Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Κιβωτός του Κόσμου στη Χίο: Έλεγχος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου μία μέρα πριν τις καταγγελίες

Κιβωτός του Κόσμου στη Χίο: Έλεγχος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου μία μέρα πριν τις καταγγελίες

by ikariaki.gr
62 views

Βάσει νομοθεσίας, η ευθύνη για ελέγχους σε δομές κοινωνικής πρόνοιας βαραίνει την  Περιφέρεια και συγκεκριμένα το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας. 

Στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Κο Νύκτα, “πέφτει ο κλήρος” για ελέγχους στη δομή της Κιβωτού στη Χίο.

Τι δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας

Παρακολουθήσαμε podcast στο μέσο politischios.gr όπου ο Κος Νύκτας δηλώνει πως μια μέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, η αρμόδια υπηρεσία είχε διεξάγει τυχαίο έλεγχο στη δομή που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 15 παιδιά. Το κλιμάκιο που επισκέφτηκε τη δομή αποτελείται από ειδικούς υγείας και κοινωνικό λειτουργό και κατά δήλωση του Περιφερειάρχη ελέγχθηκαν οι εγκαταστάσεις όπως τουαλέτες, συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης και κτιριακά θέματα. Τόνισε πως δεν έχει αναφερθεί κάτι που να μαρτυρά κακοποίηση παιδιού στη Κιβωτό της Χίου και πως “πέφτει από τα σύννεφα”. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Χρέη 132.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή του Δήμου Χίου

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή «Ανοικτή Επικοινωνία» του OPEN, η «Κιβωτός του Κόσμου» στη Χίο φέρεται από το 2016 να μην έχει πληρώσει τα ενοίκια για τον χώρο που νοικιάζει, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα χρέος ύψους 132.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζερβόπουλος ο οποίος διευκρίνισε ότι το κτίριο της «Κιβωτού» στο Αίπος ανήκει σε μία αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Χίου, την Προμηθευτική.

Η «Κιβωτός» άρχισε να ενοικιάζει τον χώρο το 2014, με ένα συμβόλαιο 20ετίας και δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης. Το ενοίκιο ανέρχεται σε περίπου 21.000-22.000 ευρώ ανά έτος.

banner

Τα πρώτα δύο χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Ωστόσο, από το 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προμηθευτικής Μάρκο Μεννή, δεν έχουν πληρωθεί τα ενοίκια και το ποσό του χρέους ανέρχεται πλέον περίπου σε 132.000 ευρώ.

Μαρτυρία κοριτσιού που ζούσε στη Κιβωτό της Χίου

Νέα αποκαλυπτική μαρτυρία ενός κοριτσιού από δομή της Κιβωτού στη Χίο έφερε στο φως η ΕΡΤ. Η ανήλικη υποστήριξε ότι τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα και περιγράφει για πρώτη φορά, μιλώντας στο κρατικό κανάλι,  τα σκληρά χρόνια που φέρεται να βίωσε στην δομή της Χίου.

«Με έβαζαν να μαζεύω κουκουνάρια. Κάθε φορά που δεν άκουγα με έκλειναν στο δωμάτιο, ξεχνούσαν να μου φέρουν φαγητό γενικώς τα παιδιά εκεί πέρα είναι σαν δούλοι».

Αποκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυρίζεται η ανήλικη πως ζούσαν τα παιδιά της Κιβωτού και όπως λέει πολλές φορές τους απαγόρευαν να μιλούν ακόμη και μεταξύ τους.

Επεφτε ξύλο, μας έβαζαν τιμωρία

«Έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε».

Η ανήλικη κοπέλα έζησε στην δομή της Χίου από τα 7 έως τα 14 της χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται σε ξενώνα άλλης οργάνωσης μακριά από τη Χίο.

«Από την δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω και αυτοί αυτό δεν το ήθελαν και λέγαν και στα άλλα παιδιά ότι αν δεν πεις αυτά που θέλουν σου βάζουν τιμωρία».

Όπως περιγράφει στην ΕΡΤ τα περιστατικά βίας δεν ήταν μεμονωμένα.

«Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει». Μία μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων παιδιών που καταγγέλλουν σήμερα τη δομή ακόμη και υπό καθεστώς φόβου.

Τελικά ποιός δεν έκανε σωστά τη δουλειά του

Όλα καλά όμως αφού η Κοινωνική Μέριμνα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είχε κάνει έλεγχο στις τουαλέτες και στα τρόφιμα όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης. Ως γνωστόν, η κακοποίηση συνδέεται άμεσα με το αν υπάρχουν παρανομίες βάσει κτιριακής άδειας…θα τρελαθούμε τελείως. Το άλλο με το χρέος των ενοικίων της Κιβωτού στην Αναπτυξιακή του Δήμου Χίου επίσης δεν τράβηξε το ενδιαφέρον κανενός αρμόδιου, σε αντιδιαστολή με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις που λάμβανε η δομή. Και αυτά μόνο στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε οι υπόλοιπες περιφέρειες που όφειλαν ελέγχους στις δομές της Κιβωτού τι πορίσματα έχουν. Τελικά ποιός δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του; Όπως φαίνεται μαζί με την “αποκαθήλωση” του πατέρα Αντώνιου θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ιωάννα Κυμηνά

Πηγές: politischios.gr, enikos.gr, ertnews.gr,documento.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue