Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οικολόγοι Πράσινοι – Πολιτική απόφαση για την πολιτική συγκυρία

Οικολόγοι Πράσινοι – Πολιτική απόφαση για την πολιτική συγκυρία

by ikariaki.gr
2 views

208_4

 

oikologoi_prasinoi

 

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων αναγνωρίζει την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης για την κοινωνία και τη χώρα και την ιστορική ευθύνη που φέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της, και ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης. Δηλώνει ότι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία εξελίσσεται μέσα σε αρνητικούς συσχετισμούς και υπό το καθεστώς μιας σφοδρής επίθεσης από τα συγκροτήματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επισημαίνει όμως για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του κόμματος για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρεί πολύ σημαντική την στήριξη που παρέχει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα – μοναδικό ελληνικό μέλος του οποίου είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι – στην κυβέρνηση και χαιρετίζει τις επανειλημμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την προσπάθεια του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ και μέλους των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη με στόχο την έκφραση διακριτών οικολογικών θέσεων και πολιτικών, έχοντας γνώση του δύσκολου έργου του σε ένα πολυσύνθετο Υπερυπουργείο όπως το ΠΑΠΕΝ. Επιπρόσθετα στηρίζουν τον αυτόνομο ρόλο του Οικολόγου Πράσινου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά, ο οποίος ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο εκπροσωπώντας τον κομματικό φορέα. Παράλληλα επιβεβαιώνουν την πεποίθηση τους σε ότι αφορά την ξεκάθαρη πολιτική αυτονομία του κόμματος από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση, την οποία και εκφράζουν ήδη ποικιλοτρόπως και δημοσίως.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουν αταλάντευτα προσανατολισμένοι στα 22 σημεία της προεκλογικής συμφωνίας μεταξύ των ΟΠ και του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν στην κυβερνητική προσπάθεια και στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου με διαφάνεια, αξιοκρατία και καθαρή στόχευση. Η αξιοκρατική στελέχωση της κυβέρνησης είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των οικολογικών και αριστερών πολιτικών στόχων και το βιώσιμο μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ειδικότερα για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την επανεξέταση της ΑΕΠΟ και τη νομοθέτηση της απαγόρευσης χρήσης κυανίου, καθώς και την άμεση εκκίνηση διαδικασίας ριζικής αναθεώρησης του Μεταλλευτικού Κώδικα, ο οποίος έχει μείνει αμετάβλητος από την εποχή της δικτατορίας. Η πολιτική βούληση είναι πρώτη φορά παρούσα, απέναντι στα καταστροφικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν άμεση προτεραιότητα την δρομολόγηση ενός νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού με κατεύθυνση την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτουν προτάσεις ως κόμμα αλλά παράλληλα στηρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του υπουργού και του εκλεγμένου βουλευτή.

banner

Ακόμη, θεωρούν αναγκαιότητα την ύπαρξη νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, με βαρύτητα στη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση και βάση στην τοπικότητα και την οικονομία κλίμακας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα και οικονομική στήριξη στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και ιδιαίτερα στη θεσμική θωράκιση και βιώσιμη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, των δασών και της παράκτιας ζώνης.

Επιπρόσθετα επαναλαμβάνουν την παλαιότερη πρόταση τους ότι το σχέδιο νόμου “Καλλικράτης” στην αυτοδιοίκηση χρήζει πολλών αλλαγών. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσουν εκ νέου τις προτάσεις τους στον αρμόδιο Υπουργό, συμμετέχοντας ουσιαστικά στον διάλογο που έχει ξεκινήσει.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη ριζική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όπου επιβάλλεται, πέρα από πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των χωρών ΕΕ και ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστατευτική πολιτική με προτεραιότητα τη δημιουργία νόμιμων, ασφαλών οδών προς την Ευρώπη για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου. Μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και υπηρεσία ασύλου με κοινά κριτήρια και ισόρροπη κατανομή και δίκαιο επιμερισμό των  ευθυνών μεταξύ όλων των χωρών μελών καθώς και αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων με έμφαση στην υποδοχή, στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών/στριών και όχι στις αποτρεπτικές πολιτικές και στη «φρούρηση» της Ευρώπης όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τραγικές συνέπειες.

Ακόμη καταθέτουν στην κοινωνία των πολιτών την απόφαση τους για ενεργοποίηση ανοιχτών επιτροπών εργασίας με στόχο την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων του κόμματος και την παράλληλη διεύρυνση του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και τις συλλογικότητες, τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα, να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος ώστε να αναδειχθεί η βιωσιμότητα ως πρώτιστο μέλημα των σύγχρονων πολιτικών επιλογών. Προτεραιότητά αποτελεί η ανάδειξη μιας περιβαλλοντικά προσαρμοσμένης οικονομίας, η οποία να απαντά ταυτόχρονα στις κοινωνικές ανάγκες αντιμετώπισης της φτώχειας και τις ανάγκες αντιμετώπισης της οικολογικής κρίσης, και να διεκδικεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος  Πράσινων Επενδύσεων, στα πλαίσια μιας νέας Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, η κοινωνική αλληλεγγύη, η προάσπιση της ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, η άρνηση της βίας ως μέσου «επίλυσης» διαφωνιών δεν είναι ευκαιριακά συνθήματα ή λύσεις ανάγκης μα οι πυλώνες ενός σίγουρου αύριο.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue