Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο γυναίκας και παιδιού στη Μόρια της Λέσβου

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο γυναίκας και παιδιού στη Μόρια της Λέσβου

by ikariaki.gr
2 views

Refugees stand next to the burning tents at the Moria refugee camp on the northeastern Greek island of Lesbos, early Friday, Nov. 25, 2016. Police say two people have died on the Greek island of Lesbos and two others were seriously injured after a fire raged through a refugee camp used for migrants facing deportation back to Turkey. (AP Photo)

image001

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τον τραγικό θάνατο γυναίκας και παιδιού στη Μόρια της Λέσβου

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο μιας 65χρονης γυναίκας και ενός εξάχρονου παιδιού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο. Η γυναίκα και το αγόρι σκοτώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ όταν εξερράγη μια φιάλη αερίου. Η μητέρα του νεκρού παιδιού και το μικρότερο αδελφάκι του υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

 

Μετά την έκρηξη, οι φωτιές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς κατάλυμα περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες. Τα 38 ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στη Μόρια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες δομές στέγασης στο νησί, που διαχειρίζεται ο εταίρος της Υ.Α. «Ηλιαχτίδα», στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης της Υ.Α. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας ασυνόδευτος ανήλικος στη Μόρια. Κάποιοι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

 

Το τραγικό αυτό συμβάν υπενθυμίζει την άμεση ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων στα νησιά. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει να διεξάγονται οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης με πιο αποτελεσματικό τρόπο και στο χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο υπερπληθυσμός και η απόγνωση που νιώθουν όσοι περιμένουν στα νησιά, μερικοί μάλιστα για πολύ καιρό, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και χωρίς κάποια ξεκάθαρη προοπτική στον ορίζοντα. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου, μεταξύ άλλων και με υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

 

banner

Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης. Η Υ.Α., μέσω των εταίρων της «Ηλιαχτίδα», «Άρσις» και «Praksis», παρέχει ήδη στέγαση σε περισσότερους από 200 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη. Προκειμένου να μειωθεί η πίεση από τους υπερπλήρεις χώρους φιλοξενίας στη Λέσβο, η Υ.Α. συνεχίζει να στηρίζει τις αρχές για τη μεταφορά στην ενδοχώρα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τον Ιούνιο, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά πάνω από 2.500 ανθρώπων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Όσον αφορά τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν πλέον πού να μείνουν μετά τα χθεσινά γεγονότα, η Υ.Α. και οι εταίροι της ξεκίνησαν να τοποθετούν οικογενειακές σκηνές, σε συντονισμό με τις αρχές. Παράλληλα, διανέμονται πακέτα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης για όλους όσοι επλήγησαν από τη φωτιά, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κουβέρτες, στρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

 

ΤΕΛΟΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

 

Roland Schönbauer, (+30) 6948088544, e-mail: [email protected]  (για διεθνή μέσα)

Στέλλα Νάνου, (+30) 6944586037, e-mail: [email protected] (για εθνικά μέσα)

Κατερίνα Κιτίδη, (+30) 6951854661, e-mail: [email protected] (για εθνικά μέσα)

 

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr

                        www.withrefugees.org / www.nansen.gr / donors.unhcr.gr

Ακολουθήστε μας: facebook.com/unhcrgreece, twitter.com/unhcrgreece

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue