Home ΚοινωνίαΕλλάδα «Καλάθι του νοικοκυριού»: Τι έδειξε η πρεμιέρα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Τι έδειξε η πρεμιέρα

by ikariaki.gr
24 views

Το υψηλό ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αρκετά από τα …πρώτα «καλάθια» που δημιούργησαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτέλεσε ένα στοιχείο που παρατήρησαν οι καταναλωτές στην χθεσινή πρεμιέρα του «καλαθιού του νοικοκυριού».Πρεμιέρα για το «Kαλάθι του νοικοκυριού»: Αναλυτικά τα καλάθια

Σημειώνεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης είχε διαμορφώσει τις 51 κατηγορίες προϊόντων ωστόσο η καθεμία από τις 13 συνολικά αλυσίδες που μετέχουν στην πρωτοβουλία ήταν ελεύθερες να επιλέξουν τα προϊόντα με τα οποία θα το «γεμίσουν».

Πέραν εκείνων της ιδιωτικής ετικέτας ωστόσο υπήρξαν και -λιγότερα συγκριτικά- επώνυμα δημοφιλή προϊόντα που «μπήκαν» στα «καλάθια».

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι αρκετές αλυσίδες επέλεξαν συμπεριλάβουν περισσότερα από 51 προϊόντα που ήταν και το «μίνιμουμ» ώστε να γεμίσουν το καλάθι τους, θέλοντας να προφέρουν παραπάνω επιλογές στους καταναλωτές.

Το βασικό ζητούμενο βεβαίως για τους καταναλωτές είναι οι τιμές και ο στόχος του μέτρου η συγκράτηση των ανατιμήσεων σε προϊόντα βασικά για τη διαβίωση ακόμη και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Ως «μέτρο σύγκρισης» τιμών λαμβάνεται η 3η Οκτωβρίου, η μέρα δηλαδή που συναντήθηκαν και συμφώνησαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τη δημιουργία «καλαθιού του νοικοκυριού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λίστες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» θα ανανεώνονται κάθε εβδομάδα και θα αναρτώνται έως τις 9 το πρωί κάθε Τετάρτης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, στην πλατφόρμα e- καταναλωτής.

Οι έλεγχοι της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου μέτρου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, τον Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπο Μελισσινό και ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ, επισκέφθηκαν 9 καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

«Διαπιστώνουμε ότι οι αλυσίδες έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε κρίσιμα είδη. Βρήκαμε φρέσκο γάλα με 1,12, βρήκαμε μακαρόνια με 0,62, βρήκαμε ζάχαρη με 0,94, γενικά βρήκαμε πολύ καλές προσφορές. Ο καταναλωτής που θα επιλέξει το καλάθι του νοικοκυριού, σίγουρα θα έχει μια σημαντική ωφέλεια στην εβδομαδιαία του κατανάλωση και αυτός είναι και ο στόχος» δήλωσε μετά το τέλος των επισκέψεων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχουν και προβλήματα. Το site «έπεσε» σχετικά γρήγορα λόγω της μεγάλης κίνησης» επισημαίνοντας ότι είναι λογικό την πρώτη μέρα να υπάρχουν και προβλήματα.

banner

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας και γενικά των καταναλωτών» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε πως «κατά την επίσκεψή μας, είδαμε ότι όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν εναρμονιστεί με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση». Πρόσθεσε ότι «σαφώς θα προχωρήσουμε και στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να κάνουμε πιο εύκολη την δυνατότητα εντοπισμού των προϊόντων από τους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα θα παρακολουθούμε πολύ στενά και την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, λαμβάνοντας μέτρα όπου απαιτείται, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητά του «καλαθιού».

Συνάντηση Γεωργιάδη με τους βιομηχάνους

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε σύσκεψη με τους βιομηχάνους προκειμένου να συγκρατήσουν και εκείνοι από την πλευρά τους τις τιμές, μετά και την πρεμιέρα του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε παράλληλα ότι από σήμερα θα αναγράφεται, έπειτα από απαίτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και η προηγουμένη τιμή των προϊόντων του «καλαθιού» ώστε να γίνεται άμεση η σύγκριση.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue