Home Πολιτισμός Ξετυλίγοντας το νήμα στο Βιωματικό Εργαστήρι στον Άγιο Κήρυκο

Ξετυλίγοντας το νήμα στο Βιωματικό Εργαστήρι στον Άγιο Κήρυκο

by ikariaki.gr
178 views

Κάτι καινούργιο γεννήθηκε στον Άγιο Κήρυκο, στο φευγιό του 2023. Η Λεμονιά Αβαγιάννη δημιούργησε με πολύ αγάπη το Βιωματικό Εργαστήρι, μια δραστηριότητα που αγκαλιάζει ντόπιους και επισκέπτες, κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε ενδιαφερόμενη.

Η Λεμονιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ικαρία, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιήθηκε αρκετά χρόνια στην Αθήνα και επέστρεψε ξανά στο νησί της.

Η φύση της πρόσφερε χαρίσματα και η ζωή τη φόρτωσε δοκιμασίες. Εκείνη εκφράζεται μέσα από την ποίηση, τη ζωγραφική (ως Monika Monique) και βρίσκει διέξοδο στη μελέτη. Διαβάζει βιβλία, εξερευνά τη φύση, εμβαθύνει την ψυχή του ανθρώπου.

Τα ενδιαφέροντά της ποικίλα, απεικονίζονται ανάγλυφα σε Σπουδές Οικονομικών, Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων, Θετικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής Ζωής & Οικοθεραπείας, Παιδοψυχολογίας, Σχολικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας μέσω εκφραστικών τεχνών, Εναλλακτικές Ψυχολογικές Θεραπείες και Δραματοθεραπείας. Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα μεταπτυχιακό με αντικείμενο τις Σπουδές Φύλου.

Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνών. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει ανεβάσει παραστάσεις με άτομα με αναπηρίες.

Πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπου, στην ανάδειξη ικανοτήτων, στο ξεδίπλωμα ταλέντου, στην αξιοποίηση δυνατοτήτων.

Η Λεμονιά, παραμένει απλή, προσηνής, φιλική. Νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί, να μεταδώσει γνώση, να βοηθήσει κάποιον να δει πόσο αξίζει, να ανοίξει τα φτερά του.

Κινητήρια δύναμη η εμπειρία της και όχημα το Βιωματικό Εργαστήρι που λειτουργεί κάθε Σάββατο απόγευμα στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου (πληροφορίες: 6982184521, [email protected]).

banner

Πρόκειται για Δρόμους Αφήγησης και Ψυχικής Έκφρασης που περιλαμβάνουν τεχνικές αυτοσχεδιασμού, role-playing (παιχνίδι ρόλων), αφήγηση, εκφραστική γραφή, μάσκες, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι.

Εύλογες ερωτήσεις, για τις οποίες καλούμε την ίδια να μας απαντήσει:

  • Τι είναι το Βιωματικό Εργαστήρι;

Είναι ο χώρος και ο τρόπος όπου τα μέλη μιας ομάδας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, έρχονται σε επαφή με το «εδώ και τώρα» και ψάχνουν το νόημα της εμπειρίας. Με τη χρήση ασκήσεων και τεχνικών, αποφορτιζόμαστε, απελευθερώνουμε κρυμμένα συναισθήματα, εστιάζουμε στις αισθήσεις μας, ερχόμαστε σε επαφή με ανεξερεύνητα κομμάτια του εαυτού μας και της εαυτής μας, ενδυναμωνόμαστε και ενισχύουμε τις δεξιότητές μας.

  • Είναι κάτι που έλειπε από το νησί μας;

Από ότι γνωρίζω τα τρία τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στο νησί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

  • Σε τι θα ωφεληθεί όποιος – όποια το παρακολουθήσει;

Ζούμε σε πολύ ψυχοπιεστικές καταστάσεις, οτιδήποτε βοηθάει στην αποσυμπίεση είναι όφελος. Για παράδειγμα με τους αυτοσχεδιασμούς και την εμπειρία του παιχνιδιού, αφηνόμαστε στο χώρο και το χρόνο, υπερβαίνουμε την καθημερινότητα, μαθαίνουμε πώς να συνυπάρχουμε με τις/τους άλλες/λους, πώς να «ξαναδούμε» τα πράγματα και να επαναδιαπραγματευτούμε τη θέση μας ξεπερνώντας παγιωμένα μοτίβα και συμπεριφορές.

  • Σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Το συγκεκριμένο εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικα άτομα, άρα από 18 έως 108 ετών σας περιμένουμε.

  • Απαιτούνται κάποιες ειδικές γνώσεις;

Καμία ειδική και εκ των προτέρων γνώση δεν χρειάζεται, το μόνο που απαιτείται είναι η αποδοχή και ο σεβασμός στην ομάδα. Ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές δεν θα γίνονται δεκτές.

  • Υπάρχει οικονομική υποχρέωση;

Δεν υπάρχει οικονομική υποχρέωση μόνο ελεύθερη συνεισφορά για κοινωφελείς σκοπούς.

  • Το παιχνίδι ρόλων πόσο ξένο είναι στη συμπεριφορά μας; Μήπως μπαίνουμε σ΄ αυτό το παιχνίδι καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιούμε;

Καθημερινά επιτελούμε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, κάποιους τους έχουμε ενσωματώσει από τη στιγμή της γέννησης μας, κάποιους άλλους τους φοράμε ως κοινωνικό πρόταγμα μιας ετεροκανονικής ζωής. Κάποιους τους αναζητάμε ακόμη. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων μπορούμε να δουλέψουμε καταστάσεις που μας ζορίζουν και να τις δούμε από μια διαφορετική οπτική, να έρθουμε σε επαφή με κομμάτια της προσωπικότητας μας που ήταν εγκλωβισμένα, να απελευθερώσουμε τα δυνατά μας σημεία και να επανανοηματοδοτήσουμε το βίωμα, να δούμε από άλλη οπτική την αντίληψή μας για τη ζωή.

  • Ως πού μπορεί να φθάσει το ξετύλιγμα του νήματος;

Αν το ζητούμενο είναι να φτάσει κάπου τότε αυτό είναι η αυτοπραγμάτωση, όσο εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι τόσο πιο κοντά σε αυτό φτάνουμε.

……………….

Εικονογράφηση: Έργα της Λεμονιάς Αβαγιάννη (Monika Monique)

Επιμέλεια κειμένου: Κοσμάς Κέφαλος

kosmaskefalos@gmail.com

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue