Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Καταγγελία από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Καταγγελία από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

by ikariaki.gr
759 views

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει τις εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΡΝΑ και ΕΒΙΝΤΑ για τις μεθοδεύσεις τους σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε σε συνάδελφο στην Ικαρία, με σκοπό να γλιτώσουν από τις ευθύνες τους. Το Σάββατο 27 Απρίλη 2024 συνέβη ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία, στην περιοχή της Προεσπέρας, σε υπό τάση γραμμή του Υβριδικού Πάρκου Ικαρίας. 36χρονος συνάδελφος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ-ΕΒΙΝΤΑ Α.Ε., εκτελώντας εργασίες, χτυπήθηκε από μέση τάση (20kV), με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του. Ο συνάδελφος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας.

Δεν έφταναν όλα τα παραπάνω, οι εταιρείες προσπάθησαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βγουν λάδι. Ο μεν ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να βγάλει όλη την ευθύνη από πάνω του μεταφέροντάς την μέσω της εργολαβίας στον ανάδοχο. Η ΤΕΡΝΑ που είναι ο κύριος εργολάβος, με τη σειρά της, έχει αναθέσει τις εργασίες σε άλλο υπεργολάβο. Η ΕΒΙΝΤΑ, υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ, είτε με καρότο ή με μαστίγιο προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους! Έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους, ώστε να βγάλουν υπαίτιους τους συναδέλφους τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα, αν και ο κύριος υπεύθυνος, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά δεν έδειξε και το παραμικρό ενδιαφέρον για τον συνάδελφο που βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Το συμβάν αυτό προστίθεται στα πάρα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα τα οποία μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Η πολιτική αυτή στόχο έχει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», το σπάσιμο των δικτύων και των αρμοδιοτήτων, επειδή αυτά «κοστίζουν», την επέκταση της εργολαβοποίησης, υποστελέχωση των συνεργείων στις διάφορες περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Η εργολαβίες αυτές άλλωστε είναι με μειοδοτικό διαγωνισμό, δηλαδή εργολάβος ανακηρύσσεται αυτός που θα δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση. Μεγαλύτερη έκπτωση σημαίνει σκόντο στα μέτρα προστασίας και εντατικοποίηση της εργασίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των κινδύνων για τους εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η διάχυση ευθυνών, και τα συνεχή «ατυχήματα» τα οποία δεν έχουν τέλος, με πολλούς συναδέλφους σακατεμένους ή ακόμα και νεκρούς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες του σωματείου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, υπουργείο, ΔΕΔΔΗΕ, εργολάβους κτλ.).

Ένα είναι το σίγουρο, δεν φταίει κανένας «σταθμάρχης» και κανένας εργαζόμενος που μπορεί να κάνει το όποιο λάθος. Φταίει η λειτουργία των επιχειρήσεων που ζυγίζει τις ανθρώπινες ζωές με βάση τη σύγκριση κόστους/οφέλους για να έχουν τα επιδιωκόμενα κέρδη.  Δεν έχει περάσει μάλιστα πολύς καιρός από τότε που είχαμε κι άλλο εργατικό «ατύχημα» στην ίδια εταιρεία.

ΔΕΔΔΗΕ και μεγαλοεργολάβοι πανηγυρίζουν για ακόμα μια χρονιά για τα τεράστια κέρδη τους, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι μετράμε νεκρούς και σακατεμένους. Επιβεβαιώνεται ότι κέρδη και προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν πάνε μαζί. Το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παραμένει επίκαιρο. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Για να ζήσουμε εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί.

Για αυτό πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να δυναμώσουμε την οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, για να μπορούμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι, με ασφάλεια, με ικανοποιητικούς μισθούς.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να διερευνηθούν χωρίς καθυστέρηση απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους.

• Εξασφάλιση και τήρηση όλων των συνθηκών και μέτρων ασφαλείας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γυρνούν ζωντανοί και αρτιμελείς στο σπίτι τους.

• Να καλυφθούν οι ανάγκες για την άμεση αποκατάσταση του συναδέλφου καθώς και της αποζημίωσής του όσο καιρό χρειαστεί.

banner

• Οι εταιρείες να σταματήσουν το όργιο τρομοκρατίας από τη μία και αδιαφορίας από την άλλη για όλα αυτά τα περιστατικά.

• Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους στο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς.

energypress.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue