Home Εκπαίδευση Ικαρία: «Πόλεμος» καθηγητών και διευθύντριας σε Γυμνάσιο – Οι άδειες μαθητών για… κομμωτήριο -Ατιμωρησία και Απειλές – Τι απαντά

Ικαρία: «Πόλεμος» καθηγητών και διευθύντριας σε Γυμνάσιο – Οι άδειες μαθητών για… κομμωτήριο -Ατιμωρησία και Απειλές – Τι απαντά

Την κατηγορούν για αναρχία και για τη δημιουργία εκφοβιστικού, ταπεινωτικού και εχθρικού προς τους ίδιους περιβάλλοντος - Εκείνοι με τρομοκρατούν, ισχυρίζεται η ίδια

by ikariaki.gr
2,K views

Πρωτοφανή περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε γυμνάσιο της Ικαρίας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτό – διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Φρίξου Δρακοντίδη στο Protothema.gr

Κατά πληροφορίες, σύσσωμοι οι καθηγητές έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της διευθύντριας, με την οποία έχουν έρθει σε ουσιαστική και οριστική ρήξη, με αφορμή μία σειρά από περιστατικά, τα οποία αναφέρονται στην πολυσέλιδη επιστολή τους προς την περιφερειακή διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.

 

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας των ενεργειών της διευθύντριας, έχει διαταραχθεί η εύρυθμη και ομαλή καθημερινή λειτουργία του σχολείου, ενώ σημειώνονται φαινόμενα λεκτικής, ηθικής και ψυχολογικής βίας και παρενόχλησης.

 

 

Ισχυρίζονται πως η εν λόγω διευθύντρια προβαίνει σε συμπεριφορές, πράξεις, πρακτικές και απειλές που οδηγούν στην ηθική και ψυχολογική βλάβη κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, ταπεινωτικού και επιθετικού περιβάλλοντος, το οποίο τους δημιουργεί επιπρόσθετο εργασιακό άγχος, που μεταφέρεται, όπως επισημαίνουν, «στην προσωπική μας ζωή και υγεία».

Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, στην οποία απευθύνθηκαν αρχικά οι καθηγητές, τους ζήτησε να παραθέσουν συγκεκριμένα γεγονότα και πράξεις της διευθύντριας, που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες τους, κάτι το οποίο έπραξαν με την επιστολή τους, την οποία έχει στη διάθεσή του το protothema.gr. Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένα από τα περιστατικά που ανάγκασαν τους καθηγητές να καταγγείλουν τη διευθύντρια του σχολικού ιδρύματος στα αρμόδια όργανα:

Ο σχολικός περίπατος

 

Σε συνεδρίαση του ΣΔ στις 8/11/2023 η διευθύντρια παρεμπόδισε ψηφοφορία εν μέσω απειλών και εκφοβισμών προς τα μέλη του ΣΔ, επειδή δεν ήθελε να πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα σχολικός περίπατος.

banner

 

Την επομένη ημέρα διεξήχθη ψηφοφορία, καθώς όλοι οι καθηγητές υπερψήφισαν για τον σχολικό περίπατο, πλην της διευθύντριας, η οποία εσκεμμένα δεν προσήλθε στην πρωινή προσευχή και συγκέντρωση των μαθητών για να τους το ανακοινώσει. Επίσης, αρνήθηκε να συνοδέψει τους μαθητές μαζί με όλους τους συναδέλφους στον σχολικό περίπατο σε παρακείμενο χωριό και παρέμεινε στο χώρο του σχολείου.

Η ατιμωρησία

Στην ίδια εκδρομή (9/11/2023), όταν οι καθηγητές επέστρεψαν στο σχολείο, οι εφημερεύοντες καθηγητές παρέπεμψαν στη διευθύντρια ορισμένους μαθητές που εντόπισαν να προκαλούν ζημιά σε ιδιωτική περιουσία. Η διευθύντρια δεν ενημέρωσε ούτε τους γονείς των συγκεκριμένων μαθητών, αλλά ούτε και συγκάλεσε τον Σύλλογο για την αντιμετώπιση του θέματος, παρά τις διαφωνίες όλων των καθηγητών. Σε συνεδρίαση στις 20/11/2023 και παρά το ότι το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, η συζήτηση συνεχίστηκε προκειμένου να διερευνηθεί μία υπόθεση πιθανού σχολικού (διαδικτυακού) εκφοβισμού.

Τελικά, σε συνεργασία και με την κοινωνική λειτουργό του σχολείου, αποφασίστηκε να κληθούν οι γονείς των εμπλεκόμενων μαθητών για διάλογο στο σχολείο, χωρίς να οριστεί τότε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, παρά την επιμονή των συναδέλφων. Επίσης, επικράτησε μία δυστοκία εκ μέρους της διευθύντριας στο να ειδοποιηθούν οι γονείς. Στις 27/11/2023 προσήλθαν οι γονείς των μαθητών στο σχολείο κατά τις πρώτες διδακτικές ώρες μετά από πρόσκληση της διευθύντριας, ενώ οι εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν είχαν ενημερωθεί για την παραπάνω συνάντηση.

 

Την επόμενη μέρα ήρθε ο μαθητής στο σχολείο και οι καθηγητές δεν γνώριζαν αν τελικά έχει πάρει αποβολή, καθώς δεν ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια. Στις 16/1/2024 δόθηκε μονοήμερη αποβολή σε μαθητή για παράπτωμά του από τη διευθύντρια, αλλά δεν το γνωστοποίησε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και δεν μερίμνησε για την απασχόλησή του στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Οι καθηγητές πληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον μαθητή την 1* ώρα για την αποβολή του και προσπάθησαν να τον απασχολήσουν όπως μπορούσε ο καθένας, για να μην περιφέρεται άσκοπα μόνος του στο προαύλιο του σχολείου.

Την ίδια ημέρα επίσης (16/1/2024) μαθητής κλήθηκε στο γραφείο από τη διευθύντρια για δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες (5Π και 6Π), χωρίς και πάλι να ειδοποιηθούν οι διδάσκοντες της τάξης τις συγκεκριμένες ώρες, οι οποίοι σημείωσαν τις απουσίες του μαθητή και όταν διαπίστωσαν ότι είχε κληθεί στο γραφείο από τη διευθύντρια χωρίς δική του υπαιτιότητα, τις δικαιολόγησαν.

Οι απειλές

Την επόμενη μέρα στις 17/1/2024, όταν εκπαιδευτικός ζήτησε εξηγήσεις από τη διευθύντρια για το ζήτημα των μαθητών που κρατά η ίδια στο γραφείο σε ώρες μαθημάτων χωρίς τη συγκατάθεση και την ενημέρωση των διδασκόντων, εκείνη απάντησε: «Διευθύντρια είμαι και κάνω ό,τι θέλω». Ακολούθησε κατόπιν ένταση και απειλές εκ μέρους της διευθύντριας προς τον εκπαιδευτικό. Στο θέμα αυτό, της παραμονής δηλ. μαθητών στο γραφείο της διευθύντριας εν ώρα μαθημάτων επανειλημμένως και χωρίς ενημέρωση των καθηγητών, εκφράστηκαν προβληματισμοί των συναδέλφων, ότι μετά απ’ αυτές τις απουσίες παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά ορισμένων μαθητών, οι οποίοι ύστερα από τυχόν συμβουλές και συστάσεις των καθηγητών τους προστρέχουν στη διευθύντρια μήπως τις αναιρέσουν. Γενικά παρατηρείται τις περισσότερες φορές, ότι η διευθύντρια αναιρεί τις επιπλήξεις ή τις παρατηρήσεις των καθηγητών, ακυρώνοντας τους ενώπιον των μαθητών και δικαιολογώντας την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά τους. Στις συζητήσεις της με τους μαθητές, έχει παρατηρηθεί ότι συχνά τους επιβραβεύει αντί να τους νουθετεί.

Το κομμωτήριο

Στις 5/2/2024 (ημέρα εφαρμογής των ποινών 8 μαθητών) δεν είχε οριστεί από τη διευθύντρια ο τρόπος απασχόλησης των αποβληθέντων μαθητών (ΥΑ 79942/ΓΔ4/2019 Αρ. 31,παρ.5). Την ίδια μέρα ο γονέας του μαθητή με ανάρμοστη συμπεριφορά εμφανίστηκε και πάλι στο σχολείο και συγκεκριμένα παρέμεινε στο γραφείο τής διευθύντριας από τις 9.30 π.μ. έως και τις 12.30 μμ. Στο διάστημα αυτό, ο γιος του, παρά την αποβολή του, επιχείρησε να αποχωρήσει από το σχολείο και όταν ρωτήθηκε από εκπαιδευτικό για το πού πηγαίνει, εκείνος απάντησε: «Εχω κλείσει ραντεβού στο κομμωτήριο στις 12 και έχω πάρει άδεια από τη διευθύντρια». Ο εκπαιδευτικός ρώτησε τη διευθύντρια η οποία και το επιβεβαίωσε. Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια από τη διευθύντρια σε μαθητή για τον ίδιο λόγο.

Τι απαντάει η διευθύντρια

Το protothema.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του σχολείου και ζήτησε την άποψή της για όσα αναφέρονται στην επιστολή των καθηγητών. Η διευθύντρια έκανε λόγο για ασύστολα εις βάρος της ψεύδη, για «φανατικούς συνδικαλιστές που της έχουν κάνει μαύρη τη ζωή της» και για καταστάσεις και συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει στη ζωή της. «Είναι η πρώτη φορά που διευθύνω σχολείο και έχω υπάρξει 20 χρόνια καθηγήτρια. Τέτοιες καταστάσεις δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν ισχύει απ’ όσα αναφέρονται στην επιστολή των καθηγητών που εστάλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

«Δεν τους τρομοκρατώ, εκείνοι με τρομοκρατούν» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η διευθύντρια του σχολείου, δηλώνοντας αποφασισμένη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των καθηγητών που την συκοφαντούν.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue