Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Καρλόβασι: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους Ναυτεργάτες του Μυτιλήνη

Καρλόβασι: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους Ναυτεργάτες του Μυτιλήνη

by ikariaki.gr
4 views

sygkentrosi

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του, στους ναυτεργάτες του πλοίου Μυτιλήνη το οποίο βρίσκεται από τις 5 Φεβρουαρίου δεμένο στο λιμάνι Καρλοβάσου, λόγω βλάβης και από 19 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας απαιτώντας τα δεδουλευμένα μηνών αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας NEL LINES που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Αυτή η κατάσταση μας δείχνει τι σημαίνει πλήρης απελευθέρωση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών – ασυδοσία – αυθαιρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου με δρομολόγηση υπέργηρων πλοίων με συχνές και σοβαρές βλάβες και απλήρωτη εργασία για τους ναυτικούς.
Απαιτούμε από το αρμόδιο υπουργείο να συμβάλει ώστε να καταβληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών και άμεσα να μεριμνήσει για τους ίδιους και τις οικογένειες τους όπως με πάγωμα δανείων, χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, ρεύμα, νερό και άλλα.
Επίσης απαιτούμε άμεση δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Το Δ.Σ.

[divider]

Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι του πλοίου Μυτιλήνη, αλλά και όλων των πλοίων της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ είναι απλήρωτοι. Πρόκειται για πάνω από 500 ναυτεργάτες που ενώ δουλεύουν δεν αμείβονται.
Το πλοίο Μυτιλήνη, βρίσκεται στο λιμάνι Καρλοβάσου από τις 5 Φλεβάρη λόγω βλάβης στις μηχανές του, ενώ από τις 19 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας επειδή παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Είναι εδώ πάνω από ένα μήνα και διεκδικούν το αυτονόητο: να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας επικρατεί σε πολλούς κλάδους. Και στα νησιά μας έχουμε εργαζόμενους που πληρώνονται με έναντι ή με είδος ή παραμένουν για μήνες εντελώς απλήρωτοι. Η απλήρωτη εργασία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της εργατικής οικογένειας.
Στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι η μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Αυτόν τον στόχο τον πετυχαίνει μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, των ελαστικών μορφών εργασίας, της εντατικοποίησης. Η απλήρωτη εργασία έρχεται ως συνέχεια αυτής της πολιτικής. Της πολιτική της Ε.Ε., για την ανταγωνιστικότητας και την κερδοφορίας του κεφαλαίου, που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και ασπάζεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας είναι ενημερωμένα για την κατάσταση αυτή αλλά δείχνουν ανοχή και κάνουν τα στραβά μάτια στη ΝΕΛ.
Αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι να επιδοτείται το εφοπλιστικό κεφάλαιο, να μειώνεται η οργανική σύνθεση των πλοίων, να μένουν απλήρωτοι οι ναυτεργάτες, να αυξάνεται η ανεργία, να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, να μένουν τα νησιά μας χωρίς πλοία, να έχουν αυξηθεί τα εισιτήρια.
Διεκδικούμε μια άλλη πολιτική που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τις δικές μας και των ναυτεργατών και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των εφοπλιστών.
Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός προς τους ναυτεργάτες. Δηλώνουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των νησιών μας είναι στο πλευρό τους.
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των νησιών μας, να εκφράσουν στήριξη και αλληλεγγύη στους απλήρωτους ναυτεργάτες που είναι σε επίσχεση εργασίας. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των ναυτεργατών του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ και σε όλους τους εργαζόμενους όλων των πλοίων,
Καθημερινή σύνδεση με Πειραιά και σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη.
Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες.
Μείωση των εισιτηρίων 50%. Δωρεάν για τις ευπαθείς ομάδες.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue