Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Εισηγήσεις της ΑΣΠΙ σε θέματα που έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ της 27-10-2016 του Δήμου Ικαρίας

Εισηγήσεις της ΑΣΠΙ σε θέματα που έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ της 27-10-2016 του Δήμου Ικαρίας

by ikariaki.gr
12 views

ασπι

ασπι

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.

 

Ο Δήμος Ικαρίας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του για τη διακοπή λειτουργίας της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας, από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, λόγω μη στελέχωσης της υπηρεσίας με υπάλληλο.

Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας  ιδρύθηκε το 2002, λειτουργεί από το 2007 και υπάγεται  στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Σάμου.

Ο τότε Δήμος Αγ. Κηρύκου αντιλαμβανόμενος τη σημασία που έχει για τον τόπο η διάσωση, διαφύλαξη, συντήρηση, αρχειοθέτηση και αξιοποίηση τελικά των δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων που στοιχειοθετούν και διασώζουν την ιστορία του τόπου, παραχώρησε κτίριο για τη στέγαση της Συλλογής και ανέλαβε όλη τη δαπάνη για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό με σύγχρονες αρχειοθήκες, γραφεία, υπολογιστές κλπ της υπηρεσίας αυτής. Το έργο που έχει επιτελεσθεί στα λίγα χρόνια της λειτουργίας της είναι σημαντικό και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα, αφού μελετητές, επιστήμονες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, μαθητές, αλλά και ντόπιοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του νησιού το επισκέπτονται αντλώντας πληροφορίες ή παρακολουθώντας σεμινάρια που συχνά οργανώνει. Η αξία του για μας είναι ανεκτίμητη και έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας μας σαν κιβωτός της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτούς τους λόγους ο ενιαίος πλέον Δήμος Ικαρίας συνεχίζει να το στηρίζει οικονομικά, βελτιώνοντας συνεχώς τις κτιριακές υποδομές, επωμιζόμενος τα λειτουργικά έξοδα, εντάσσοντας στους ετήσιους προϋπολογισμούς σχετικές πιστώσεις.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να συμμεριστείτε την αγωνία μας, και να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα του κλεισίματος αυτής της τόσο σημαντικής για εμάς υπηρεσίας.

Ικαρία, 24 Οκτωβρίου 2016

 

banner

 

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ TTIP, CETA KAI TISA

 

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μυστική διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών (μνημονίων) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη και άνευ όρων επικράτηση του απάνθρωπου νόμου της ελεύθερης αγοράς και της ασυδοσίας των πολυεθνικών, σε βάρος των λαών , των ελεύθερων κρατών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι τρεις αυτές συμφωνίες είναι οι εξής. Η TTIP (διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων), συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η CETA, ανάλογη συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ, και η TISA που αφορά την αντίστοιχη ασύδοτη απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών προς όφελος των πολυεθνικών.

Οι βασικότεροι στόχοι αυτών των συμφωνιών είναι .

 

Α) Να αρθούν όλα τα εμπόδια που   υπάρχουν ακόμα σήμερα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωφελών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, η υγεία κλπ. Όταν οι συμφωνίες αυτές ισχύσουν δε θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής σε δημόσιο έλεγχο αυτών των υπηρεσιών, ακόμα κι αν αυτή είναι η βούληση της εθνικής κυβέρνησης ή των πολιτών μετά από δημοψήφισμα.

 

Β) Να γίνουν ενιαίες για ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του πλέγματος προδιαγραφών που ισχύουν ακόμα στην ΕΕ και αποσκοπούν στη προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων, αφού οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλότερα κανονιστικά πρότυπα (στάνταρς) σε ότι αφορά τα μεταλλαγμένα και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ένα ακόμα αρνητικό για τους καταναλωτές είναι ότι το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να αποδείξει ότι ένα προϊόν είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποσυρθεί, ενώ μέχρι σήμερα ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή η εταιρία πρέπει να αποδείξει πως το προϊόν είναι ασφαλές, για να πάρει άδεια και να κυκλοφορήσει στην αγορά.

 

Γ) Να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους για τις πολυεθνικές να διακινούν ελεύθερα και χωρίς ελέγχους τα προϊόντα τους μέσω του μηχανισμού διαιτησίας επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, εφόσον θα κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να μηνύει το κράτος που βάσει της εθνικής νομοθεσίας της δημιουργεί εμπόδια στην πώληση των προϊόντων της. Οι αγωγές αυτές, θα εξετάζονται από ειδικά ιδιωτικά δικαστήρια, και οι εταιρίες θα διεκδικούν αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Δ) Να καταργήσουν την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θεμελιώνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεούνται να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο και να τις καταδίδουν, αν θεωρήσουν πως κάποιος είναι ύποπτος για παραβίαση των πνευματικών  δικαιωμάτων.

 

Ε) Να καταργήσουν πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό στην Ε.Ε. Τα εργατικά δικαιώματα στην Ε.Ε. εναρμονίζονται με αυτά στις Η.Π.Α., το οποίο σημαίνει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στο συνδικαλισμό στην Ε.Ε. καθώς αυτά θεωρούνται φραγμοί για το εμπόριο. Ταυτόχρονα, με βάση τη μελέτη άλλων αντίστοιχων εμπορικών συμφωνιών, όπως ήταν η NAFTA στη Βόρεια Αμερική, η απελευθέρωση του εμπορίου θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν είναι προφανές ότι με τις συμφωνίες αυτές αποδυναμώνονται ή καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις που τα εθνικά κράτη είχαν βάλει σε μία προσπάθεια περιορισμού της ασυδοσίας των αγορών. Η εξουσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου επιβάλλεται ως υπεράνω των κυρίαρχων κρατών επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε αντίθεση με τις ανάγκες  των πολιτών και των κοινωνιών.

Ο Δήμος Ικαρίας λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφασίζει : 1)Να ταχθεί κατά της επικύρωσης των αντικοινωνικών συμφωνιών-μνημονίων 2) Να παρέμβει ασκώντας  πίεση στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με στόχο να ληφθούν αποφάσεις κατά αυτών των διατλαντικών συμφωνιών 3) Τη συμμετοχή του Δήμου στα εθνικά και διεθνή δίκτυα αντίθεσης στις παραπάνω συμφωνίες 4)Ανακηρύσσει το Δήμο σε ελεύθερη ζώνη από τις συμφωνίες TTIP, CETA, TISA  καθώς και 5) Την ενημέρωση των δημοτών για τις ολέθριες συνέπειες των συμφωνιών αυτών, με κάθε πρόσφορο μέσο και την κοινοποίηση και δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης προς κάθε αρμόδια αρχή.

Με την πεποίθηση ότι οι συμφωνίες αυτές δε διορθώνονται, αλλά μόνο καταργούνται.

 

 

Ικαρία, 23-10-2016

Α.Σ.Π.Ι.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue