Home ΠερίθαλψηΓηροκομείο Κραυγή αγωνίας των Ικαριωτών για το Γηροκομείο τους

Κραυγή αγωνίας των Ικαριωτών για το Γηροκομείο τους

by ikariaki.gr
7 views

Γηροκομείο-Ικαρίας-Ghrokomeio-IkariasΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η δίκη έχει οριστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου και οι αντιδράσεις για την εκδικητική συμπεριφορά της Ι.Μ. είναι έντονες από τους κατοίκους που έχουν σχηματίσει επιτροπή στήριξης του Γηροκομείου και συγκεντρώνουν υπογραφές “ως συνυπεύθυνοι στη συνέχιση της φροντίδας των ηλικιωμένων” για να τις καταθέσουν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

 

Πέτρα του σκανδάλου μια… δωρεά

Ο τρόπος καταβολής της δωρεάς του ενός εκατομμυρίου δολαρίου που έγινε για το Γηροκομείο από Ικαριώτη μετανάστη στην Αμερική, ήταν η αρχή για την αλλαγή στάσης της μητρόπολης απέναντι στο ίδρυμα, ή όπως καταδεικνύεται από τις καταγγελίες εργαζομένων του ιδρύματος και πολιτών, η αρχή για την αποκάλυψη των πραγματικών της προθέσεων.

Η δωρεά έγινε με σκοπό την κατασκευή μιας επιπλέον πτέρυγας στον δεύτερο όροφο του ιδρύματος, με την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής μέσω της οποίας θα δίνονταν τα χρήματα, να βάζει ως ασφαλιστική δικλίδα, την τμηματική ανά έργο καταβολή του υψηλού ποσού. Ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, Ευσέβιος απαίτησε ωστόσο να πάρει στα χέρια του όλο το ποσό από την αρχή, κάτι που δεν κατάφερε, ούτε πηγαίνοντας την υπόθεση στα αμερικανικά δικαστήρια, που έκριναν τρεις φορές αρνητικά το αίτημά του.

Στην προσπάθειά του ο μητροπολίτης να πάρει ολόκληρο το ποσό, παρουσιάζει το ίδρυμα ως οικονομικά ασύμφορο και το κτήριο ως ακατάλληλο για χρήση. Αντιφατική χαρακτηρίζεται η στάση του μητροπολίτη από την Επιτροπή Στήριξης, που υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του για οικονομικό αδιέξοδο δεν ευσταθούν, καθώς τα στοιχεία του ισολογισμού που πιέστηκε να δώσει η μητρόπολη το 2011, τη χρονιά που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να κλείσει το ίδρυμα, φανέρωναν μια μικρή μεν, αλλά θετική διαφορά υπέρ των εσόδων έναντι του προϋπολογισμού. Ούτε όμως το υποτιθέμενο υψηλό κόστος των μισθών και της ασφάλισης των εργαζομένων, δείχνει επίσης να ευσταθεί ως παράγοντας που συνέβαλε στο οικονομικό αδιέξοδο του ιδρύματος και επικαλείται η Μητρόπολη, αφού στα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονταν μεν τα χρήματα για την ασφάλιση των εργαζομένων, είχαν όμως να τα πληρωθούν από το 2007!

Ακόμη περισσότερο αντιφατική κρίνεται η στάση της Μητρόπολης στο κτηριακό ζήτημα, που επικαλείται έρευνα με την οποία χαρακτηρίζεται το υπάρχον κτήριο ακατάλληλο για χρήση, την ίδια ώρα όμως ο μητροπολίτης Ευσέβιος ζητάει την καταβολή του ποσού που προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου κτηρίου.

 

Θα εγκατέλειπαν τους ηλικιωμένους στις πλατείες

Στην ίδια κατεύθυνση η Μητρόπολη δεν δίστασε να κλείσει αιφνιδιαστικά το ίδρυμα τον Ιανουάριο του 2012, απολύοντας τους εργαζόμενους, την ώρα που οι ανήμποροι ηλικιωμένοι ασθενείς του ιδρύματος συνέχιζαν να διαμένουν σε αυτό. Η πρώην προϊστάμενη του ιδρύματος και βασική μάρτυρας στη δίκη των εργαζομένων, όταν την ρώτησαν γιατί θέλει να κλείσει το ίδρυμα απάντησε: “Μια επιχείρηση που δεν πάει καλά κλείνει”. Ενώ όταν την ρώτησαν πού θα πάνε οι ηλικιωμένοι, επίσης απάντησε: “Στις πλατείες των χωριών!”

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Μητρόπολης προέβλεπε τη μεταφορά όσων από τους ηλικιωμένους είχαν αξιοπρεπή σύνταξη στη Σάμο και των υπόλοιπων σε συγγενείς. Υπήρχαν και υπάρχουν ωστόσο ηλικιωμένοι χωρίς συγγενείς, για τους οποίους υπήρχε το ορατό ενδεχόμενο να μείνουν άστεγοι. Οι τέσσερις από τους επτά εργαζόμενους αποσόβησαν τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αφουγκράστηκαν τη βούληση των ηλικιωμένων να μείνουν στον τόπο τους και παρέμειναν στις θέσεις τους να εκτελούν εικοσιτετράωρες βάρδιες, απλήρωτοι, αλλά με την υποστήριξη των Ικαριωτών είτε με εκδηλώσεις, είτε με συλλογικά μαγειρέματα. Η Μητρόπολη απάντησε κάνοντας μήνυση και στους επτά.

banner

Κόντρα σε αυτόν τον παραλογισμό, εργαζόμενοι και κάτοικοι ζητούν αφενός την παύση των δικαστικών διώξεων εις βάρος των επτά εργαζομένων, αφετέρου να λειτουργήσει το Γηροκομείο υπό την ευθύνη του Δήμου Ικαρίας, που διεκδικεί επίσης την παραχώρηση του ιδρύματος. Χάρη στις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, ακόμη και στη Σάμο και τις δικαστικές του ήττες, ο μητροπολίτης έχει υποχωρήσει σε νομικό συμβιβασμό που προβλέπει τη μεταφορά του Γηροκομείου διάρκειας 25 ετών στον δήμο με την προοπτική 25 χρόνων ακόμη, αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμη το συμφωνητικό. Η παραχώρηση του Γηροκομείου θα ανοίξει ξανά τον δρόμο στην υποστήριξη και άλλων υπερήλικων κατοίκων του νησιού.

avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue