Home ΚοινωνίαΥγεία Υπόμνημα προς Υπουργείο, για την Υγεία στην Ικαρία

Υπόμνημα προς Υπουργείο, για την Υγεία στην Ικαρία

by ikariaki.gr
4 views

Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη 16/07/2014, παραμονή της επετείου της Ικαριακής Επανάστασης και απελευθέρωσης, διοργανώνουμε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον Εύδηλο στις 11πμ και αναμένουμε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας για να ακούσουμε τι απαντήσεις έχει να δώσει η Ελληνική Πολιτεία για τα μεγάλα προβλήματα που περιγράφτηκαν και τα αιτήματά μας.

[divider]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για την ΥΓΕΙΑ σε ΙΚΑΡΙΑ και ΦΟΥΡΝΟΥΣ

ΙΚΑΡΙΑ, 15/07/2014
ΠΡΟΣ : Υπουργό και λοιπή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
             Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας
Κοινοποίηση : Αναπληρ. Διοικητή ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
                       ΜΜΕ
Σύντομο υπόμνημα για τα άμεσα προβλήματα κάλυψης των περιφερειακών υγειονομικών αναγκών στην περιοχή  Ικαρίας και Φούρνων
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην Ικαρία ζουν περίπου 8.500 μόνιμοι κάτοικοι. Άλλοι 1500 περίπου κατοικούν στο σύμπλεγμα των Φούρνων – Κορσεών. Κεντρικό ρόλο στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών στην περιοχή παίζει το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο, πρωτεύουσα του νησιού και της επαρχίας. Αν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο ίδιο το Νοσοκομείο είναι πολλά (και το πρόγραμμα διεκδικήσεών μας παραμένει στο ακέραιο), την δεδομένη στιγμή, λόγω και της θερινής περιόδου, το πιο επείγον πρόβλημα εντοπίζεται στην κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή ουσιαστικά δεν υφίσταται ούτε δομή ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ ούτε ιδιωτικός τομέας. Για τα ζητήματα συνολικά έχουμε επανειλημμένα καταθέσει μακροσκελή υπομνήματα, έχουμε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και συναντήσεις και είναι σε γνώση των προηγούμενων υπουργών και του Γ.Γ. του Υπουργείου.
Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου μαζί με τα εξαρτώμενα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών, Καρκιναγρίου και Μαγγανίτη καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων απ’ τους μισούς κατοίκους του νησιού, αυτών που ζουν στη Βόρεια και Δυτική πλευρά του. Μια περιοχή που χιλιομετρικά εκτείνεται σε αποστάσεις 70 και πλέον χιλιομέτρων, υποδεχόμενη κατά τους θερινούς μήνες τον μεγαλύτερο όγκο από τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί μας.
Ο Εύδηλος απέχει από το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας 40 χιλιόμετρα, διανύοντας ένα προβληματικό οδικό δίκτυο κακής βατότητας με συνεχείς στροφές και διασχίζοντας ένα ορεινό όγκο με ομίχλες ή ακόμα παγετό και χιόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.
Συνεπώς, η ύπαρξη ενός πλήρως στελεχωμένου Κέντρου Υγείας στον Εύδηλο υπό τις συνθήκες αυτές κρίνεται απολύτως αναγκαία.Πέρα απ’ αυτό δεν είναι δυνατό, αυτή ειδικά την εποχή, να πρέπει να πληρώνει ο κόσμος 50, 70 ή και 100 ευρώ σε ταξί και να ξοδεύει ώρες ατέλειωτες σ’ αυτούς τους δρόμους για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του (π.χ. συνταγογράφηση).
 
Ο οργανισμός του ΚΥ Ευδήλου (ΦΕΚ 1316, τ.Β, 31-10-2000), αν και ελλιπής, προβλέπει 29 άτομα ιατρικό και μη προσωπικό. Τη δεδομένη στιγμή απ’ τους προβλεπόμενους 9 ειδικευμένους γιατρούς διαθέτει μία και μοναδική παθολόγο! Η θέση του Αγροτικού Ιατρού του ΚΥ Ευδήλου, μετά από κενό σχεδόν 1 χρόνου, αναμένεται να πληρωθεί κατά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα, παρά τις βοήθειες που προσφέρει η αγροτική γιατρός του ΠΙ Ραχών, να υπάρχουν πολλές μέρες του μήνα χωρίς εφημερεύοντα γιατρό στο ΚΥ!
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, από τη στιγμή που Καρκινάγρι και Μαγγανίτης δεν έχουν Αγροτικό Γιατρό εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Υπηρεσίες προσφέρει και 1 ορθοπεδικός που καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου και επισκέπτεται σε εβδομάδιαία βάση το ΚΥ Ευδήλου.
Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό του ΚΥ Ευδήλου, αυτή την στιγμή υπηρετούν 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό (εκ των οποίων 2 έχουν μετακινηθεί από το νοσοκομείο χωρίς να επαρκούν για πλήρη κάλυψη βαρδιών), 1 μαία, 1 τεχνολόγος εργαστηρίων και 2 παρασκευάστριες (εργαστηριακές εξετάσεις έως τις 23:00 με τεχνολογικά παρωχημένο εξοπλισμό). Λόγω των μεγάλων ελλείψεων η αλληλοκάλυψη σε προσωπικό μεταξύ Νοσοκομείου και ΚΥ Ευδήλου έχει γίνει καθεστώς εδώ και χρόνια. Στο ΚΥ έχει την έδρα του και ο σταθμός του ΕΚΑΒ.
Επίσης, η διαθεσιμότητα των 3 οδηγών ασθενοφόρου του Νοσοκομείου μας και η ένταξή τους στη δύναμη του ΕΚΑΒ είχε ως αποτέλεσμα να μένει το νησί μας με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια κατά τις περισσότερες μέρες του μήνα, άλλοτε στον Εύδηλο και άλλοτε στο Νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. κάποιος ασθενής θα περιμένει πολλές ώρες στην περίπτωση που συμβούν παράλληλα 2 περιστατικά σε διαφορετικά μέρη του νησιού ή αν συμβεί ένα τροχαίο με πάνω από 2 τραυματίες θα πρέπει να μεταφερθούν σε δόσεις (αφού δεν θα υπάρχει εφεδρικό ασθενοφόρο) ή ότι μπορεί κάποιος να χτυπήσει στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου ή κάπου αλλού κοντά στο Νοσοκομείο και να πρέπει να περιμένει να έρθει το ασθενοφόρο απ’ τον Εύδηλο κλπ.
Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 29 Νοέμβρη 2013 μεταξύ άλλων λάβαμε την προφορική υπόσχεση πως το Κέντρο Υγείας θα αναβαθμιστεί ενώ η απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε για τα κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία, λόγω της πλήρους κατάργησης των θεσμικών και οικονομικών κινήτρων που υπήρχαν παλιότερα, ήταν ότι αυτά θα καλυφθούν με την μετατροπή της θητείας των Αγροτικών Γιατρών σε υποχρεωτική .
Σήμερα, 8 μήνες μετά, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι δικές μας εκτιμήσεις και καμιά υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Ευδήλου να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης με τη μία και μοναδική παθολόγο να αδυνατεί προφανώς να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τα Π.Ι. Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου, Ευδήλου, Θύμαινας, Χρυσομηλιάς και των Φούρνων να μην έχουν γιατρό!
Ιδίως τα νησιά Φούρνοι και Θύμαινα με 1500 μόνιμους κατοίκους, τουριστική κίνηση, προβληματική-ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση και συχνούς αποκλεισμούς λόγω μποφόρ, μένουν ακάλυπτα από γιατρό καθώς οι προβλεπόμενες θέσεις ειδικευμένων Γενικών γιατρών δεν καλύφθηκαν ποτέ ενώ από τις 4 θέσεις αγροτικών γιατρών είναι καλυμμένη μόνο η μία!
 
Υπό τις συνθήκες αυτές και με δεδομένη την μεγάλη άυξηση πληθυσμού λόγω και της τουριστικής κίνησης, αυξάνεται η πιθανότητα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και οι όποιες δυσκολίες ξεπεράστηκαν χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού και την ανοχή των ασθενών και των συγγενών τους.
Έχοντας τα παραπάνω υπόψη απαιτούμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
1.    Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία σε Ικαρία – Φούρνους – Θύμαινα
2.    Επαναφορά των κινήτρων προσέλκυσης προσωπικού
3.    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας με βάση τουλάχιστον τον Οργανισμό λειτουργίας του. Άμεση ενίσχυση του ΚΥ με 1-2 γενικούς γιατρούς ή/και παθολόγους. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής του. Μόνιμη στέγαση σε ιδιόκτητο κτήριο.
4.    Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρου / διασώστες.
Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη 16/07/2014, παραμονή της επετείου της Ικαριακής Επανάστασης και απελευθέρωσης, διοργανώνουμε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον Εύδηλο στις 11πμ και αναμένουμε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας για να ακούσουμε τι απαντήσεις έχει να δώσει η Ελληνική Πολιτεία για τα μεγάλα προβλήματα που περιγράφτηκαν και τα αιτήματά μας.  

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue