Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Και όμως, οι Καριώτες δεν ξέχασαν την 4η Νοεμβρίου 1912, αντιθέτως…

Και όμως, οι Καριώτες δεν ξέχασαν την 4η Νοεμβρίου 1912, αντιθέτως…

by ikariaki.gr
6 views

ΙκαρίαΣυνήθως δεν προβαίνουμε σε δημοσιεύσεις, με αφορμή ανακοινώσεις και σχόλια, καλοπροαίρετα και μη, που κατά καιρούς διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο. Αυτή τη φορά όμως εκτιμήσαμε ότι πρέπει να πούμε ευθαρσώς, σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι οι σημερινοί Καριώτες (τουλάχιστον όχι όλοι)δεν ξέχασαν την ιστορία τους και δεν έπαψαν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους και το θαυμασμό τους, για τους αγώνες των παπούδων τους που τους εξασφάλισαν την ελευθερία τους και τη θέση-σχέση που έχει σήμερα η Ικαρία με την Ελλάδα.

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι, επί σειρά ετών, την ημέρα της Επετείου της Ένωσης της Ικαρίας με την Ελλάδα, θυμόταν και τιμούσε το Λύκειο Αγίου Κηρύκου, όπου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου συνοδευόμενοι από καθηγητές τους, επισκέπτονταν και κατέθεταν στεφάνι στο μνημείο του Γ. Σπανού στο Χρυσόστομο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος Χρυσοστόμου έχει πραγματοποιήσει πολλές και καλαίσθητες εργασίες διαμόρφωσης του ευρύτερου χώρου του μνημείου του Γ. Σπανού τιμώντας τον αλλά και δημιουργώντας ένα αξιοπρεπές και φροντισμένο περιβάλλον για την τέλεση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής που γίνονται κάθε χρόνο. Παράλληλα την ημέρα της επετείου διοργάνωνε, σχεδόν κάθε χρόνο, συνεστίαση για όλους τους συμμετέχοντες στον εορτασμό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς» από το 2007 (έτος ίδρυσης)μέχρι σήμερα, θυμάται και τιμά τις επετείους της Ικαριακής Επανάστασης και της Ένωσης της Ικαρίας με την Ελλάδα, με εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, και μάλιστα κάτω από αντίξοες κάποιες φορές συνθήκες. Ειδικά δε, για την επέτειο της 4ης Νοεμβρίου, ο Σύλλογος έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με το Σύλλογο του Χρυσοστόμου καθώς και του Ξυλοσυρτιού, με το Λύκειο Ελληνίδων και το Σύλλογο Διάδοσης Παραδοσιακής Μουσικής & Καλών Τεχνών, σύλλογοι οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό συμβάλλοντας στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Εξαίρετοι και αξιόλογοι συμπατριώτες μας έχουν τιμήσει την επέτειο με ομιλίες τους, τις οποίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συγκίνηση πολλοί καριώτες. Και πάντοτε τελούνταν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Σπανού στο Χρυσόστομο και πρόσφατα και του Ι. Μαλαχία στο Ξυλοσύρτη και γινόταν κατάθεση στεφάνων από όλους τους συμμετέχοντες Συλλόγους και φορείς. Αξιοσημείωτη δε ήταν και η παρουσία εκπροσώπων του Τάγματος Εθνοφυλακής Ικαρίας, του Δήμου Ικαρίας και άλλων φορέων και υπηρεσιών .

Εκτός από αυτές τις εκδηλώσεις, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες, από Συλλόγους και φορείς, τις οποίες δεν γνωρίζουμε ή δεν θυμόμαστε αυτή τη στιγμή για να τις αναφέρουμε. Και σίγουρα ο οποιοσδήποτε εορτασμός είναι «κατώτερος» των ηρωικών γεγονότων τα οποία θέλει να τιμήσει. Ο καθένας όμως πράττει αυτό που μπορεί και οπωσδήποτε «ούλοι εμείς»- όταν συνεργαζόμαστε- μπορούμε τα καλύτερα, μπορούμε να προοδεύουμε.

Πέρα από όλα αυτά, θέλουμε να συγχαρούμε όλους όσους ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή να τιμήσουν την ιστορία του τόπου μας και ταυτόχρονα να εκφράσουμε τη λύπη μας που δεν κατέστη δυνατό να πληροφορηθούν και να έχουν την ευκαιρία (εάν το επιθυμούσαν) να παρακολουθήσουν αλλά κυρίως να συμμετάσχουν-έστω σε μία- από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αγώνων των προγόνων μας, που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια.

Με ειλικρίνεια και φιλική διάθεση

Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς»

Μαρία Κυπραίου

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue