Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Κινητοποίηση του ΜΑΣ στην Σάμο για το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στην Σάμο για το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας

by ikariaki.gr
25 views

samos1

mas_logo

Παιδαγωγική επάρκεια ενσωματωμένη στο πτυχίο!

 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας το νόμο Διαμαντοπούλου και το νόμο Αρβανιτόπουλου υποχρεώνουν το σύνολο των φοιτητών των καθηγητικών σχολών, στην απόκτηση του πιστοποιητικού «Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας» προκειμένου να έχουν δικαίωμα διορισμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν σε σχολές που προσανατολίζονται στην εκπαίδευση, στα σχολεία.

 

Δεν έφτανε η ανεργία των αποφοίτων. Δεν έφτανε το γεγονός ότι πληρώνουμε από την τσέπη μας για να προετοιμαστούμε για την εργασία, με σεμινάρια, πιστοποιητικά, κ.α. Δεν έφτανε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που εξετάζει γνώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν αποκτήσει οι φοιτητές…

 

…Τώρα η κυβέρνηση βάζει άλλο ένα εμπόδιο στην πρόσβαση στην εργασία.

banner

 

Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι πρυτανικές αρχές όρισαν 7μελή επιτροπή για να γνωμοδοτήσει τη σύγκλητο σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, η οποία προτείνει τη δημιουργία κύκλου 8-10 μαθημάτων, εντός αλλά και εκτός προγράμματος σπουδών, για την απόκτηση του πιστοποιητικού. Είναι σαφές ότι και το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών θα επιβαρύνεται αλλά και η διάρκεια σπουδών θα αυξάνει.  

 

 samos2

Βάσει της εισήγησης της επιτροπής, οι φοιτητές του τμήματος Μαθηματικών (κατεύθυνση Μαθηματικών) χάνουν τη διδακτική επάρκεια που μέχρι σήμερα αποκτούσαν με το πτυχίο τους, και καλούνται μαζί με τους φοιτητές των τμημάτων Μαθηματικών (κατεύθυνση Στατιστικής), της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της σχολής Περιβάλλοντος να μπουν στη διαδικασία απόκτησης ενός ακόμα χαρτιού για να μπορούν να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί. Την ίδια ώρα το τμήμα ΜΠΕΣ δεν επιθυμεί την πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, παρά μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ειδικότερα για το ΠΜΣ «Διδακτική Πληροφορικής και Επικοινωνιών» που κοστολογείται με 3000€. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει άλλο ένα παράθυρο στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης υλοποιώντας βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ που εκτελούνται πιστά είτε από «δεξιόστροφες» είτε από «αριστερόστροφες» κυβερνήσεις.

 

Υποβαθμίζουν το πτυχίο μας με σκοπό να μην αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος μας.

Θέλουν ακόμα πιο έντονα να φτιάξουν μια αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας. Τα πανεπιστήμια μας μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια και εμείς γινόμαστε οι πελάτες που θα την αγοράζουν.

 

 

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα μας! Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση διορισμού.

  • Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο μας. Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του ΑΣΕΠ, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού. Όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος μας!
  • Η οποιαδήποτε επιμόρφωση να πραγματοποιείται με ευθύνη των τμημάτων μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους!
  • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Επιτροπές Αγώνα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue