Home ΚοινωνίαΕλλάδα Κτηματολόγιο: Τα SOS και η προθεσμία δήλωσης για 2 εκατ. πολίτες

Κτηματολόγιο: Τα SOS και η προθεσμία δήλωσης για 2 εκατ. πολίτες

by ikariaki.gr
39 views

Μαζικά… ραβασάκια από ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο ξεκίνησαν σταδιακά να λαμβάνουν 2 εκατ. ιδιοκτήτες. Πρόκειται για πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στις 16 περιοχές που η συλλογή δηλώσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στάλθηκαν μόνο χθες σε 500.000 πολίτες αφορούν σε ενημέρωση της τρέχουσας διαδικασίας, τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Ε9, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια επικοινωνία αναμένεται να επαναληφθεί και τον επόμενο μήνα, καθώς στις 29 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση για 13 ακόμα Ενότητες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ανάρτηση στην Αθήνα τελικά θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, αφού το ανάδοχο σχήμα ολοκλήρωσε νωρίτερα τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την Προανάρτηση.

Τον Δεκέμβριο πάντως θα γίνει η Προανάρτηση σε Βόλο και τη σκυτάλη θα πάρουν Λαμία και Λιβαδειά τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, επιστρέφουν στον Φορέα οι περίπου 25 δικηγόροι που αποχώρησαν πέρσι έπειτα από την αλλαγή στη δομή του.

Συγκεκριμένα, έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν στις επόμενες 4-5 ημέρες ηλεκτρονική ειδοποίηση οι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μία ή περισσότερες από τiς εξής Περιφερειακές Ενότητες: 

Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών,Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής. Για όλες τις παραπάνω περιοχές η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Τονίζεται δε πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Ποιοι θα πάρουν «σειρά»

Τον επόμενο μήνα ειδοποίηση θα πάρουν οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες σε: Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, υπόλοιπο Σποράδων, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κόρινθο, Σάμο, Χίο και Ικαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα πρόκειται να επανέλθουν στο Κτηματολόγιο οι περίπου 25 δικηγόροι που αποχώρησαν μετά την αλλαγή της νομικής του μορφής σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από Α.Ε. Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν προβλήματα στο εσωτερικό του Κτηματολογίου, καθώς η απουσία του συγκεκριμένου προσωπικού δυσκόλευε σημαντικά τα τρέχοντα Θέματα.

Πάντως, με δεδομένο ότι το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα λειτουργεί για ακόμα 2 μήνες, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματα απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον Φορέα.

Τα SOS 

  • Αρχές Ιανουαρίου π Ανάρτηση στην Αθήνα
  • Τον Δεκέμβριο θα γίνει η Προανάρτηση στον Βόλο
  • Τον Φεβρουάριο σε Λαμία και Λιβαδειά
  • Για ακόμα δύο μήνες θα λειτουργεί το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι

Παράλληλα, με ταν ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας Θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα άρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε να λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο σε Βούλα και Βουλιαγμένη.

Οδηγός… επιβίωσης

Υπενθυμίζεται πως για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να: 

banner
  1. Υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr,
  2. Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού
  3. Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό κ.λπ., )
  4. Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου,
  5. Πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας,
  6. Καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr,

Σημειώνεται:

Ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

 

Αναδημοσίευση από : https://neaselida.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue