Home Εκπαίδευση Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας και Φούρνων

by ikariaki.gr
39 views

wusqbxcxxl564c8c953248b

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Καταγγέλλουμε την αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά της διευθύντριας του 2ου δημοτικού σχολείου Ραχών (Αγίου Πολυκάρπου). Η εν λόγω διευθύντρια μετά από επανειλημμένα αιτήματα των συναδέλφων της, αρνούνταν να συγκαλέσει σύλλογο διδασκόντων, επικαλούμενη παλιότερη απόφαση, η οποία κατά την κρίση της, δεν μπορούσε να αλλάξει. Επίσης υποστήριξε πως για άλλα θέματα που δεν είχαν συζητηθεί ξανά (ανάγκη ΕΒΠ για ένα μαθητή του σχολείου), δεν είχαν αρμοδιότητα να συζητήσουν.

Όλοι οι άλλοι συνάδελφοι ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ο σύλλογος και συγκάλεσαν οι ίδιοι σύλλογο διδασκόντων, όπως προβλέπεται εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από τα ένα τρίτο του συλλόγου. Η διευθύντρια αρνήθηκε να πάρει μέρος. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ζητήθηκε να καταγραφεί στο βιβλίο πρακτικών η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, και να σφραγιστεί, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των σχολείων.  Η διευθύντρια αρνήθηκε δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε σύλλογος!

Σε κάθε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων προεδρεύει ο διευθυντής του σχολείου. Σε περίπτωση απουσίας του προεδρεύει ο αρχαιότερος σε προϋπηρεσία συνάδελφος. Η διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Ραχών υποστηρίζει πως αφού αρνήθηκε να πάρει μέρος, δεν μπορεί να γίνει σύλλογος. Μάλιστα υποστηρίχθηκε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία,  και από το γραφείο Π.Ε Σάμου, όπου έγινε ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «απουσία», η οποία «σημαίνει πως ο διευθυντής απουσιάζει από το σχολείο και όχι από τη διαδικασία». Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, που αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, οποιοσδήποτε διευθυντής που δεν θέλει να παρθεί μία απόφαση, δεν παίρνει μέρος στο σύλλογο και μπλοκάρει τις αποφάσεις του!

banner

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τους συνάδελφους του σχολείου για το θέμα επισκεφτήκαμε το σχολείο και είπαμε στην εν λόγω διευθύντρια τι προβλέπεται: Μπορεί να γράψει στο πρακτικό για ποιο λόγο διαφωνεί και να καταγράψει την άποψή της, αλλά δεν μπορεί να παρακρατεί το βιβλίο πρακτικών, καθώς δεν ανήκει σε αυτή, αλλά στο σχολείο. Εισπράξαμε την επίμονη άρνησή της να συνεργαστεί και τον σαρκασμό της.

Μετά από αυτή την απαράμιλλη συμπεριφορά, προτού βγει γραπτή αναφορά των όσων συνέβησαν από τους συναδέλφους και το σωματείο, το θέμα συζητήθηκε στην τακτική συνέλευση (24-11-2015) προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Κρίθηκε σκόπιμο να μην προχωρήσουμε άμεσα σε καταγγελία για να μην οξυνθεί η κατάσταση αλλά να διευθετηθεί μέσω των συλλογικών οργάνων. Προς μεγάλη μας έκπληξη την ίδια μέρα η διευθύντρια του 2ου Δ.Σ. Ραχών έστειλε αναφορά στον προϊστάμενο εκπαίδευσης Σάμου κ. Ζαβουδάκη κατηγορώντας τις συναδέλφους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εκπαιδευτικών, Ζαχαροπούλου Μαρίνα και Ευστρατουδάκη Λεμονιά, αλλά και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Μουρσελλά Αλεξάνδρα, Γκούγκουρα Χριστίνα και Σούρλα Ελένη με ψεύδη. Οι συνάδελφοι θα απαντήσουν ως οφείλουν παραθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα και ο σύλλογος θα είναι δίπλα τους στέλνοντας το μήνυμα πως τέτοιου είδους εκφοβισμοί κάτω από το πρίσμα της εξουσίας του διευθυντή δεν έχουν θέση στα σχολειά μας. Ζητάμε το θέμα να λήξει εδώ.

  Με δεδομένο ότι ανώτατο όργανο διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, κάτι που αποτελεί και θεσμικά κατοχυρωμένη κατάκτηση του κλάδου, κανείς δεν δικαιούται να εμποδίζει τη λειτουργία του προκειμένου να επιβάλει την άποψή του. Η άρνηση σύγκλησης συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, η μη αναγνώριση της νομιμότητας συνεδρίασης που έχει συγκληθεί νόμιμα και, πολύ περισσότερο, η έγγραφη αναφορά στη διοίκηση δεν αποτελούν συναδελφικές συμπεριφορές και, ως εκ τούτου είναι καταδικαστέες.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ

 

 

 

 

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

λογοτυπο ανεξ.ριζοσπ.πρωτ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.  ΙΚΑΡΙΑΣ  & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενημερώνουμε ότι στη συζήτηση που διεξήχθη (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων για λήψη απόφασης για το ζήτημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραχών πήραμε σαφή θέση που καταγράφεται στην πρόταση που καταθέσαμε και επισυνάπτεται.

Το σκεπτικό της πρότασής μας ήταν ότι είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας ο Σύλλογος να αποτρέψει την εκκίνηση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας για το θέμα και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου.

Υπερασπιστήκαμε και ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση, που μειοψήφισε, καθώς υπηρετούσε την κατεύθυνση που περιγράφουμε. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση δεσμευόμαστε πως θα κινηθούμε.

Τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της

Ριζοσπαστικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Φώτης Μαντζώρος

Περικλής Μανιώτης

Ακολουθεί το κείμενο που εισηγηθήκαμε:

Μετά από έγγραφη αναφορά της Δντριας του 2ου Δημ. Σχ. Ραχών, η Δνση Π.Ε. Σάμου έχει ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από τρεις συναδέλφισσες που υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολείο και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων θεωρεί ότι όλα τα ζητήματα μεταξύ συναδέλφων, είτε αφορούν τη λειτουργία του σχολείου είτε όχι πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο της συναδελφικότητας και, αν αφορούν τη λειτουργία σχολικής μονάδας, με τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, η οποία είναι και θεσμικά κατοχυρωμένη κατάκτηση του κλάδου.

Με δεδομένο ότι ανώτατο όργανο διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, κανείς δεν δικαιούται να εμποδίζει τη λειτουργία του προκειμένου να επιβάλει την άποψή του: η άρνηση σύγκλησης συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, η μη αναγνώριση της νομιμότητας συνεδρίασης που έχει συγκληθεί νόμιμα και, πολύ περισσότερο, η έγγραφη αναφορά στη διοίκηση δεν αποτελούν συναδελφικές συμπεριφορές και, ως εκ τούτου είναι καταδικαστέες.

Πειθαρχικές διαδικασίες δεν μπορούν να αποτελούν μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ συναδέλφων, αντίθετα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου. Καλούμε:

1. τη Δνση Π.Ε. Σάμου να μην ξεκινήσει καμία πειθαρχική διαδικασία.

2. τη Δντρια του 2ου Δημ. Σχ. Ραχών, να επιδιώξει την επίλυση των όποιων διαφορών σε πνεύμα συναδελφικότητας και σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία πειθαρχική ενέργεια, για αυτό το Δ.Σ. δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue