Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Κόβουν στα τρία τον ΕΦΚΑ και τον εκχωρούν στις ασφαλιστικές

Κόβουν στα τρία τον ΕΦΚΑ και τον εκχωρούν στις ασφαλιστικές

by ikariaki.gr
28 views

Πετρόπουλος Ανδρέας

“Σοκ και δέος” στο ασφαλιστικό – Το σχέδιο παράδοσης και της κύριας σύνταξης στις ασφαλιστικές επιβεβαίωσε ο Κ. Κυρανάκης. Το σχέδιο “Πινοσέτ” Μητσοτάκη διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. Ιδιωτική ασφάλιση για τους νέους και “επίδομα για άπορους” ως μοναδική εγγύηση του κράτους

Το «παζλ» του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό διαμορφώνεται με επιστράτευση fake news από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αποσπασματικές αναφορές, που όμως μαρτυρούν τις προθέσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πρώτον, επιχειρείται κατασυκοφάντηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι τεμαχισμού του αλλά και ιδιωτικοποίησης. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εμφανίστηκε μετά από… αιφνιδιαστική επίσκεψή του στον ΕΦΚΑ αναφέροντας ότι υπάρχουν (πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του) «τουλάχιστον 400.000 απλήρωτες συντάξεις». Χωρίς βέβαια να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο. Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι είναι ο ίδιος υπουργός που στην προηγούμενη θητεία του άφησε, σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, 386.000 απλήρωτες συντάξεις.

Είναι φανερό ότι ο κ. Βρούτσης επιχειρεί από την πρώτη στιγμή μια συστηματική υπονόμευση του ΕΦΚΑ, ώστε να μην συναντήσει σοβαρά εμπόδια στο σχέδιο διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και να εμφανιστεί ο ίδιος ως «σωτήρας» των ασφαλισμένων. Τα στοιχεία βέβαια τον διαψεύδουν, αλλά τα ψέματα δημιουργούν πάντα τις κατάλληλες συνθήκες. Κάπως έτσι οι περίπου 106.000 εκκρεμείς συντάξεις πολλαπλασιάζονται με έναν μαγικό τρόπο φτάνοντας τις 400.000.

Τεμαχισμός ΕΦΚΑ και αυξήσεις εισφορών!

Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον τόσο του ίδιου όσο και του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκη διαχέονται πληροφορίες και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ θα «τεμαχιστεί» σε τρεις κατηγορίες: ένα ταμείο για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα τρίτο για αγρότες. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων (όπως ίσχυαν παλιότερα στον ΟΑΕΕ) για επαγγελματίες και αγρότες. Με άλλα λόγια, με το «καλημέρα» τεμαχισμός του ΕΦΚΑ και αυξήσεις στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Τι σημαίνουν και πού οδηγούν όλα αυτά:

Τα λειτουργικά και άλλα έξοδα του κατατμημένου πλέον ΕΦΚΑ θα εκτοξευθούν! Θα επιστρέψουμε στην παλιά εποχή των διορισμένων διοικήσεων, των κολλητών, των παραγόντων και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που διακρίθηκαν ιδιαιτέρως στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

banner

Όσον αφορά στην επαναφορά στις παλιές ασφαλιστικές κλάσεις του ΟΑΕΕ, αυτό σημαίνει έως και υπερδιπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες! Σήμερα οι εισφορές ξεκινούν από τα 120-150 ευρώ τον μήνα, όταν στον παλιό ΟΑΕΕ η μεσαία κλάση ξεκινούσε από 750 ευρώ το δίμηνο!

Αυτές οι δυο παρεμβάσεις θα γκρεμίσουν κυριολεκτικά ό,τι χτίστηκε την τελευταία τριετία και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες έλευσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην επικουρική, αλλά και την κύρια ασφάλιση, όπως αποκάλυψε ο Κ. Κυρανάκης. Κάθε Ταμείο και «κουμπαράς», με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες να συνεισφέρουν ακόμα ένα 7% για να χτιστεί η πυραμίδα των μελλοντικών προσδοκιών. Με άλλα λόγια, σύστημα ΑΣΠΙΣ και όποιος αντέξει!

Κυρανάκης: Όλα ιδιωτικά!

Τις αποσπασματικές αναφορές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήρθε να συμπληρώσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας ευθέως για ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η εγγυημένη σύνταξη (από το κράτος) θα περιοριστεί στο ελάχιστο, κάτι σαν επίδομα σε άπορους.

«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για την κύρια σύνταξη, η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. ήταν: «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει».

«Βγαίνει αυτό; Βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις;» ρώτησε η δημοσιογράφος, με τον Κώστα Κυρανάκη να απαντά: «Φυσικά και βγαίνει. Αν γίνει για όλους, προφανώς δεν βγαίνει, γι’ αυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά, θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι “έχει εφαρμοστεί η Οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, εξονυχιστικούς, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ.: μια ασφαλιστική)”.

Γ. Κατρούγκαλος: Μαύρη τρύπα και μείωση συντάξεων

Αντιδρώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Κυρανάκης ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη». Ακόμα, όπως εξήγησε, το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό »Πινοσέτ”, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μιας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πώς θα την καλύψουν» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει πως “επί της ουσίας αλλοιώνεται η κοινωνική ασφάλιση και αν πάθει κάποιος κάτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση”.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue