Home ΑρθρογράφοιΣωτήρης Πολίτης Οι κόποι μιας ζωής έγιναν …..επενδύσεις!!!!!

Οι κόποι μιας ζωής έγιναν …..επενδύσεις!!!!!

by ikariaki.gr
19 views

213

Αγαπητοί φίλοι καλά – καλά δεν ξεμπερδεύουμε από το ένα θέμα και πιάνουμε άλλο.

Δυστυχώς και σήμερα δεν θα είμαι ιδιαίτερα ευγενής με κάποιους φωστήρες  (τους φωστήρες θα έλεγα) της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Δεν θα το γενικεύσω το θέμα (έχει άλλωστε πάρα πολλές πτυχές και πολύ δημοσιογραφικό ζουμί), αλλά θα επικεντρωθώ σ’ ένα μόνο θέμα που με καίει όπως καίει πιστεύω και πολλούς από εσάς.

Αλήθεια πέστε μου πόσοι από εσάς που δουλεύατε μια ζωή, άλλος 35 χρόνια άλλος 40, κάνατε μια μικρή αποταμίευση από τους καθημερινούς κόπους της εργασίας σας, αποταμιεύοντας ένα ποσό για τα παιδιά σας, που όταν θα βγαίνατε στη σύνταξη ή και πριν, τα παιδιά σας ενήλικα πλέον θα είχαν ένα μικρό βοήθημα από τους γονείς τους, να ξεκινήσουν με κάποιο τρόπο τη ζωή τους. Δεν μιλάμε για πολλά λεφτά, με σημερινές τιμές από 1, 50 έως 2 ευρώ τον μήνα, που τα ταμεία μας είχαν την πρόνοια τότε που ξεκίνησε αυτό το μέτρο (πριν 35 – 40 χρόνια), να δημιουργήσουν ένα ειδικό ταμείο, αλλού λεγόταν Ταμείο Νεότητας, αλλού είχε άλλη ονομασία. Με τη φιλοσοφία λοιπόν “φασούλι το φασούλι” μαζευόταν ένα ποσό που μόλις το παιδί σας ενηλικιωνόταν (γινόταν 18 χρονών) έπαιρνε ένα μέρος αυτού του ποσού και όταν γινόταν 25 χρονών έπαιρνε και το υπόλοιπο. Το ποσό αυτό βέβαια πάντα είχε υποστεί την απαραίτητη και λογική παρακράτηση φόρου και αποδίδεται  καθαρό στο ή στα παιδιά μας. Μέχρι εδώ όλα καλά, ήταν κάτι που το ξέραμε, ήταν προαιρετικό δηλ. όποιος ήθελε συμμετείχε, άλλωστε ήταν κάτι που απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά μας, ένα βοήθημα στην αρχή της δικιάς τους ζωής.

Έρχεται λοιπόν εφέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μας και ψηφίζει τα παρακάτω:

Στις 22/3/2016 ψηφίστηκε (υπ’ αριθμ. 283/64) τροπολογία που ενσωματώθηκε στο Νόμο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας :α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις» όπου προσδιορίστηκε ο τρόπος φορολόγησης των ανωτέρω εισοδημάτων.

   Περιληπτικά αυτό σημαίνει ότι « οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι νοικοκυρές και όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας που αποκτούν πολύ μικρά και ευκαιριακά εισοδήματα, θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί με αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει τις  6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ.

   Το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (φορ. συντελεστής 22% αντί 26% και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό θα φορολογούνται και σε περίπτωση που το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα»

 

banner

Τι σημαίνει αυτό;; Ότι το κράτος έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα του και ήλθε λοιπόν σε μένα, σε σένα συνταξιούχε ή εργαζόμενε και τι λέει, ξύνοντας κι άλλο την πληγή;;

Άκου φίλε, τα παιδιά σου από τη στιγμή που θα πάρουν αυτό το ποσό, θεωρούνται αυτόματα ελεύθεροι επαγγελματίες, άσχετο αν είναι άνεργοι και θα μου αποδώσουν φόρο ελεύθερου επαγγελματία (φορ. συντελεστής 22% αντί 26%) μας κάνουν και χάρη, θα μου αποδώσει και τον αναλογούντα φόρο (επιτηδευματία) για την επόμενη χρονιά και αν μου αποδείξουν ότι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες την τρίτη χρονιά θα τους επιστρέψω τον παρακρατηθέντα φόρο, αν δεν έχουμε εν τω μεταξύ κάποιο συμψηφισμό. Πως είπατε;;; Γιατί τρέμω από τα νεύρα μου;;

Τι λέτε ρε αφελέστατοι, που βαφτίζετε το ψάρι κρέας, τα παιδιά μας τα σπουδάσαμε με έξοδα δικά μας, τα φτάσαμε σ’ αυτό το επίπεδο με έξοδα δικά μας, στερηθήκαμε και βάλαμε στην άκρη αυτά τα λίγα χρήματα για να τους τα δώσουμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Κι έρχεστε τώρα εσείς Ευρωπαίοι φωστήρες για να μας εναρμονίσετε όπως λέτε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να γίνεται συνεταίροι στη τσέπη μας και να μας οξύνετε κι άλλο το θέμα της ανεργίας των παιδιών μας, βαπτίζοντας τα εν μια νυκτί “ελεύθερους επαγγελματίες” λόγω απόκτησης “ευκαιριακών εισοδημάτων” όπως τα λέτε, για να εισπράξετε ακόμα περισσότερα.

Δεν μου λέτε μαζί τα δουλέψαμε;;; Παραφράζω την φράση γνωστού παχύδερμου της πολιτικής, που είπε πριν λίγα χρόνια μαζί τα φάγαμε, μόνο που εκείνος έφαγε όλο το βόδι και άφησε στους παρατρεχάμενους του, να γλείψουν κανένα κοκαλάκι. Αλλά κι εσείς απ’ ότι βλέπω συνεχίζετε …”τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, εδώ όμως οι Λακεδαιμόνιοι  είναι οι Ευρωπαίοι δήμιοι μας.

Αυτό βέβαια δεν θα μείνει έτσι αναπάντητο, έχουν γίνει ήδη δικαστικές αγωγές εναντίον του δημοσίου και μην βιαστείτε να μου πείτε ότι έχει ψηφισθεί ήδη νόμος, γιατί το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι αντισυνταγματικός, όπως και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μήπως η οποιαδήποτε παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις οικονομικοί μου φωστήρες είναι σύννομη;;  Μήπως η αυθαίρετη παρακράτηση των όποιων εργατικών κατακτήσεων είναι σύννομη;; Μήπως η όποια λεηλασία των ταμείων μας είναι σύννομη;;

Και τελειώνω με μια ερώτηση;; Πέστε μου πόσα χρώσταγε μέχρι πριν λίγο καιρό ο μεγαλύτερος απατεώνας Μαρινόπουλος;;; 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κύριοι, του “κουρέψατε” 750 εκατομμύρια που χρωστά στους προμηθευτές του. Και να συμπληρώσω από το ανάλογο δημοσίευμα για την αγορά αυτής της αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη(πάλι καλά που υπάρχει κι αυτός και δεν έχασαν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι -απαραίτητος όρος της εταιρείας Σκλαβενίτη):

-Θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «κουρέματος».

-Τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διευθετηθούν με ρύθμιση 180 δόσεων.

Εδώ λοιπόν κόβουμε, διαγράφουμε, κουρεύουμε αλλά στην άλλη περίπτωση “βαπτίζουμε” εν μια νυκτί ελεύθερους επαγγελματίες άνεργους νέους, γιατί εκεί μπορούμε.

Κοιτάξτε εσείς που  εκτελείτε άλλη μια προδιαγεγραμμένη επιταγή ενάντια στη  νεολαία μας. Όσους  δεν στείλατε την πρώτη φορά στη ξενιτιά και στη μετανάστευση γιατί εδώ (σας το θυμίζω κι αυτό) ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε, με αποτέλεσμα και τα λίγα παιδιά που έχουν μείνει και τρέφουν φρούδες ελπίδες (απ’ ότι φαίνεται) για το μέλλον τους στην πατρίδα, σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της επαγγελματικής τους ζωής σε μια ξένης χώρα. Και σας υπενθυμίζω κάτι που μάλλον το γνωρίζετε, εκτός κι αν επιλεκτικά το ξεχνάτε, η μετανάστευση των δεκαετιών ’50 και ‘ 60 ήταν μετανάστευση εργατών, η μετανάστευση η τωρινή είναι μετανάστευση επιστημόνων. Στην πρώτη περίπτωση χάσαμε εργατικά χέρια, που αντικαταστάθηκαν με την περίφημη αστυφιλία, δηλ. την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας και την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τώρα χάνουμε “μυαλά” που τα κερδίζουν ξένες χώρες και να είστε σίγουροι ότι θα αριστεύσουν στις πατρίδες αυτές (υπάρχουν ήδη τρανά παραδείγματα) κι εμείς θα μένουμε με τον καημό ότι ναι μεν είναι Έλληνες αλλά για λογαριασμό άλλης χώρας. Αν αυτό δεν σας νοιάζει, νοιάζει όλους εμάς που πονάμε αυτή τη πατρίδα, που θέλουμε τα νέα παιδιά να μένουν και να εργάζονται στον τόπο τους, γιατί κράτος χωρίς νεολαία δεν έχει μέλλον.

Συμμορφωθείτε λοιπόν με τα ελληνικά δεδομένα, αφήστε τους ευρωπαίους, αυτοί αλλιώς αναπτύχθηκαν, αν σας πιέζουν πέστε επιτέλους και  κάποιο όχι, γιατί σε λίγο θα σας το πει με έργα ο πολύς κόσμος …”ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”.

Στο χωριό μου (αλλά και σ’ άλλα χωριά της Ελλάδας) λένε μια παροιμία….”μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρείς και την κακή του μέρα” . Μήπως έχετε φθάσει …στην κακή σας μέρα;;;

 

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue