Την Κυριακή 11 Μαΐου μέλη της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία και Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα», εκπρόσωποι του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ικαρίας και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ξυλοσύρτη Ικαρίας «Ο Αθέρας», ως πρεσβευτές της καμπάνιας «Σειρά Σου», διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με αυτισμό ή νοητική υστέρηση καθώς και οι συνοδοί τους.
Η εκδήλωση με τίτλο «Ήρθε η ώρα να παραχωρήσεις τη Σειρά Σου…» θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξυλοσύρτη, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το διακριτικό σήμα της καμπάνιας, τον ανεμόμυλο, και να συμβάλουν στη διάδοσή του.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα δημιουργήσουν δικές τους εκδοχές του σήματος της καμπάνιας με διάφορα υλικά, θα γίνει προβολή παιδικής ταινίας και θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό. Η καμπάνια «Σειρά Σου» έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την ανάγκη προτεραιότητας, ενσυναίσθησης και σεβασμού.
Σειρά μας… λοιπόν να μπούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε κάτι που ακούγεται απλό και αυτονόητο, αλλά δεν είναι! Η ημέρα της εκδήλωσης επιλέχθηκε να συμπίπτει με τη Γιορτή της Μητέρας, θέλοντας να τιμήσουμε και να δείξουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας προς όλες τις μητέρες, αλλά κυρίως προς εκείνες που φροντίζουν παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση ή άλλες ορατές και αόρατες αναπηρίες. Σε αυτές τις γυναίκες-στήριγμα αφιερώνεται ιδιαίτερα η ημέρα, αναγνωρίζοντας τη σιωπηλή δύναμή τους και τη διαρκή προσφορά τους.
Η ιδέα…
Η ιδέα της καμπάνιας Σειρά Σου, ξεκίνησε μέσα από την επικοινωνία με γονείς αυτιστικών και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι μοιράστηκαν την δυσκολία τους να κινούνται σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε ουρά, όταν συνοδεύουν το παιδί τους…
…Σε Super Market, Φούρνους και καταστήματα λιανικού εμπορίου.
..Σε Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες.
…Σε Αεροδρόμια, Λιμάνια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Τραίνο, Λεωφορεία).
…Σε Χώρους Ψυχαγωγίας.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι γονείς φορούν ένα διακριτικό σήμα (συνήθως κρεμαστό) στη θέα του οποίου τους παραχωρείται προτεραιότητα, χωρίς να πρέπει να μπαίνουν στην άβολη θέση των εξηγήσεων σε τρίτους.
Για την Ελληνική Καμπάνια.. το διακριτικό σήμα θα είναι σε δύο εκδοχές -Καρφίτσα και Κρεμαστό- το οποίο σχεδιάστηκε από εικαστικό, μητέρα αυτιστικού παιδιού, και θα το φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές ή εκπαιδευτές αυτιστικών ή και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.