Home Εκπαίδευση Καθηγητές Ξένων Γλωσσών Ικαρίας – Διδασκαλία ξένων γλωσσών στα Λύκεια

Καθηγητές Ξένων Γλωσσών Ικαρίας – Διδασκαλία ξένων γλωσσών στα Λύκεια

by ikariaki.gr
123 views

Foreign languages books icon.

 

Προς:ΔΙΔΕ Σάμου

Περ/ρειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Β. Αιγαίου

Υπουργείο Παιδείας

(τμήμα προγραμμάτων σπουδών τμήμα Α)

Κοινοποίηση προς:                            Παπαδημητρίου Σουλτάνα, σύμβουλο ΠΕ07

Φωτιάδου Θηρεσία, σύμβουλο ΠΕ05

Σχολεία Ικαρίας – Φούρνων

Ικαριακή Ραδιοφωνία, ikariamag, alfavita

banner

 

Θέμα: « Διδασκαλία ξένων γλωσσών στο Λύκειο»

 

 

Στις αρχές  Οκτώβρη  τα Λύκεια  της Ικαρίας  ενημερώθηκαν  από την  ΔΙΔΕ Σάμου ότι  εγκρίνεται η  διδασκαλία μόνο μίας  ξένης  γλώσσας  στην  Α΄ Λυκείου, ενώ με έγγραφο της ΔΙΔΕ Σάμου της  16 / 9/2015 είχαμε ενημερωθεί ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση μπορεί να εγκρίνει ολιγομελή τμήματα ξένων γλωσσών, όπως εγκρίθηκαν και  πέρσι από την Περιφ. Διευθ/ρια κυρία Παπαδανιήλ. Στις  5/10/2015 και ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα ενημερωθήκαμε από την ΔΙΔΕ Σάμου ότι εκείνο το έγγραφο ήταν λάθος και δεν αφορά στην ξένη γλώσσα της Α΄Λυκείου.   Οι μαθητές  που έχουν ήδη επιλέξει  Γαλλικά και Γερμανικά, έχουν δώσει  σε εποχές οικονομικής κρίσης 20 – 30 Ευρώ για τα βιβλία  και  έχουν ξεκινήσει μάθημα  από την αρχή της χρονιάς τώρα  καλούνται να πληρώσουν αυτό το λάθος της ΔΙΔΕ  και να  ενσωματωθούν σε ένα τμήμα Αγγλικών που επίσης  έχει ήδη ξεκινήσει  μαθήματα και έχει προχωρήσει στην ύλη, να αγοράσουν καινούρια βιβλία και να δώσουν στο τέλος της χρονιάς εξετάσεις σε ένα επίπεδο Β1-Β2 που ακολουθεί το τμήμα των αγγλικών.  Θα πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να καλύψουν τα κενά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος.

Δεδομένου δε ότι οι καθηγητές Γαλλικών και Γερμανικών  που είναι ήδη τοποθετημένοι στα Λύκεια της Ικαρίας καλύπτουν όλες τις ώρες του μαθήματός τους στο νησί και τους περισσεύουν παρόλα αυτά ώρες,  καλούνται από την ΔΙΔΕ να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη την ώρα που οι μαθητές  που έχουν επιλέξει το μάθημά τους θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την τάξη των Αγγλικών.

Όπως μας δήλωσαν και τηλεφωνικά από την ΔΙΔΕ Σάμου , «Πρέπει να μπει επιτέλους ένα φρένο  στα ολιγομελή τμήματα ξένων γλωσσών στο Λύκειο»

Οι  μαθητές μας  έχουν ήδη δώσει εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και ετοιμάζονται το Μάιο να δώσουν για το επόμενο επίπεδο, ωστόσο είναι αναγκασμένοι να σταματήσουν να διδάσκονται τη γλώσσα που επέλεξαν στην αρχή της χρονιάς, όπως είχαν το δικαίωμα,  και να ακυρωθεί η συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, δεδομένου  ότι δεν υπάρχουν στην Ικαρία φροντιστήρια για Γαλλικά και Γερμανικά.  Αντιλαμβάνεστε ότι με βάση και όλα τα παραπάνω, μια τέτοια αλλαγή δεν βοηθάει καθόλου την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Με το σκεπτικό ότι για να γίνουν τρία διαφορετικά τμήματα απαιτείται ελάχιστος αριθμός μαθητών 12 ατόμων , οι μαθητές της Ικαρίας στερούνται το δικαίωμα επιλογής που έχουν όλοι οι μαθητές σε μεγάλες πόλεις  με μεγάλες σχολικές μονάδες.  Δεδομένου ότι στα σχολεία του νησιού έχουμε τάξεις  με 15-30 μαθητές,  δεν είναι δυνατόν να προκύψει ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών για κάθε γλώσσα. Επειδή όμως δεν  υπάρχουν  και φροντιστήρια για Γαλλικά ή Γερμανικά  οι μαθητές μας  μόνο  μέσω του Δημοσίου Σχολείου έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχία Γαλλικών ή Γερμανικών, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Επειδή με βάση όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι:

 

  • Η παύση των τμημάτων που ήδη λειτουργούν και η ενσωμάτωση των μαθητών τους στο ένα και μοναδικό τμήμα αγγλικής γλώσσας μόνο προβλήματα θα φέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Οι μαθητές μας δεν έχουν άλλες ευκαιρίες να μάθουν και να πιστοποιηθούν σε κάποια ξένη γλώσσα.
  • Η εφαρμογή του περιορισμού των 12 μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία μας είναι απαγορευτική για τη δημιουργία οποιουδήποτε τμήματος και οι μαθητές μας δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους μαθητές των μεγάλων πόλεων.
  • Δεν απαιτείται δαπάνη δημοσίου αφού οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν διαθέσιμες ώρες για τα ολιγομελή τμήματα.

 

 

 

Ζητάμε να διατηρηθούν τα τμήματα ξένων γλωσσών όπως έχουν.

 

Άγιος Κήρυκος,  8/10/15

Οι καθηγητές ξένων γλωσσών ΠΕ05, ΠΕ06,ΠΕ07 Ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue