Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου ΚΚΕ – Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα συμφέροντα των «ιδιωτών»

ΚΚΕ – Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα συμφέροντα των «ιδιωτών»

by ikariaki.gr
1 views

κκε 1

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα συμφέροντα των «ιδιωτών»

ή για ποιους δουλεύει η συγκυβέρνηση

 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η εταιρεία ΝΕΛ άφησε χωρίς καύσιμα το πλοίο Μυτιλήνη που βρίσκεται στο λιμάνι του Καρλοβάσου με επίσχεση των ναυτεργατών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, νερό, εξαερισμό και τουαλέτα. Από τις παρεμβάσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα από τους ίδιους και το Εργατικό Κέντρο προς το υπουργείο αλλά και από τις τοποθετήσεις του ίδιου του Υπουργού και του Βουλευτή Σάμου μάθαμε τα εξής:

  1. Ότι «η κυβέρνηση έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία». Σωστό. Δε μας λένε, όμως, ότι από αυτά οι ναυτεργάτες κι οι οικογένειές τους, δεν πήραν δεκάρα.
  2. Ότι «με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσουν θα εξασφαλίζονται τα εργατικά δικαιώματα» (χωρίς να προσδιορίζονται ακριβώς) και ότι θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα.
  3. Ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε περισσότερο γιατί πρόκειται για ιδιώτες κι όχι για το δημόσιο»

Δικαιολογημένα κανείς αναρωτιέται:

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει δεν μπορούμε να παρέμβουμε γιατί είναι στη μέση ιδιώτες; Οι φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και το αφορολόγητο πετρέλαιο δεν είναι παρέμβαση υπέρ των ιδιωτών; Η υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για την ακτοπλοΐα με την άρση του καμποτάζ, τα υπέργηρα πλοία και τα πληρώματα «Βαβέλ» δεν είναι παρεμβάσεις υπέρ των «ιδιωτών»; Τα έως τώρα μέτρα αλλά και αυτά που μας φοβερίζουν κάθε μέρα ότι θα πάρουν τι θα είναι; Δεν είναι μέτρα που θα πληρώσει ο λαός για ένα χρέος που δεν είναι δικό του ενώ οι εφοπλιστές κι οι βιομήχανοι προστατεύονται ώστε να μπουν σε «τροχιά ανάπτυξης»; Κι ως  φιλολαϊκή παρέμβαση στο δημόσιο τι  εννοούν; Τη ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων;

Από τις πράξεις τους και τις δεσμεύσεις τους φαίνεται ότι οι «ιδιώτες» δεν είναι πάντα εμπόδιο για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα. Με ευκολία παρεμβαίνει υπέρ τους αλλά ζορίζονται όταν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίξουν τους «ιδιώτες». Και λέγοντας ιδιώτες εννοούν το μεγάλο κεφάλαιο κι όχι τον «ιδιώτη» φτωχό  εργαζόμενο – φορολογούμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, το φτωχό αγρότη. Όσον αφορά τις υποσχέσεις για κινήσεις για ρύθμιση ή έστω και ανακούφιση του προβλήματος αν λάβουμε υπ’ όψιν τη μέχρι τώρα πορεία και τις δεσμεύσεις της, αν θυμηθούμε τα ψίχουλα τις «Ανθρωπιστικής κρίσης» τότε κι αυτά θα είναι όχι απλά σταγόνα στον ωκεανό αλλά κυριολεκτικά θα χαθούν στα κύματα της αντιλαϊκής επιδρομής . δυστυχώς για όσους έτρεφαν ή και τρέφουν ακόμη ελπίδες και αυτή η συγκυβέρνηση είναι με τους εφοπλιστές, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο κι όχι με το λαό.

banner

Οι φιλολαϊκές μάσκες πέφτουν. Να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας

Καμιά αυταπάτη – καμιά αναμονή!

Να δοθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού να στηρίξουν τον αγώνα των ναυτεργατών του πλοίου Μυτιλήνη, να σταθούν στο πλάι τους.

Καλούμε κάθε εργάτη, νέο του νησιού κάθε φτωχό αγρότη και μικρομαγαζάτορα να οργανώσουν τον αγώνα τους, να φτιάξουν τη δική τους Λαϊκή Συμμαχία όχι μόνο για ανάκτηση των απωλειών και αντίκρουση και των νέων μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση με τους εταίρους αλλά και για να βάλει ως κατεύθυνση και προοπτική τη μόνη λύση για το λαό, το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ. Την αποδέσμευση από τη ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια κι όχι των μονοπωλίων. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για τους ναυτεργάτες, σύγχρονα, και ασφαλή πλοία με φθηνά εισιτήρια για τους επιβάτες, απρόσκοπτη συγκοινωνία των νησιών με το κέντρο και μεταξύ τους όλο το χρόνο.

Να μην τους χαρίσουμε τίποτα. Ετοιμότητα, οργάνωση και πάλη για τις ανάγκες και τα όνειρά μας.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue