Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και αναζητώντας λύσεις για την κρίση του προσφυγικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη, διατυπώνουν συνοπτικά τις θέσεις τους για το κρίσιμο αυτό θέμα. Οι Θέσεις αυτές συμφωνούν και απορρέουν μέσα από την γενικότερη συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων και ειδικότερα έπειτα από στενή συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με την υπεύθυνη για το προσφυγικό στην Ευρωομάδα των Πρασίνων, SkaKeller.
Αναλυτικότερα:
1. Η λύση θα πρέπει να είναι κυρίως πολιτική και όχι λογιστική: οι Αρχηγοί των Κρατών Μελών και οι Κυβερνήσεις καλούνται να επιβεβαιώσουν άμεσα την πίστη της Ευρώπης στις αξίες της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντίθετα από τα προτάγματα των μικροπολιτικών και φοβικών επιλογών.
2. Η Ευρώπη των 500 εκ. κατοίκων μπορεί να υψώσει το παράστημά της και τα ανθρωπιστικά κριτήρια στην αντιμετώπιση της κρίσης και όχι άλλους τοίχους και φράχτες: μπορεί να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, αν τους κατανείμει με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στα κράτη μέλη και διαθέσει κατάλληλους πόρους για την αξιοπρεπή διαβίωση και ένταξή τους.
Περιμένουμε από το Συμβούλιο να προχωρήσει σε άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και να επανα-ενεργοποιήσει και επεκτείνει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, ως πρώτα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.
3. Βιώσιμη και ανθρωπιστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μέσα από την επεξεργασία κατάλληλων θεσμικών αλλαγών και μηχανισμών προς την κατεύθυνση αυτή: Ασφαλείς διόδους διέλευσης έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μη διακινδυνεύουν τη ζωή του στη Μεσόγειο, αναθεώρηση στη Συνθήκη Δουβλίνο 2στην προοπτική κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλα τα Κράτη Μέλη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες και προτιμήσεις τους.
4. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρώτης άφιξης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία –αλλά και στο παρελθόν η Μάλτα και η Ισπανία- αλλά και η Τουρκία και η Ιορδανία, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων που οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών αυτών αντιμετωπίζουν. Υποστήριξη θα πρέπει να δοθεί αντίστοιχα και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.
5. Η προσφυγική κρίση είναι μία ακόμη κρίση που αντιμετωπίζει με δραματικό τρόπο η Ευρώπη και η λύση της δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι μιας καινούργιας πορείας σε όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματαπου συνιστούν και τις υπόλοιπες κρίσεις
Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στη σημαντικότερη προτεραιότητα, την Ειρήνη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε κυρίως με βάση αυτό το ιδεώδες και οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο της: να γίνει η Ευρώπη αρωγός ειρήνης στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και εργαλεία εφαρμογής υπό δημοκρατικό έλεγχο (σε αντίθεση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ)
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων