Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Λα. Σ. Φούρνων : Ψήφισμα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από το Ιατρείο Φούρνων

Λα. Σ. Φούρνων : Ψήφισμα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από το Ιατρείο Φούρνων

by ikariaki.gr
6 views

 

fournoi-iatreio-864x400_c

Εικόνα1

                          Φούρνοι  2  Μαρτίου  2016

Ομιλία από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιατρείο των Φούρνων

 

 

Συμπατριώτες-σες

        Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το πανάκριβο κοινωνικό αγαθό της Υγείας.  Δεν μιλάμε  για ένα πρόβλημα άγνωστο ή ένα πρόβλημα που προέκυψε σήμερα. Μας  απασχόλησε χρόνια πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί και σήμερα.

         Κάνοντας μια αναδρομή προς τα πίσω, κοινή διαπίστωση είναι ότι η δημόσια υγεία  και οι παροχές των ασφαλιστικών οργανισμών συνεχώς υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται, συρρικνώνονται οι κοινωνικές παροχές και παράλληλα αναπτύσσεται ο τομέας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της Υγείας.

banner

Σήμερα εκτιμάμε πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων του νησιού μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τα προβλήματα υγειάς. Αυτή την στιγμή η αντίδρασή μας πρέπει  να είναι κατά προτεραιότητα προσανατολισμένη στην  ενίσχυση των  δομών του «Ε.Σ.Υ» στο νησί μας.                                       

Συμπατριώτες-σες , η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ όπως και οι προηγούμενες, κατ’ επιταγή των καπιταλιστών της χώρας και της Ε.Ε, παράλληλα με το σάρωμα μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνεχίζει το ξεχαρβάλωμα του δημόσιο δωρεάν συστήματος υγείας-πρόνοιας με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την εμπορευματοποίησή του.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, εξοπλισμό, κλίνες και κλινικές, γενικά και στα νησιά μας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αυξάνονται με τις μειώσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μέσων.  Τα αποτελέσματα είναι και θα γίνουν πιο τραγικά για τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Θα πεθαίνει κόσμος εξ’ αιτίας της βάρβαρης ταξικής πολιτικής για χάρη της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και των δανειστών. Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς, ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό για τα νοσοκομεία, και τα Κ.Υ, κλπ δημόσιες δομές.   Παραθέτουμε ορισμένα πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι πάνω από 28.000, ενώ ως το τέλος του 2016 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 3.000.
 • Την ίδια στιγμή πανελλαδική έρευνα «Για την υγεία των Ελλήνων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 2015. Αποκαλύπτει χαμηλά ποσοστά στη χρήση προληπτικών εξετάσεων και υψηλά ποσοστά προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπως και πληρωμών για φάρμακα και υπηρεσίες. Παραθέτουμε ενδεικτικά μεγέθη : Τους τελευταίους 12 μήνες για ιατρική φροντίδα το 60% απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό (συμβεβλημένο με Ταμείο  ή όχι) και μόλις το 8% στα ιατρεία ΠΕΔΥ.

Αυτό το στοιχείο αποκαλύπτει τη «γύμνια»  και την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το 22% (περισσότεροι από 1 στους 5) δεν έλαβε τη θεραπεία ή και τις εξετάσεις που ήθελε.

Το 52% απαντά πως η οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες Υγείας επιδεινώθηκε πολύ σε σχέση με το 2009.  Το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας & φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός.

 • Η οικονομική ασφυξία του ΕΟΠΥΥ -με την κρατική επιχορήγηση να έχει πέσει στο μισό τα τελευταία δυο χρόνια- επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Σ. Μπερσίμης.   Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, από 5,3 δισ. το 2013 μειώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ το 2015 με την κρατική επιχορήγηση να έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί, από 1,1 δισ. στα 526 εκατ. ευρώ τις παραπάνω χρονιές.  Αντίστοιχο κατήφορο έχουν πάρει οι δαπάνες του Οργανισμού για τα φάρμακα και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για φάρμακα περίπου 3 δισ. ευρώ, το 2014 2,2 δισ. ευρώ και το 2015 2,3 δισ. ευρώ.    Δηλαδή όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο την «πληρώνουν» οι ασθενείς, με αύξηση των εισφορών, όπως έγινε πρόσφατα στους συνταξιούχους, και με συρρίκνωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τσουχτερές συμμετοχές και εξ ολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις.   Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 35%, η δημόσια δαπάνη Υγείας κατά 41% και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 50%!
 • Το γεγονός της αύξησης των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας πιστοποιούν τα  επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ σε έκθεση για την Υγεία (9/11/15), όπου σύμφωνα με αυτά  τα στοιχεία οι ιδιωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών Υγείας. Φέρνοντας μάλιστα τη χώρα στις πρώτες θέσεις -μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή- σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές, όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών Υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Κάτω από το 10% των δαπανών Υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας.  Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας    δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους. Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στους ασθενείς   οι οποίοι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, δεν έλαβαν θεραπεία. Στο διάστημα της κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας και δεν έλαβαν θεραπεία.
 • Τραγική κατάσταση τέλος διαμορφώνεται στα άτομα με κάθε είδους αναπηρίες αφού:
 1. 1. Με το 3ο μνημόνιο καταργούν ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, τις αναπηρικές συντάξεις. Αφού η κατώτερη σύνταξη αναπηρίας θα είναι 87 ευρώ.
 2. Πάνε στα 67 χρόνια τους ανάπηρους εργαζόμενους, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, παραπληγικούς, τυφλούς όταν για κάποιες κατηγορίες το προσδόκιμο ζωής δεν φτάνει ούτε τα 55 χρόνια.
 3. Μειώνουν κατά 50% τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια (900 εκατ), οδηγώντας στο κλείσιμο τα περισσότερα ιδρύματα.

   Στην κατάργηση επιδομάτων για τους περισσότερους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες, αφού η καταβολή τους θα συνδεθεί με το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα.

   Δηλαδή ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους -200 ευρώ το μήνα- και αυτό όταν δεν έχεις κανένα άλλο εισόδημα και ούτε κοτέτσι στο όνομά σου!!!

  Ερχόμαστε στα νησιά μας, σε όλους μας είναι γνωστό ότι στους Φούρνους, από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου δεν υπηρετεί κανένας γιατρός!

Στα νησιά των Φούρνων (Θύμαινα- Φούρνοι), με τρεις οικισμούς, δύο αγροτικά και ένα πολυδύναμο Ιατρείο, με 1.800 κατοίκους πληθυσμό, με πολλά παιδιά και οικογένειες νέων, γυναίκες αλλά και ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ανθρώπους που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα, με δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο, όλος αυτός ο κόσμος έχει – όταν έχει-  «υγειονομική φροντίδα» από έναν και μόνο αγροτικό γιατρό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα περιφερειακά ιατρεία της Θύμαινας και Χρυσομηλιάς μένουν ακάλυπτα από γιατρό ή που στο «πολυδύναμο» των Φούρνων δεν υπηρετούν οι γιατροί που προβλέπονται.

Ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο, στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος υγείας , στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις». Η φροντίδα Υγείας μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα, με την κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων, το κόψιμο δεκάδων εξετάσεων, με τη συμμετοχή στο φάρμακο, και πάει λέγοντας.  Η κατάσταση χειροτερεύει παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που παίρνουμε.

Οι Κάτοικοι της περιοχής εισπράττουμε μεν «κατανόηση» αλλά η υγεία μας και η ζωή μας τίθεται σε κίνδυνο, καθώς στερούμαστε ακόμα των στοιχειωδών φροντίδων υγείας στις οποίες έχουμε δικαίωμα, εξαιτίας της επικίνδυνης και «θανατηφόρας» διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στον τομέα της υγείας.

Η μονότονα επαναλαμβανόμενη απάντηση από την διοίκηση (όπως και η πρόσφατη απάντηση του υπουργού υγείας στην ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ) ότι οι θέσεις προκηρύσσονται, αλλά δεν «έρχεται κανείς», δεν λέει τίποτα στους κατοίκους των νησιών μας, καθώς είναι υποχρέωση του κράτους να βρει τρόπο που θα καλύψει με ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό τις μονάδες υγείας των Φούρνων και όχι μόνο.

Συμπατριώτες-σες

Η Λαϊκή Συσπείρωση και όσοι την υποστηρίζουν, συνεπής στην θέση διεκδίκησης  ενός αποκλειστικά δημόσιου – δωρεάν συστήματος υγείας πρόνοιας, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν οι θέσεις που εκφράζουμε αρέσουν η όχι.

Τονίζουμε ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή  λειτουργία των δομών υγείας στην Περιφερειακή ενότητα  Ικαρίας – Φούρνων, μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων που καταθέτουμε.  

     Συμπατριώτες / σες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως τις διεκδικήσεις μας αυτές  δεν έχει καμιά διάθεση η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ) να τις αποδεχτεί, όμως οι διεκδικήσεις του  κινήματος  μπαίνουν στην κρίση  των  εργαζομένων ανεξάρτητα από  το αν είναι στα «μέτρα  του συστήματος» για να τις αποδεχτεί, και δεν μπορεί στο όνομα της «μαζικότητας»  να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους στους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα, και  να μην καταθέτουμε  και την κατά την γνώμη μας πρόταση διεξόδου.

  Σήμερα κρίνοντας απαραίτητο και επιτακτικό να υπάρξει συνέχεια του αγώνα συμβάλουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στην κοινή δράση ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νέων μέτρων για την υγεία.   

   Τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

   Επίσης να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι ήδη  επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας έχουν «στοχοποιήσει» και τα νησιά μας (μετά την Σάμο και στην Ικαρία έχουν ήδη ανοίξει ιατρεία και διαγνωστικό κέντρο) στα οποία κατευθύνεται μεγάλος όγκος εξετάσεων λόγο αδυναμίας του δημόσιων δομών υγείας του νομού μας να της εκτελέσουν εγκαίρως η και καθόλου (λόγο συχνών βλαβών στον εξοπλισμό),  το συγκεκριμένο κέντρο για δικούς του λόγους που έχουν να κάνουν με τα τιμολόγια και τις διαδικασίες του ΕΟΕΠΥ δεν είναι συμβεβλημένο, με αποτέλεσμα την ώρα της ανάγκης να πληρώνονται σοβαρά ποσά από την τσέπη των ασθενών. Να γιατί εκτιμούμε πως είναι επίκαιρο το αίτημα για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας.

  Συμπατριώτες- σες,    Σας καλούμε να μην ανέχεστε άλλο την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, μην ανέχεστε να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και να πληρώνουμε ξανά και ξανά για την υγεία, για βγουν από την κρίση τους και να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους οποίους πασχίζουν οι κυβερνήσεις τους και η Ε.Ε.

  Μην συμβιβάζεστε με την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και το κούρεμα των αποθεματικών, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, από την κυβέρνηση, που έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ  και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας κλπ δομές.

Σήμερα η κοινωνική συμμαχία και για τα θέματα υγείας στα νησιά μας απαιτείται να διευρυνθεί, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στα νοσοκομεία, για φάρμακα και εξετάσεις. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, Κ.Υ, να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, να μη γίνει καμία απόλυση.

Οι αρνητικές εξελίξεις και στην υγεία-πρόνοια, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει κι αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών.  Η υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Υπάρχει πλούτος, τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κομμάτων που τα υπηρετούν.

 Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε απάντηση σε κυβέρνηση, Ε.Ε, «κουαρτέτο»   να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας σήμερα αυτά που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των  νησιών μας.

   Έχοντας υπ οψιν ότι από την τελευταία δημοσιοποίηση του προβλήματος των νησιών μας από την Κ.Ο του ΚΚΕ, κανένα ζήτημα από όσα κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λυθεί.

Πιστεύουμε ότι προκύπτει ανάγκη για κινητοποίηση όλων των φορέων του νησιού μας στο υπουργείο, και αυτό προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο πριν λίγες ημέρες χωρίς δυστυχώς καμία  ανταπόκριση, επαναφέρουμε σήμερα την πρόταση μας αυτή και την καταθέτουμε επίσης και σε όλους τους φορείς του νησιού και της παροικίας των Αθηνών.

 Καλούμε λοιπόν το Δ.Σ να εγκρίνει την συμμετοχή του δήμου στην κινητοποίηση αυτή, με συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου και την συμμετοχή μας                 σε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο υγείας.

  Καλούμε επίσης το Δ.Σ να αποδεχθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνουμε ως θέση του Δήμου Φούρνων  για τα Προβλήματα υγείας.   Διεκδικούμε:

 «Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,  χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

 • Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα περιφερειακά Ιατρεία της Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «πολυδύναμο» των Φούρνων
 • Να μην μένει χωρίς Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των Φούρνων ούτε για μια μέρα….
 • Για το «πολυδύναμο» ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού
 • Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και προσωπικό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο
 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό, με επέκταση και στα νησιά μας.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές & κοινωνικές υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειες τους.
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Πρόληψη:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες
 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

 

 

 

Εικόνα1

Φούρνοι  2/3/2016

                                                                                                                                                              Προς:    Υπουργείο Υγείας

Υπουργό κος Α. Ξάνθο

Βουλευτή Ν. Σάμου κος Σεβαστάκης

Πρόεδρο 2ΥΠΕ κος Καρβούνης

Υποδιοικήτρια 2ΥΠΕ κα Τσιαπαρίκου

Γραφείο Προσωπικού 2 ΥΠΕ

Νοσοκομείο Ικαρίας

 

                                                                                                    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμο Φούρνων

 

 

 

 

Ψήφισμα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο ιατρείο των Φούρνων

   Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Ιατρείο των Φούρνων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, στα νησιά μας  εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα :

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «πολυδύναμο ιατρείο», αλλά και όλες οι δομές του συστήματος υγείας στου Φούρνους καθώς και οι παροχές υγείας, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 • Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα περιφερειακά Ιατρεία της Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «πολυδύναμο» των Φούρνων
 • Να μην μένει χωρίς Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των Φούρνων ούτε για μισή ώρα
 • Για το «πολυδύναμο» ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και προσωπικό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.
 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων (χωρίς όρους και προϋποθέσεις) .

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

      Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες .
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

     Πρόληψη:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες
 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας .

 

 

 

 

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

 

1 Μαρτίου 2016

 

Με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων σε Φούρνους και Θύμαινα που αγωνίζονται ενάντια στα άδεια αγροτικά ιατρεία και την υγειονομική γύμνια που διαχρονικά τους έχει επιβληθεί, με και χωρίς μνημόνια. Εκφράζουμε την λύπη μας που, λόγω του απαγορευτικού, δεν μπορεί να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας στην σημερινή συγκέντρωση, όπως σχεδιάζαμε. Παρ’όλα αυτά, την ίδια ώρα διοργανώνουμε ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στον χώρο του Νοσοκομείου, παρέμβαση στην υπηρεσιακή Διοίκηση του Νοσοκομείου και επικοινωνία με την 2η ΔΥΠΕ.

 

Η κατάσταση αυτή ούτε καινούργια είναι ούτε κανείς από τους αρμόδιους φορείς μπορεί να καμώνεται ότι είναι κάτι έκτακτο ή δεν ξέρει από τη στιγμή που τα ζητήματα έχουν τεθεί επιτακτικά και επανειλημμένα στην 2η ΔΥΠΕ και στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Είναι αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών που αντιμετωπίζουν την δημόσια δωρεάν υγεία ως πολυτέλεια, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπως οι δικές μας. Είναι απόρροια του Νόμου 4238 του 2014 για το ΠΕΔΥ που απέσπασε τα αγροτικά ιατρεία από το Νοσοκομείο και από τότε έχουν πάρει ακόμα περισσότερο την κάτω βόλτα. Είναι απόρροια της εγκληματικής λογικής “μια άσπρη μπλούζα να βλέπει ο κόσμος να κυκλοφορεί και καλά είναι”, της λογικήςτων λύσεων-μπαλώματα που στην ουσία συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Γιατί τέτοιες λύσεις είναι οι προσωρινές κι επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών την ίδια στιγμή που υποκριτικά ο Υπουργός Υγείας δηλώνει στην Βουλή ότι έχει λυθεί το πρόβλημα με την παρουσία ειδικευμένης Γενικής γιατρού! Είναι κομμάτι των ίδιων πολιτικών που αφήνουν το νοσοκομείο Ικαρίας ημιαυτόνομο και σε πορεία διάλυσης, με τεράστια κενά (πχ χωρίς αναισθησιολόγο)και τα νησιά μας χωρίς κάλυψη.Είναι το ίδιο αυτό Νοσοκομείο που χτίσανε από κοινού οι Καριώτες κι οι Φουρνιώτες και που από κοινού πρέπει να υπερασπίσουν.

Δεν πέφτουμε στην παγίδα να φαγωθούμε μεταξύ μας και να μαλώνουμε για το ποιος θα φορτωθεί τις ελλείψεις. Για τα όποια κενά στους Φούρνους δεν ευθύνεται η Ικαριά, όπως λένε κάποιοι. Κι εμείς δεν ζητάμε να μην καλυφτούν τα κενά των Φούρνων. Ίσα ίσα «στυλώνουμε τα πόδια» για να αναδειχτεί επιτέλους το πρόβλημα, για να σταματήσουν η κοροϊδία και τα μπαλώματα, για να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους, για να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις.

Για εμάς άλλη λύση δεν υπάρχει πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις και γιατρών και μη ιατρικού προσωπικού. Αντιπαλεύουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι σε λύσεις και λογικές που ανακυκλώνουν τα κενά και τη μιζέρια μας, που εγκληματούν σε βάρος της υγείας των κατοίκων, που εξευτελίζουν τους εργαζόμενους,άλλους μετατρέποντάς τους σε τσουβάλια που περιφέρονται και άλλους μετατρέποντάς τους σε λάστιχο, φορτώνοντάς τους με υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν, πέρα από κάθε έννοια λογικής και καθηκόντων.Δεν γινόμαστε συνένοχοι στις πρακτικές κουκουλώματος των προβλημάτων και στην διαιώνιση της ανεπαρκούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των νησιών μας.

Στηρίζουμε έμπρακτα την προοπτική των κοινών μαζικών αγώνων σε Ικαρία και Φούρνους ενάντια στις πολιτικές που ξηλώνουν τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Το ίδιο κάναμε, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, στους αγώνες, τις συγκεντρώσεις  και τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας χωρίς όμως, είναι αλήθεια,μεγάλη ανταπόκριση, ειδκά από πλευράς των τοπικών αρχών.

 

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue