ο κ. Τεντόμας έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι « δεν μπορεί να ανακηρυχτεί μονομερώς», όταν είναι γνωστό ότι ένα κράτος έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει μονομερώς την ΑΟΖ του και αν οι γείτονές του έχουν αντιρρήσεις τότε διαπραγματεύεται. Ποιόν άραγε ωφελεί αυτός ο ισχυρισμός του κ. Τεντόμα;

banner

Μια ακόμη επισήμανση: με τον κ. Τεντόμα και τον πολιτικό-ιδεολογικό του χώρο, όπως πολύ καλά το ξέρει, δεν είμαστε σε εμφύλια αντιπαράθεση αλλά σε ταξική, όπως εξάλλου και με τους άλλους χώρους με τους οποίους συναγελάζεται κάτω στη θολούρα του αντιμνημονιακού νέφους αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπαίτιους των δεινών του λαού μας..

 

Κατά τα άλλα το αρχικό μας σχόλιο μένει ως έχει :

 

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Β.Αιγαίου που συνήλθε στη Χίο στις 18 Απριλίου, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, παίρνοντας υπόψη τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος) καθώς και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργούς κ. Σαμαρά στην Τουρκία, έφεραν για άλλη μια φορά το θέμα του Αιγαίου (ΑΟΖ, εκμετάλλευση φυσικού πλούτου, αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης των νησιών του Αν. Αιγαίου -μάλλον κατ’απαίτηση της Τουρκίας- ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου), προτείναμε προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα.

Το ψήφισμα θέτει, μετρημένα, τα βασικά ζητήματα της διασφάλισης των συμφερόντων του λαού μας, μέσω μιας πολιτικής ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού. Θέτει τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του απέναντι σ’αυτά τα θεμελιακά για το λαό μας ζητήματα που διακυβεύονται άμεσα εξ αιτίας του εναγκαλισμού της χώρας μας με τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί η Κυβέρνηση της χώρας μας, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τελικά το ψήφισμα συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους των δύο παρόντων Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ όλοι οι άλλοι παρόντες ψήφισαν λευκό (πριν δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει δέκα (10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους παρόντες Συμβούλους πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το λόγο και δεν έκανε καμιά πρόταση.

Ο Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ που πριν δυο χρόνια το είχε ψηφίσει τώρα δεν το ψήφισε παρά το ότι οι επι μέρους παρατηρήσεις που έκανε έγιναν δεκτές από τη Λ. Συσπείρωση. Γίνεται φανερό ότι τα δύο τελευταία χρόνια «κύλησε πολύ νερό στ’αυλάκι» και τα υπερπόντια αλλά και ανα την Ευρώπη ταξίδια αποδίδουν.

Παρόμοιες παρατηρήσεις με τον εκπρόσωπο της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και ο νέος Σύμβουλος των οικολόγων που παρά την αποδοχή τους στο μεγαλύτερο μέρος τους, ψήφισε λευκό.

 

Εμείς τους παραδίδουμε στη κρίση του λαού μας.

 

Το σχέδιο ψηφίσματος έχει ως εξής :

                   


 


 

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Αιγαίο καi την ευρύτερη περιοχή , για το ρόλο που διαδραματίζει σ’αυτές η Ελληνική Κυβέρνηση, για τις απειλές που εγκυμονούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. 

Πιο συγκεκριμένα, ζούμε σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών  πηγών, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ελληνική Κυβέρνηση, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, βάδισε στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντί να αποστασιοποιηθεί από τους ανταγωνισμούς αυτούς και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο, ανακηρύσσοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας (ΑΟΖ), όπως δικαιούμαστε και όπως πολλές χώρες  έχουν πράξει  (και η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα), έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και  συναλλαγές με την Τουρκία και τις πολυεθνικές για την «συνεκμετάλλευση»- «συνδιαχείριση» (50-50%, kazankazan) των πιθανών σημαντικότατων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου  στο Αιγαίο. Στο πνεύμα αυτό, ο πρωθυπουργός της χώρας μας αποχαρακτήρισε τον φυσικό μας πλούτο χαρακτηρίζοντάς τον «ευρωπαϊκό»

Τις ανησυχίες μας επιτείνουν  ορισμένοι άλλοι παράγοντες όπως η συνεχής αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης ,των νησιών μας, οι πληροφορίες για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών  νησιών του Αιγαίου κατ’απαίτηση της Τουρκίας, η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ  (που δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών μελών του και σύμφωνα με το νέο δόγμα του δίνει στις δυνάμεις του το δικαίωμα να επεμβαίνουν  όπου γης). Εμπλέκεται στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που, όπως η ιστορία μαρτυρά, μπορούν να καταλήξουν σε πολεμικές συρράξεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι συμφωνίες της  Κυβέρνησης με το Ισραήλ και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με Ισραήλ και ΗΠΑ, με προφανείς τους κινδύνους   που προκαλούν κυρίως από το γεγονός ότι η χώρα μας γίνεται ανοιχτά σύμμαχος του σφαγέα του Παλαιστινιακού λαού. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου τάσσεται υπέρ  της ειρηνικής συμβίωσης των λαών και χωρών και της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας  με όλους τους γείτονές μας ,στη βάση  των αρχών του διεθνούς δικαίου και του αλληλοσεβασμού. Αυτό που διαπιστώνεται, όμως, είναι ότι οι συνομιλίες με την  τουρκική ηγεσία  γίνονται με φόντο τις συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου μας , με τα γνωστά «casus belli” σε ισχύ, διανθισμένα με επεκτατικές «επιθέσεις φιλίας» και ενώ  συνεχίζεται η κατοχή του 37% της  Κύπρου. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές . 

Το Περιφερειακά Συμβούλιο τάσσεται υπέρ :  

  • Της άμεσης ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μας,

  • Της αξιοποίησης των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών του λαού μας σε χαμηλές τιμές και με προστασία του περιβάλλοντος.

Καλεί τον λαό των νησιών μας να αγωνιστεί για την  απεμπλοκή της χώρας μας από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στρατής Κόρακας,

Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue