Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ: Εκδηλώσεις με αφορμή τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Πολιτιστικής Επανάστασης

ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ: Εκδηλώσεις με αφορμή τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Πολιτιστικής Επανάστασης

by ikariaki.gr
73 views

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔHΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

4-5 Ιουνίου στην ΑΣΟΕΕ

Το Μάη του 2016 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης (ΜΠΠΕ) στην Κίνα.

Ένα πρωτοφανέρωτο μαζικό επαναστατικό κίνημα που καθοδηγήθηκε και στηρίχθηκε στη θεωρητική συνεισφορά του Μάο για τη συνέχιση της επανάστασης στις συνθήκες της δικτατορίας του προλεταριάτου, για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Κίνα και τον επαναστατικό μετασχηματισμό του σοσιαλιστικού οικοδομήματος, μέσω της ταξικής πάλης, έτσι ώστε να κυριαρχήσει η προλεταριακή κοσμοαντίληψη, η επαναστατική ιδεολογία.

banner

Πενήντα χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η ΜΠΠΕ αποτελεί μια ανεκτίμητη επαναστατική παρακαταθήκη για την υπόθεση του σοσιαλισμού, πηγή και πεδίο απαντήσεων για την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ύστερα από τη ρεβιζιονιστική στροφή που σηματοδοτήθηκε για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, τον Φλεβάρη του 1956.

Πενήντα χρόνια μετά, στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος ενάντια στο προλεταριάτο και τους λαούς του κόσμου, στις συνθήκες μιας νέας έξαρσης του αντικομμουνισμού και των αντισοσιαλιστικών επιθέσεων, αλλά και σε μια περίοδο όπου η εργατική τάξη και τα λαϊκά κινήματα αναζητούν απαντήσεις για την παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, χρέος μας είναι να υπερασπίσουμε την ιστορία, τις κατακτήσεις και παρακαταθήκες του κομμουνιστικού κινήματος, να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα για τον αγώνα του σήμερα.

Πρωτίστως, όμως, η αναφορά στη ΜΠΠΕ να αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει ένας διάλογος αναζήτησης μεταξύ των δυνάμεων που παλεύουν σε κομμουνιστική κατεύθυνση για το τι χρειάζεται ώστε να ανακτήσει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στη δυνατότητα ανατροπής αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να αναδείξει το πώς μπορεί να συμβάλει η ΜΠΠΕ σήμερα στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, ώστε να χαράξουν οι εκμεταλλευόμενοι όλου του κόσμου τη δική τους μεγάλη πορεία για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Τα γεγονότα και οι θυελλώδεις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις εκείνης της περιόδου, οι προσεγγίσεις και εκτιμήσεις των εξελίξεων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, αποτελούν αναγκαία ιδεολογική βάση του κινήματος σήμερα και σημαντικό πεδίο ιδεολογικοπολιτικού προβληματισμού νέων και παλιότερων αγωνιστών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη ΜΠΠΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, για να τιμήσουν αυτήν τη σημαντική για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα επέτειο, συνδιοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 4 και 5 Ιούνη, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συζήτηση με θέμα:

«Πώς συγκρούστηκε στη ΜΠΠΕ ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο»

Η συζήτηση θα καταπιάνεται συγκεκριμένα με το περιεχόμενο των στόχων που προώθησε η ΜΠΠΕ στη βιομηχανία, τη γεωργία, το στρατό, την εκπαίδευση, το ζήτημα του συστήματος των αμοιβών, το ζήτημα των ειδικών, την κουλτούρα, το γυναικείο ζήτημα…
Στόχος είναι να αναδειχθούν:

-Η ύπαρξη – και μάλιστα ισχυρή – της απροκάλυπτα δεξιάς γραμμής.
-Η σημασία των σχέσεων βάσης – εποικοδομήματος, παραγωγικών σχέσεων – παραγωγικών δυνάμεων.
-Η κριτική του αστικού δικαίου και ότι «κάθε σύστημα δικαίου είναι άδικο», που από την «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα» έθετε ο Μαρξ.
-Το γιατί υπάρχει ταξική πάλη στο σοσιαλισμό, το τι είναι σοσιαλισμός, το πόσο τεράστιο έργο μαζών είναι το να πάει η κοινωνία από το «στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του» στο «στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».
-0 ρόλος των μαζών, η ακατάπαυστη πάλη που έχουν να δώσουν, το ζήτημα των σχέσεων κόμματος-τάξης-λαού- κράτους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων, συζητήσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
12.00 μ.: Η διεθνής επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιόδου.
Συμμετέχουν: ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, TKP/M-L (Τουρκία)

6.00 μ.μ.: ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πως συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο.
Συμμετέχουν: ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6
11.00 π.μ.: Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης.
Συμμετέχουν: Θανάσης Τσιριγώτης, Δημήτρης Μάνος, Στέλιος Μανούσακας, Χρήστος Μπίστης, Νίκος Γαλάνης.

ΚΚΕ (μ-λ)  Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue